Planta de apartament Croton este numita si tufisul minunat, datorita aspectului sau si a multitudinilor de culori pe care frunzele le au. Frunzele sale formeaza o tufa de dimensiuni mici, iar de multe ori se poate observa o tulpina goala in partea inferioara. Infloreste vara, dar numai atunci cand ajunge la maturitate, iar florile se prezinta sub forma unor stelute de culoare galben sau crem.
Frunzele au un aspect pielos, sunt rezistente si divers colorate: se pot observa multe nuante de galben si verde cu nervuri roz, portcaliu sau chiar rosu. Pot fi frunze scurte sau lungi, subtiri sau late, de forma unor panglici sau zimtate pe margini. Multe specii isi pastreaza culorile pe intreaga durata a vietii, in timp ce altele si le inchid odata cu trecerea timpului.
Crotonul este o planta a carei cultivare nu este pentru oricine. Are nevoie de multa lumina si caldura, lipsa acestora ducand la pieire. Aspectul sau se poate mentine in fiecare an la aceeasi lungime, scurtandu-i ramurile tot timpul, iar partile taiate pot fi folosite pentru reproducere in loc sa fie aruncate. Provine din Malaysia, nordul Australiei si insulele din Oceanul Pacific si poate ajunge la o inaltime de un metru. Substratul ei trebuie sa fie pe baza de pamant si poate fi mutata intr-un alt recipient atunci cand are radacinile prea mari si au ocupat tot spatiul. Daca nu vreti sa o mutati in ghivece prea mari, se poate recurge doar la schimbarea stratului de pamant de deasupra cu unul nou.
Pentru a avea parte de o planta sanatoasa, care sa se dezvolte corect, crotonul trebuie sa aiba parte de anumite conditii importante. Trebuie sa stea intr-un loc cu multa lumina, dar ferita de soare. Daca in luna martie pare ca nu i s-au dezvoltat prea multe frunze, iar cele care au aparut au o forma ciudata, atunci trebuie sa se taie din tulpini, aducand-o la forma dorita. Este important de stiut ca elimina o seva alba, dar care nu este periculoasa.
Cu toate acestea, spalati-va pe maini daca ati intrat in contact cu ea. Ca sa ajutati planta sa se vindece in locurile taiate, puneti pe ele carbune sau praf de sulf. Perioada anului in care ea se dezvolta este cuprinsa intre lunile martie si sfarsitul lui octombrie, timp in care trebuie sa stea la o temperatura de 18º-20º C si aerul sa fie mereu curat si proaspat.
Planta de apartament croton creste foarte repede, iar substratul ei trebuie sa fie mentinut umed in perioada aceasta. Iarna cantitatea de apa trebuie redusa, dar nu trebuie sa se lase pamantul uscat. Dimineata ar trebui pulverizata apa pe frunze, iar ghiveciul asezat pe pietris umed. Iarna este perioada de repaus, dar temperatura nu trebuie sa scada sub 15º C. Nu trebuie sa stea nici in curent, pentru ca frigul ii va putrezi radacinile, dar nici in apropierea surselor de incalzire, pentru ca o caldura prea mare o va usca. In aceasta perioada nu mai are nevoie nici de ingrasaminte.
Crotonul are de suferit si din cauza unor paraziti. Paduchii testosi se ascund in partea inferioara a frunzelor, de obicei pe nervura de pe mijloc si pot fi indepartati ori cu mana, desprinzandu-i pe fiecare, ori prin folosirea unui insecticid sau a unei carpe inmuiate in alcool denaturat.
Poate fi atacata si de cosenila fainoasa, care se lipeste tot de partea inferioara a frunzei, sau de cosenila bruna, care apare sub forma unor ridicaturi maronii tot pe partea inferioara a frunzelor, ambii paraziti putand fi eliminati ori prin insecticide, ori prin stergerea frunzelor cu alcool denaturat. Si paianjenul rosu este atras de planta – el formeaza panze subtiri pe partea inferioara sau unde ramurile se incruciseaza si poate fi combatut cu un acaricid bun.
Metodele de reproducere a crutonului sunt insamantarea, marcotajul si butasirea. Semintele se pun intr-un substrat fertil in ianuarie sau februarie. Marcotajul se face atunci cand frunzele de la baza lipsesc, iar cand se formeaza radacinile puteti planta partea de sus in alte ghivece. Butasii se iau primavara din varful tulpinii, iar cei care au un lastar si doua frunze se vor prinde mai repede decat ceilalti. Pe partea taiata este bine daca se presara un hormon rizogem si apoi se pun intr-un substrat fertil, se pun la umbra si se uda pana cand incep sa dea radacinile (3 sau 4 saptamani), dupa care se muta in alte ghivece si se trateaza ca atare.
Cea mai cunoscuta si cultivata specie de croton este Codiaeum variegatum pictum, care se gaseste in Sri Lanka, Malaysia si India de sud. Are frunze dese si late, de culoare verde cu nervurile galbene sau chiar roz si de la ea s-au obtinut cei mai multi hibrizi. “Black prince” are frunze mari de forma ovala, verde spre negru cu pete de galben si portocaliu.
“Disraeli” are frunze cu varf de lance si forma de spatula, verzi cu galben si nervuri galbene pe deasupra si rosu-caramiziu pe dedesubt. “Reidii” are frunze lungi si putin ondulate, verde cu galben, roz sau rosu si nervuri rosii sau galbene.