Casă și grădinăHippeastrum sau Crinul asiatic - decorează-ți grădina sau apartamentul cu roșul aprins...

Hippeastrum sau Crinul asiatic – decorează-ți grădina sau apartamentul cu roșul aprins al florilor sale

Planta de apartament Hippeastrum este cunoscuta sub denumirea populara de crin asiatic si este de multe ori confundata cu planta apartinand genului Amaryllis, deoarece seamana foarte mult intre ele. In timp ce Amaryllis provine din Africa de Sud, crinul asiatic este originar din America Centrala si de Sud. Hippeastrum este un gen care cuprinde peste 80 de specii de plante ce se remarca prin tulpinile verzi si inalte, care au la capat niste flori sueprbe, divers colorate.

Planta de apartament Hippeastrum este foarte usor de cultivat si, de aceea, specialistii au dezvoltat numerosi hibrizi, care se disting prin florile foarte mari. Planta in sine se dezvolta dintr-un bulb din care se formeaza o tulpina goala pe interior, de culoare verde si suculenta, si care in capat dezvolta 2-4 flori, care se ofilesc dupa aproximativ o luna. In schimb, frunzele cresc tot timpul, in perechi de cate doua opuse, sunt lungi si isi pastreaza de obicei culoarea verde.

Toamna si inceputul iernii sunt perioadele de repaus pentru planta de apartament Hippeastrum. Atunci cand florile s-au ofilit, cantitatea de apa cu care se uda de obicei trebuie redusa, pana cand in mijlocul toamnei se opreste udarea timp de opt saptamani. Cand frunzele se usuca, ele trebuie indepartate, iar bulbii trebuie tinuti undeva unde pot primi atat lumina, cat si caldura.

Este foarte important ca acest repaus sa se respecte, pentru ca, in caz contrar, anul urmator planta nu va mai inflori. De asemenea, ea nu trebuie stropita cu apa, iar florile dureaza mai mult daca sta intr-un loc in care temperatura maxima ajunge la 18º C.

Planta de apartament Hippeastrum se poate inmulti in doua modalitati. Prima este prin insamantare – semintele se pun primavara intr-un ghiveci sau o ladita/tava in care au fost puse parti egale de nisip grosier si pamant. Recipientul se infasoara apoi intr-o folie de plastic si se pune undeva unde sunt 21ºC, avand grija sa nu fie expusa la lumina directa.

Hippeastrum
Hippeastrum

Dupa ce au crescut, noii lastari pot fi pusi in ghivece mai mari, unde se vor lasa de la 3 la 5 ani, fara ca toamna si iarna sa li se ofere repaus, pana cand au devenit adulte si pot fi tratate ca atare. Cealalta metoda de inmultire este desfacerea cu ajutorul unui cutit ascutit a bulbilor dezvoltati pe langa cel principal. Acest procedeu se face cand planta a fost pusa in repaus, iar bulbii, impreuna cu radacinile aferente, vor inflori dupa doi sau trei ani.

In general, planta de apartament Hippeastrum are de suferit din cauza celui care o cultiva si mai putin din cauza afidelor. Pentru a avea o planta sanatoasa si care sa reziste mult timp, trebuie urmati cativa pasi simpli. In cazul in care nu se cumpara o planta deja dezvoltata si se prefera cumpararea bulbilor, ei trebuie sa nu prezinte incretituri, pentru ca acesta este un semn de slabiciune. Apoi, avand in vedere ca tulpina creste inalta, ea se poate apleca din cauza aceasta si din cauza greutatii florilor, asa ca este bine sa se infiga in ghiveci un obiect drept de care sa fie legata pentru a avea stabilitate.

Acesta trebuie introdus cu mare atentie, pentru ca poate atinge bulbul si il poate rani. Exista si riscul ca florile sa fie foarte mari si grele, asa ca sfatul specialistilor este folosirea unui ghiveci cu diametru si inaltime egale. Udarea ei la intervale mari de timp, adica insuficienta, poate duce la nedezvoltare completa: va inflori putin si foarte greu. Nu in ultimul rand, in cazul in care planta nu infloreste, asta inseamna ca nu a fost ingrijita corespunzator in anul precedent si trebuie avuta mai multa grija.

Avand in vedere faptul ca planta de apartament Hippeastrum infloreste asa frumos, au fost cultivati de-a lungul timpului numerosi hibrizi, unul mai spectaculos ca altul. Printre acestia se numara “Red Lion”, ale carui flori sunt de culoare rosu intens, “Appleblossom” cu flori mari de culoare roz cu alb sau “Bijou” cu flori de culoarea caisei.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.