In fiecare an, de Paste, romanii doresc sa manance mancare traditionala, indiferent ca e criza sau nu. Noi romanii suntem oameni foarte religiosi, de aceea masa de Paste este extrem de importanta. Carnea de miel il reprezinta pe Iisus si sacrificiul Lui, oul reprezinta mormantul Lui, cozonacul este trupul lui Iisus, iar vinul rosu, care acompaniaza orice masa de sarbatori, simbolizeaza sangele Lui.
Inainte de Paste exista traditia de a tine o dieta vegetariana, traditie cunoscuta sub numele de Postul cel Mare, care ne ajuta sa ne curatim trupurile. Deasemenea, religia ortodoxa cere crestinilor sa fie buni in aceasta perioada, sa faca fapte bune, sa-si ajute semenii, sa nu spuna vorbe urate si sa nu gandeasca lucruri rele, pentru a-si putea curati si sufletele. Persoanele care au tinut postul si care au facut un efort sa fie mai buni in aceasta perioada, vor merge la biserica in Joia Mare pentru a se spovedi si impartasi.
Ouale vopsite au propria lor poveste, care este de asemenea religioasa si provine din Biblie. Unii dintre voi poate stiu ca, atunci cand Iisus a fost crucificat, Maria a mers la el cu un cos plin cu oua. Sangele Lui a curs pe oua si astfel le-a colorat. De aceea ouale de Paste sunt de obicei vopsite in rosu. In unele parti ale tarii ouale sunt vopsite cu modele specifice. Aceasta este o adevarata arta si a fost transmisa din generatie in generatie, in mediul rural. Ouale goale sunt inmuiate in ceara fierbinte.
Artistii au instrumente speciale cu care creeaza diferite forme geometrice pe ou, iar apoi inmoaie oul in diverse culori. Aceste opere de arta pot fi utilizate pentru a decora masa de Paste in fiecare an. Conform traditiei, ouale trebuie sa fie vopsite in Joia Mare. Vineri, ziua in care Iisus a fost crucificat si a murit, e o zi dedicata in totalitate rugaciunilor. Majoritatea oamenilor vopsesc ouale cu vopsele usor de utilizat, achizitionate de la magazine, insa, exista persoane care continua sa-si vopseasca ouale cu ajutorul vopselelor organice ca: spanac pentru verde, coji de ceapa pentru galben, sfecla pentru rosu, struguri pentru albastru.
Nicio masa fara cozonac si pasca
Cozonacul face si el parte din masa traditionala de Paste. Acesta este de obicei facut cu rahat, nuci, cacao si stafide. De asemenea, la loc de cinste se afla si pasca, aceasta nelipsind de la masa romanului. Femeile moderne nu mai fac cozonaci de casa, ci prefera sa-i cumpere de la brutarii sau cofetarii, unde nu gasesc doar specialitati romanesti, ci si cozonaci traditionali din alte tari (in special Italia).
Italienii au o reteta similara pentru cozonaci, care este foarte apreciata, desi acestia sunt ceva mai scumpi. Un alt motiv pentru care femeile opteaza sa cumpere cozonaci este faptul ca este nevoie de multa munca si o adevarata pricepere in acest domeniu. Unii ar putea spune ca este o adevarata arta. Principalul lucru pe care cineva trebuie sa-l stie este cum sa framante aluatul. Acela este adevaratul secret!
Chiar daca femeile cumpara cozonacii si pasca, asta nu inseamna ca au scapat usor, intrucat tot mai trebuie sa gateasca diverse mancaruri traditionale, in special cele care includ carnea de miel. In Romania, oamenii cumpara de obicei un miel intreg, cu tot cu cap si organe, pentru a putea gati toate mancarurile necesare pentru masa de Paste. Capul, coada si oasele coloanei vertebrale sunt folosite pentru a face ciorba.
Toate acestea sunt suficiente pentru a face doua oale de ciorba, de aceea majoritatea femeilor folosesc doar oasele pentru a face ciorba de Paste. Ciorba se face cu morcovi, verdeata, ceapa uscata, orez si desigur, oasele de miel. Cand ciorba este aproape gata se adauga bors, un ou batut si frunze proaspete de leustean. Ciorba este adeseori servita cu smantana, ceea ce o face si mai delicioasa.
Mancaruri care te ung pe suflet
In timp ce se face ciorba, femeile pregatesc cel de-al doilea fel, si anume drobul de miel. Pentru drob se folosesc organele mielului: inima, ficatul, plamanii si rinichii. Organele trebuie sa fie curatate bine si fierte, iar apoi date prin masina de tocat. La acest amestec se adauga frunze de ceapa verde, o ceapa uscata mica, patrunjel si frunze proaspete de marar, toate tocate in bucati mici, si deasemenea sase sau opt oua.
Amestecul este acoperit cu peritoneul mielului si se introduce in cuptor pentru a se coace. Pentru a avea parte de un decor minunat, unele femei introduc in mijlocul drobului cateva oua fierte tari. Daca mielul este mare, restul de carne se poate pune la sarmale. Sarmalele sunt favoritele oricarui roman, mai ales atunci cand sunt servite cu smantana, si nu lipsesc de la nicio masa de sarbatoare.
In cele din urma, ultima mancare traditionala de Paste este friptura de miel (solduri si picioare de miel). Acesta este introdus in cuptor si trebuie sa stea acolo cel putin o ora, chiar mai mult daca mielul este mare. Cand mancarea este gata, deja s-a innoptat si toata lumea se odihneste inainte de a merge la biserica la miezul noptii pentru a lua Lumina Sfanta.
Aceasta este o traditie foarte speciala pentru crestini si arata cat de importanta este aceasta sarbatoare, poate chiar cea mai importanta. Romanii cred in viata de dupa moarte si multe dintre obiceiurile noastre arata acest lucru. De aceea Invierea lui Iisus Hristos este o parte importanta din religia noastra, iar Pastele este o sarbatoare chiar mai importanta decat Craciunul datorita Miracolului Invierii.