Planta de apartament – Schefflera (Arborele-umbrela) si ruda sa foarte apropiata, Brassaia, sunt intalnite in aproape fiecare gradina si, in general, in terarii, in sectiunea centrala a acestora, in sufragerii, in birouri, pe terase, pentru ca sunt foarte rezistente (nu si la temperaturile sub zero grade Celsius ale iernii) si decorative. Au fost aduse in Europa din regiunile tropicale ale Asiei si ale Americii Centrale. Numele stiintific este dat in onoarea botanistului german, din secolul al XIX-lea, Christian Scheffler. Planta de apartament – Schefflera (Arborele-umbrela) a devenit o adevarata atractie pentru crescatorii de plante, fiind tinta modificarilor genetice, care duc la diferite tipuri de frunze, de siluete si de modele cromatice.
Asemenea altor plante, si aceasta are capacitati antipoluante, prezenta ei in locuinta fiind o garantie a unui aer curat, purificat.
Schefflera arboricola este cunoscuta sub numele de Schefflera pitica, in timp ce Brassaia actinophylla este, de fapt, versiunea de dimensiune normala a plantei de apartament – Schefflera (Arborele-umbrela). Cultivata in pamant, in zonele tropicale, planta poate ajunge la dimensiuni impresionante, in jur de 20 de metri, avand frunzele de forma unei umbrele uriase, de aproximativ un metru in diametru, de aici si denumirea populara de Arborele-umbrela. Schefflera pitica este asemanatoare versiunii normal dimensionate, dar mignona, ajungand la maximum 1-2 metri.
Cultivare si ingrijire
Ambele tipuri de Schefflera, atat cea pitica, cat si Brassaia actinophylla vor tolera niveluri destul de scazute de lumina si vor rezista chiar si in conditiile unei lumini de veioza. Planta va supravietui fara pierderi majore in asemenea situatii, singurul dezavantaj fiind acela ca nu va mai creste. Daca poti asigura o mai mare cantitate de lumina, planta va beneficia din plin, va deveni mult mai viguroasa, iar frunzele se vor micsora, redimensionandu-se. Planta de apartament – Schefflera (Arborele-umbrela) suporta foarte bine si conditii de umiditate scazuta, datorita frunzelor cerate. Din acest motiv, nu vei avea nevoie de dispozitive specializate pentru pastrarea umiditatii.
Cele doua tipuri de plante, cea pitica, Schefflera, dar si cea cu dimensiuni normale, Brassaia actinophylla, au nevoie de soluri diferite. Planta pitica va necesita un sol tinut in permanenta umed, in timp ce planta mare va putrezi daca este tinuta intr-un sol cu umiditate permanenta. Cea mai buna alegere este reprezentata de un sol negru, inchis la culoare, o treime material organic si doua treimi material anorganic, bogat in nutrienti (pentru Brassaia actinophylla, se adauga mai mult nisip).
Ca fertilizator, este indicata administrarea unuia lichid, diluat in apa pentru udare. Fertilizarea se va face maximum o data pe luna, cu pauza in perioada lunilor de iarna, pentru ca atunci planta va intra intr-o perioada de stagnare. Temperatura optima de crestere pentru Arborele-umbrela este de 15-20 de grade Celsius. De asemenea, pentru ca ritmul de crestere este destul de rapid, este necesara transplantarea anuala.
Un aspect frumos si bogat al plantei va fi asigurat de o toaletare periodica. Se va taia varful tijei principale, pentru ca aceasta sa se ramifice, sau taierea se va face in orice alt loc unde considerati ca este nevoie de alte ramuri pentru simetria tufei.
Inmultire
Arborele-umbrela se inmulteste usor prin butasii obtinuti din varful lastarilor, primavara, eventual atunci cand toaletati planta, ca sa nu fiti nevoiti sa aruncati ramurile de prisos. Acesti butasi, de 6-8 centimetri, se infig in pamant, se uda moderat, se tin la caldura si semi-umbra, iar dupa ce se formeaza radacinile (4-6 saptamani), se transplanteaza in ghiveciul de crestere.
Daunatori si erori de cultivare
Din punctul de vedere al daunatorilor, este de remarcat faptul ca insectele nici macar nu se straduiesc sa deranjeze planta de apartament – Schefflera (Arborele-umbrela). Cu totul si cu totul ocazional, planta poate dezvolta paduchi de plante, care se trateaza, foarte usor, cu un insecticid sub forma de spray, care se va pulveriza bine pe toata suprafata frunzelor si pe sub ele.
Aceasta stropire, pentru a fi cu adevarat eficienta, se va face la aproximativ 3-4 saptamani. Mai multa atentie trebuie acordata umiditatii, deoarece excesul de apa provoaca aparitia petelor maronii pe frunze si, treptat, uscarea acestora. Cauzele ingalbenirii frunzelor pot fi si frigul si epuizarea resurselor nutritive ale solului.
Schefflera ca Bonsai
Foarte multi dintre floricultorii specializati in cresterea bonsaiului nu considera Schefflera ca fiind un adevarat bonsai, dar, cu ceva determinare, o poti face sa arate perfect si sa ai si multumirea unei reusite deosebite.
Schefflera are un tip special de frunze, compuse, care par de dimensiuni mult mai mari decat sunt ele in realitate. Pentru ca nu au o tulpina lemnoasa, aceste plante nu pot avea inele de crestere adevarate, tulpina semanand cu cea a unui palmier, ferma la suprafata si destul de moale la interior.
Ca element pozitiv, planta de apartament – Schefflera (Arborele-umbrela) are capacitatea de a forma radacini aeriene cu mare usurinta, folositoare, de altfel, pentru finisarea formei de bonsai adevarat. Se taie deasupra unui nod de crestere, cat mai jos, pentru a conserva dimensiunile pitice. Mai trebuie stiut ca este mult mai usor sa modelezi un bonsai pornind de la o planta care creste activ, decat din una care stagneaza.
Buna!
Ieri am cumparat prima mea planta pentru casa, o Schefflera (mix, dupa cum spune eticheta).
Are aproape 30 de cm. Frumusica foc! As vrea sa o tund, sa fie mai stufoasa in loc sa creasca in inaltime. Cand o pot „coafa”? Nu ma pricep deloc la plante, deci poate parea o intrebare stupida, stiu. Ma gandeam poate primavara, in perioada de crestere? Doar ca dupa cum o vad eu, nu a stagnat. Are vreo doua frunzulite micute in varf.
Multumesc!