Casă și grădinăPlante de apartament din specia cactus - Rhipsalidopsis, cactus de Paște

Plante de apartament din specia cactus – Rhipsalidopsis, cactus de Paște

Planta de apartament – Rhipsalidopsis sau Cactusul de Paste este o planta epifita (se sprijina pe alte plante, fara a fi parazita), originara din padurile din sudul Braziliei, foarte cunoscuta pentru florile sale frumos colorate, in rosu, roz, alb, portocaliu. Face parte din grupul cactusilor “cu frunze”, nume dat special cactusilor ca Schlumbergera si Rhipsalidopsis, datorita ramurilor asemanatoare frunzelor, colorate in verde sau cu margini fine, in nuante de mov deschis, diferite de imaginea pe care o au ceilalti cactusi.

Cactusul de Paste produce ramuri din abundenta, fie ca sunt erecte, fie ca sunt curgatoare, la capatul acestora formandu-se un numar foarte mare de flori. “Stramosii” sunt Rhipsalidopsis rosea (de mici dimensiuni, cu flori roz) si Rhipsalidopsis gaertneri (cu flori rosii), iar ceea ce noi cumparam din florarii sunt hibrizi obtinuti din aceste doua plante, la inceputul secolului al XX-lea, de botanisti din Tarile de Jos, Germania, Australia, Japonia etc.

Cultivare si ingrijire

Chiar daca Rhipsalidopsis (Cactus de Paste) este o epifita, va creste foarte repede ca planta de apartament, putand ajunge la aproximativ 30 de centimetri inaltime (dupa care, tijele se vor apleca si vor da plantei un aspect frumos, curgator), daca ii sunt asigurate cateva conditii de baza. Pentru ca radacinile se dezvolta mai mult la suprafata, solul trebuie sa fie poros si foarte usor, de tip compost.

Cel mai bun mediu de crestere pentru planta de apartament – Rhipsalidopsis (Cactusul de Paste) este la lumina filtrata, pentru ca, daca o vei tine prea mult in soare, tijele isi vor pierde vitalitatea (se incretesc). Tolereaza temperaturile normale din perioada lunilor de vara si o minima de 11-12 grade Celsius, pe timpul iernii, va incuraja aparitia si formarea mugurilor.

Daca planta devine mult prea mare pentru vasul de plantare, atunci, este necesara replantarea intr-un ghiveci de dimensiuni mai mari, dar, pe cat posibil, aceasta operatie se va face toamna, luna septembrie fiind cea mai indicata. Pe tot parcursul primaverii si verii, Cactusul de Paste trebuie udat si pulverizat zilnic cu apa pe frunze, pentru a pastra, pentru o mai mare perioada de timp, umezeala.

Este important ca, intre doua udari, solul sa nu devina niciodata uscat. Din mai pana in septembrie, planta poate sta si afara, intr-un loc luminos, dar fara temperaturi excesiv de mari. Pe masura ce planta de apartament – Rhipsalidopsis (Cactus de Paste) se dezvolta, o poti planta in ghivece suspendate, pentru a creste si mai rapid.

Inflorire

Rhipsalidopsis
Rhipsalidopsis

Planta de apartament – Rhipsalidopsis sau Cactusul de Paste infloreste primavara (in preajma Pastelui), daca, in perioada de iarna, este tinuta la temperaturi mai scazute, in jur de 10 grade Celsius, udata rar, ceea ce va stimula inflorirea abundenta. Trebuie insa protejata de ger. Diversitatea cromatica ese spectaculoasa si, pentru un colorit viu, este nevoie de adaugarea unui fertilizator cu un continut mare de potasiu, pe toata durata verii, o data la doua saptamani. Pentru a nu epuiza planta, dupa inflorire, trebuie indepartate nenumaratele fructe care se formeaza.

Inmultire

Cea mai simpla modalitate de inmultire a Cactusului de Paste este prin butasi desprinsi din tije, dupa inflorire. Acestia se infig intr-un sol usor (turba si nisip), se tin la o temperatura in jur de 20 de grade Celsius, se uda moderat (doar cat pamantul sa fie usor umed) si, dupa 4-6 saptamani, vor avea deja radacini. Atunci se replanteaza in ghiveciul in care planta va fi crescuta in continuare.

Daunatori si erori de ingrijire

Daca planta de apartament – Rhipsalidopsis (Cactusul de Paste) incepe sa paleasca si sa arate ca si cum ar suferi din pricina lipsei de apa, desi are destula, atunci este indicat sa verifici, cu rigurozitate, calitatea radacinilor plantei, dar si baza ramurilor sale. Daca sesizezi aparitia unor pete de culoare maronie, pufoase, atunci acesta este un semn ca radacinile si ramurile plantei  incep sa putrezeasca. Din nefericire, o planta care a inceput sa putrezeasca nu mai poate fi salvata. In aceasta situatie, se taie varfurile care, probabil, mai sunt sanatoase, si se planteaza intr-un alt vas.

Ofilirea plantei poate sa apara si din cauza variatiilor mult prea mari de temperatura din camera, sau din cauza unor temperaturi foarte ridicate. Cea mai buna maniera in care poti preveni ofilirea este sa cresti acest cactus in zone cu temperaturi mai joase, in special in timpul noptii, fara a fi nevoie sa muti de fiecare data planta dintr-un loc racoros, intr-unul calduros, de fiecare data. De fapt, cactusul de Paste se dezvolta si mai bine daca este lasat doar intr-un singur loc pentru o perioada indelungata de timp. Daunatori precum paianjenii rosii, cosenilele sau limacsii se combat cu un insecticid.

Sfaturi pentru achizitionarea unui Cactus de Paste

Planta se gaseste in florarii, de obicei, in preajma sarbatorii de Paste, pentru ca se suprapune si cu perioada sa de inflorire. Inainte de achizitionare, alege o planta viguroasa, cu frunze de un verde intens, cu flori numeroase, deschise, pentru ca acest cactus va trai pentru un numar foarte mare de ani si va face flori din ce in ce mai frumoase.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

1 COMENTARIU

  1. Mi-ar fi placut sa pomenesti ceva si despre udarea plantei in perioada in care este plina de boboci de floare in crestere,care inca nu s-au desfacut,n-au inflorit inca,dar pamantul este foarte uscat! deci,in cazul asta,udam pamantul din ghiveci sau nu ??? sau il udam foarte putin si f rar ca sa nu se opresca planta din inflorire!?!? intreb asta pentru ca odata am patit-o cu acest gen de floare,tip cactus! nu stiu…am udat-o putin prea mult (pentru ea) si bobocii de floare s-au oprit din crestere si n-au mai inflorit! deci,cum e bine in acest caz???

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.