Casă și grădinăHydrangea petiolaris (Hortensia cataratoare), o plantă de grădină superbă cu multe flori

Hydrangea petiolaris (Hortensia cataratoare), o plantă de grădină superbă cu multe flori

O superba planta de gradina, cu flori abundente in primele luni de vara si cu frunze decorative, ovale si zimtate, care isi pastreaza culoarea verde intens si stralucirea pana la inceputul toamnei (devenind apoi aurii), este Hydrangea petiolaris (Hortensia cataratoare). Creste sub forma unui arbust, cu tije lemnoase, putand ajunge la aproximativ 4-6 metri inaltime. Se agata cu ajutorul unor radacini aeriene, ca niste crampoane, astfel incat, intr-un an de zile, acopera, cu usurinta, o mare suprafata (o bolta, un perete exterior, un zid imprejmuitor al gradinii etc.).

Hortensia cataratoare a fost adusa in Europa, in secolul al XIX-lea, din regiunile estice ale Asiei, din Japonia, Coreea, unde creste, in mediul ei natural, luxuriant. Se cunosc peste 80 de specii de Hydrangea si au fost obtinuti mai multi hibrizi, cu inflorescente spectaculoase. Numele plantei vine din grecescul “hydor” – “apa” si “aggeion” – “barca/vapor”, aluzie la forma fructului, de barca ce infrunta valurile. Hortensia cataratoare, fiind o planta puternica, vivace, este greu de crescut in ghiveci. Eventual, se poate tine o vreme ca planta de apartament, dupa care va fi mutata in gradina, unde isi va arata adevarata valoare.

Cultivare si ingrijire

Planta de gradina – Hydrangea petiolaris (Hortensia cataratoare) creste cel mai bine in conditii de umbra, de aceea amplasarea spre nord ar fi ideala, desi se poate adapta si in zone ale gradinii mai expuse la soare. Este rezistenta la frig (indura si temperaturi de -25 de grade Celsius) si o Hortensie cataratoare matura (de peste doi ani) are un aspect interesant si iarna, gratie arhitecturii crengilor.

Aceasta Hortensie are nevoie de un sol bogat, usor calcaros, care sa pastreze umiditatea, de-a lungul lunilor de vara. Pentru ca radacinile plantei nu se dezvolta prea mult in adancime, pamantul din jur nu trebuie sapat. In schimb, in fiecare toamna, se va pune in jurul plantei ingrasamant organic, in felul acesta asigurandu-se si hrana necesara si protectia impotriva frigului, din vremea iernii.

Cea mai buna perioada pentru a planta in gradina o Hortensie cataratoare este toamna, cand incepe perioada de repaus vegetativ si radacinile nu vor fi foarte mult deranjate de aceasta operatiune (ca atunci cand planta isi reia ciclul de crestere). Se face o groapa suficient de adanca pentru ca radacinile sa incapa lejer, se pune, inainte de aseza planta, un pumn de ingrasamant organic si, apoi, se taseaza bine pamantul in jur.

La inceput (un an-doi), ritmul de crestere va fi mai lent, planta recuperand, mai tarziu, din plin. Toamna tarziu sau la inceputul primaverii, se va toaleta planta, inlaturandu-se lastarii care au crescut dezordonat, precum si varfurile unor lastari imbatraniti, ceea ce va stimula aparitia altora.

Inflorire

Hydrangea petiolaris
Hydrangea petiolaris

Florile plantei de gradina – Hydrangea petiolaris (Hortensia cataratoare) sunt albe/crem, parfumate, adunate intr-un corimb (o inflorescenta in forma unei umbrele), al carui diametru este de 15-20 de centimetri. Acestea se dezvolta din mai pana in iulie, mai ales pe tijele mature.

Florile din varful corimbului sunt fertile, in timp ce , la margine, se afla cele sterile. Diversele specii de Hydrangea au coloritul florilor diferit – albe, albastre, roz – de aceea cultivarea alaturata a doua astfel de specii poate crea un efect deosebit in gradina. Dupa perioada de inflorire, inflorescentele nu trebuie inlaturate, deoarece vor dobandi o culoare brun-roscata, pastrandu-se astfel valoarea decorativa a plantei.

Inmultire

Planta de gradina – Hydrangea petiolaris (Hortensia cataratoare) se inmulteste prin butasire sau prin marcotaj. Butasii se taie din varful lastarilor nu foarte lemnificati si se pun in vase de inmultire, pana prind radacini. Cand butasul incepe sa creasca este semn ca radacinile sunt formate si, toamna, daca este destul de puternic, se planteaza in gradina, daca nu, se pastreaza in ghiveci, pana primavara. Marcotajul presupune aplecarea unor tije ale plantei-mama, pana ating pamantul, lasandu-se acolo sa se inradacineze, dupa care se desprind de tufa si se planteaza in locul dorit.

Daunatori si erori de cultivare

Adesea limacsii ataca planta de gradina – Hydrangea petiolaris (Hortensia cataratoare), hranindu-se cu fruzele tinere. Va puteti da seama daca este vorba de un astfel de atac, daca frunzele sunt perforate sau daca se vad urme de mucus pe acestea. Exista in comert granule antilimacsi, care se pun la baza plantei, in jurul tulpinii. Se mai poate intampla ca primavara, pe ramurile crude, sa apara purecii de plante. Se combat cu insecticid. In rest, este o planta rezistenta, fara pretentii deosebite. Pentru o inflorire abundenta, ingrasamantul organic este cel mai bun, dar se poate folosi, cu succes, si un fertilizator lichid pentru plante cu flori.

Asadar, daca doriti sa imbracati vegetal un perete, un portic, o bolta, un pridvor, un trunchi uscat de arbore, o cabana etc.,  planta de gradina – Hydrangea petiolaris (Hortensia cataratoare) este cea mai buna alegere. Se poate dezvolta si orizontal, ramurile sale inradacinandu-se puternic, de aceea poate sustine, cu usurinta, un teren in panta, consolidandu-l. Este bine sa cultivati Hortensia cataratoare singura, pentru ca va acapara tot spatiul din zona respectiva.

Totusi, dupa ce Hortensia a ajuns la maturitate, pentru un decor deosebit, se poate cultiva in apropierea ei o clematita, care infloreste inaintea plantei de gradina – Hydrangea petiolaris (Hortensia cataratoare). In felul acesta, de-a lungul lunilor de vara, in gradina, se vor succede valuri de flori. De asemenea, la baza ei, se pot creste plante mici, care formeaza covoare vegetale si care tolereaza umbra.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.