Poftele din timpul sarcinii rareori sunt indreptate spre alimente sanatoase: multe femei insarcinate tanjesc dupa fast food si junk food, dupa mancaruri si gustari delicioase, insa din pacate prea putin nutritive si benefice.
Fast food: termenul este folosit inca de prin anii 1950 pentru a desemna acele mancaruri preparate rapid, gustoase si atragatoare, insa cu o valoare nutritionala scazuta si de o calitate indoielnica in ingrediente si preparare. Junk food: termenul intra in folosinta prin anii 1960 si desemneaza acele mancaruri si gustari bogate in calorii, dar sarace in nutrienti, mancaruri gustoase, insa fara valoare nutritionala si cu un continut ridicat de grasimi sau zahar.
Chipsuri, gogosi, pizza, hamburgeri, cheesburgeri, crispy, nuggets, shawarma, kebab, diverse sandwichuri – exista o multitudine de gustari si mancaruri fast food si junk food care atrag. Iar poftele din timpul sarcinii fac tentatia si mai irezistibila.
Poftele din timpul sarcinii sunt o faza absolut normala: ele au de fapt si un rol important, acela de a semnala lipsa unui anumit nutrient sau a unei vitamine in organismul femeii insarcinate (poftesti dupa ceva anume cand organismul resimte o lipsa). Asadar, poftele sunt normale si chiar utile, insa din pacate, duc si la excese alimentare mai putin sanatoase. Iar cum aceste pofte sunt indreptate de obicei spre alimente bogate in calorii, insa sarace in nutrienti, femeia mananca si mananca, fara insa a ii oferi bebelusului nutrientii necesari.
Poftele din timpul sarcinii difera de la femeie la femeie: nu vei tanji mereu dupa aceste tipuri de preparate fast food sau junk food. Totusi, se pare ca majoritatea femeilor insarcinate poftesc dupa dulciuri, mancaruri picante si aceste mancaruri junk. Insa femeia insarcinata trebuie sa fie precauta cand vine vorba despre aceste preparate, studii recente scotand in evidenta cat de daunator poate fi consumul lor frecvent in timpul sarcinii.
Preparatele fast sau junk sunt gustoase!
Un raspuns clar: exista atatea optiuni si tipuri de mancaruri si gustari, incat este aproape imposibil sa nu fii tentat de macar una dintre ele. Gustul este bun, sunt temporar foarte satioase, iar unele lanturi se lauda cu „cele mai sanatoase si proaspete” preparate de acest tip (care, totusi, contin si ele prea multe calorii si prea putini nutrienti, in plus, contin deseori carne procesata, pe care femeia insarcinata trebuie sa o evite).
Sunt accesibile
Ca pret, este deseori mult mai avantajos un preparat fast food decat a pregati o mancare acasa – iar daca luam in calcul pretul alimentelor proaspete recomandate femeii insarcinate, atunci preparatele fast si junk chiar atrag ca accesibilitate. In plus, sunt accesibile in sensul ca tot ce trebuie sa faci este sa trimiti o comanda si sa astepti scurt timp (fast!). Ca femeie insarcinata, cand iti este foame si ai de ales intre a gati si a comanda un sandwich, ultima varianta este mult mai atractiva!
Sunt o cale simpla – mult mai simpla decat a gati!
Orice femeie care a fost insarcinata stie prea bine ca uneori, oboseala face ca pana si prepararea unei retete simple sa para prea grea. In plus, a sta prea mult in mirosul din bucatarie poate provoca temutele greturi. Astfel ca o comanda este o cale salvatoare…
Asigura acumularea de kilograme
In mod normal, acesta ar fi un motiv pentru femeia insarcinata sa se fereasca de fast food si de junk food, pentru a limita cresterea in greutate. Insa unele femei cu o greutate prea mica la inceputul sarcinii sunt sfatuite sa se ingrase cu un anumit numar de kilograme. Iar fast food-ul pare varianta buna, nu? Nu este – deoarece kilogramele se aduna rapid, insa aceste preparate nu ii ofera femeii insarcinate gama necesara de nutrienti si vitamine. Fast si junk food ofera din plin calorii si grasimi, dar sunt asa-numitele calorii goale, care duc la ingrasare excesiva, la retentie de apa si care nu hranesc bebelusul.
De ce trebuie limitate poftele din timpul sarcinii pentru fast food si junk food
Primul motiv s-a mentionat: calorii goale, grasimi, dar prea putini nutrienti. Insa subiectul depaseste acest aspect: studii recente au corelat consumul frecvent de preparate fast si junk al femeii insarcinate cu probleme emotionale, comportamentale si chiar psihice ale copilului. Un regim care abunda in aceste preparate ar creste semnificativ riscul ca copilul sa se confrunte cu depresie, agresivitate, deficit de atentie, anxietate crescuta.
Alte studii au scos in evidenta legatura directa dintre un regim bogat in fast food si junk food in timpul sarcinii si supraponderalitatea copilului. Se pare ca ceea ce mananca mama in timpul sarcinii influenteaza si preferintele alimentare ale copilului: se mentioneaza ca daca mama a mancat din abundenta aceste preparate, copilul va fi dependent de mancarurile grase si bogate in zahar. Desi poate suna ciudat, cand mama a mancat foarte des fast food si junk food in timpul sarcinii, copilul va pofti si el dupa aceste tipuri de preparate.
Preparatele fast food si junk food contin, in afara de grasimi saturate si zahar, conservanti, carne procesata, indulcitori artificiali; in plus, aceste mancaruri sunt uneori preparate si pastrate in conditii prea putin igienice.
Ar trebui femeia insarcinata sa isi interzica fast food si junk food?
Nu – cate o gustare sau o mancare de acest tip din cand in cand nu are cum sa dauneze! Moderatia este cheia – riscurile descrise mai sus sunt cat se poate de reale, insa doar in cazul consumului frecvent de acest tip de preparate (cei care mananca aproape zi de zi cate o gustare sau mancare fast sau junk).
Daca femeia insarcinata are tendinta sa ia prea des gustari sau mancaruri fast si junk, este necesara inlocuirea acestora cu variante mai sanatoase. Exista chiar si variante de tip fast food care pot fi consumate de catre femeia insarcinata, precum sandwichurile cu piept de pui si legume, fara sos.
Limitarea consumului de fast food si junk food este asadar importanta in timpul sarcinii. Totusi, nu este nevoie ca femeia insarcinata sa isi controleze si nege mereu poftele: cate o gustare nerecomandata din cand in cand este de preferat frustrarii ca nu ai voie sa iti faci pe plac!