Casă și grădinăPlanta de apartament Crizantema - apreciate pentru florile sale în număr foarte...

Planta de apartament Crizantema – apreciate pentru florile sale în număr foarte mare și de culori variate

Crizantema (Chrysanthemum) este o planta de apartament foarte populara, dar multi oameni o cumpara gata inflorita sau cel putin plina de boboci, dupa care o arunca. Nu este una din acele plante pe care oricine le poate cultiva, pentru ca are nevoie de anumite ingrijiri mai speciale, de multa atentie la detalii si nu toti pot avea rabdarea necesara de a o creste. De aceea, cel mai la indemana este sa o luam dintr-un magazin gata inflorita, sa o punem intr-un loc pe care sa il infrumuseteze si apoi sa scapam de ea.

Genul din care face parte crizantema cuprinde foarte multe specii, dar putine dintre ele pot fi cultivate in apartament. Sunt foarte apreciate pentru florile sale in numar foarte mare si de culori variate, care pot alcatui un aranjament floral deosebit. Cu toate ca cele mai multe plante de acest fel care se gasesc in ghivece in magazinele de specialitate au o forma rotunda, aproape perfecta, cu flori de dimensiuni cat de cat egale, plantele cultivate in apartament nu vor fi la fel. De ce? Pentru ca cei care le cultiva pentru a le vinde ulterior folosesc tot felul de substante chimice care sa le opreasca cresterea si care sa ii ajute sa le dea un aspect cat mai atragator.

Este bine de stiut ca la cele mai multe plante de apartament de tipul crizantema care se gasesc in florarii tulpinile sunt puse pe marginea ghiveciului, iar faptul ca se usuca si se ofilesc foarte repede este motivat de numarul prea mare al radacinilor, care invadeaza practic substratul si plantei nu ii mai este permisa o dezvoltare corespunzatoare.

In mod obisnuit, aceste plante infloresc intre mai si octombrie, insa horticultorii le cresc in asa fel incat inflorirea lor sa se produca in orice moment al anului, prin simpla modificare a iluminatului. Un sfat pentru cei care cumpara crizanteme: alegeti plantele la care se vede culoarea bobocilor, pentru ca, in caz contrar, s-ar putea sa aveti supriza neplacuta sa nu infloreasca.

Crizantema este o varietate a plantei Chrisanthemum morifolium, care se cultiva de peste trei mii de ani in tari ca Japonia sau China. In mod obisnuit ea infloreste o singura data, dar planta cultivata astazi poate inflori de mai multe ori in decursul mai multor ani, daca sta in aer liber.

Crizantema
Crizantema

O alta specie cunoscuta este Chrysanthemum frutescens, care provine din Insulele Canare si care poate fi tratata ca o planta anuala, desi ea este perena. Infloreste vara, iar florile ei au culoarea galben sau alb, fiind deseori comparata cu margaretele. De la ea s-au obtinut foarte multi hibrizi, printre care “Mary Wootyon”, cu flori de culoare trandafiriu, si “Etoile d’Or”, cu flori de culoare galben-lamaie.

Este una din plantele care nu necesita transplantare, dar nici schimbarea substratului. In timpul primaverii si al verii trebuie sa stea intr-un mediu racoros, undeva unde sa nu o atinga razele soarelui si unde sa aiba mereu aer proaspat si umiditate. Dupa ce infloreste, ori se arunca ori se planteaza in gradina. Nu ii trebuie niciun fel de ingrasamant decat dupa ce apar bobocii, cand este bine sa i se dea unul lichid o data pe luna. Toamna si iarna, crizantema are nevoie de ingrijiri speciale, pentru ca aceste doua perioade vor influenta inflorirea si durata ei.

Trebuie sa stea undeva unde nu bate soarele, dar nu este nici prea umbra si trebuie sa i se asigure aer proaspat in permanenta si o temperatura ce poate varia intre 13º si 18º C. In cazul in care temperatura este prea mare si locul nu este luminat bine, planta va creste intr-un mod ciudat, diform. Substratul trebuie sa fie mereu umed, iar pentru asta este necesara o udare la intervale regulate. In plus, o data la cateva zile este indicata stropirea plantei cu apa pentru a tine florile si frunzele proaspete tot timpul.

Atunci cand incep sa apara bobocii, dar si cand are frunze tinere si viguroase, crizantema este atacata de paduchi albi si verzi de frunze, lucru pe care cu greu il tolereaza. Uneori apar si niste insecte mici si negre, care obisnuiesc sa sara de pe o frunza pe alta, infestand astfel intreaga planta. Acestea determina aparitia unor pete argintii pe frunze, dar si deformarea florilor. Acesti paraziti se anihileaza cu ajutorul unui insecticid pe baza de pojarnita, dar se poate preveni aparitia lor prin folosirea in mode regulat a unui insecticid corespunzator.

Inmultirea crizantemei este un proces dificil, iar de multe ori cei pasionati de gradinarit nu reusesc sa obtina rezultate. Horticultorii cu experienta sunt mai priceputi, insa nu este neaparat o regula ca amatorii nu pot avea si ei succes. In orice caz, reproducerea se realizeaza prin butasire sau insamantare. Butasii se iau de pe tulpinile mai moi, iar plantele care rezulta din ei vor avea dimensiuni mari (asta doar daca un holticultor nu intervine cu produse chimice pentru a-i stopa cresterea).

Substratul in care se pun trebuie sa stea la o temperatura de 10º-13º C, iar cand incep sa le dea radacinile se muta in alte recipiente. Insamantarea trebuie sa aiba loc primavara, iar cand noile plante incep sa creasca trebuie mutate in alte ghivece, care vor sta la lumina, vor avea parte de aer proaspat si de umiditate suficienta.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.