Casă și grădinăTrandafirul deșertului - de mărimea unui arbust, arată precum o tufă și...

Trandafirul deșertului – de mărimea unui arbust, arată precum o tufă și este ideală pentru a vă înfrumuseța locuința

Adenium obesum (numita trandafirul desertului ) este o planta de apartament foarte frumoasa, originara din Africa de Est, a carei denumire este inspirata din numele unui golf ce se afla intre Marea Rosie si Oceanul Indian, numit Aden. Desi provine dintr-un climat tropical, se adapteaza foarte bine conditiilor de clima specifice tarii noastre.

Este de marimea unui arbust, insa arata precum o tufa si este ideala pentru a va infrumuseta locuinta. Face parte din categoria plantelor suculente si perene, caracterizata printr-o tulpina groasa, care, daca se dezvolta in mediul ei natural, poate avea o grosime cuprinsa intre 15 centimetri si 1,8 metri. Datorita tulpinei groase, poate fi privita precum un copacel cu flori, fiind o planta foarte aspectuoasa.

Ramurile plantei de apartament Adenium obesum sunt subtiri si lungi, iar pe acestea se afla flori in forma de trompeta, ce pot avea culorile roz, rosu, albe sau pot fi bicolore. Sunt flori nemirositoare, care se aseamana cu florile de leandru, de care va puteti bucura din momentul in care planta atinge inaltimea de 15 centimetri si tulpina acesteia se afla in procesul de ingrosare. Perioadele de inflorire pot fi atat in sezoanele de primavara vara, cat si toamna, pe la mijlocul anotimpului. Frunzele au o culoare verde inchis, sunt de mici dimensiuni, lucioase si ascutite in varf. Seva frunzelor este otravitoare.

Planta de apartament Adenium obesum se poate inmulti atat prin seminte, cat si prin butasi inradacinati. Inmultirea prin seminte nu este foarte dificil de realizat, acestea se tin doua ore in apa calduta, pentru a le ajuta sa incolteasca mai repede, apoi se seamana in pamant, doar la jumatate de centimetru adancime si se uda zilnic, asezand ghiveciul in care sunt semanate, la lumina.

Inmultirea prin butasi este considerata cea mai simpla modalitate de inmultire a acestei flori. Se taie unul sau doi butasi sanatosi si se tin intr-un spatiu mai rece, pentru a se putea usca zona taierii, apoi se pun in pamant, combinat cu pietris si nisip. Pana cand prind radacini, trebuie tinuti in locuri cu lumina bogata si nu este indicat sa fie udati abundent.

Pentru planta de apartament Adenium obesum lumina nu este necesara doar pe perioada inmultirii, ci pe toata durata de ei de viata, deoarece este o planta exotica, iar lumina si caldura sunt esentiale pentru o buna dezvoltare a plantei. Este necesar un minim de 4 ore pe zi de soare, iar temperaturile nu trebuie sa fie sub 12 grade Celsius, atunci cand planta se afla in perioada de crestere.

In timpul iernii temperatura ideala este cuprinsa intre 12-16 grade Celsius si daca este amplasata intr-un loc puternic luminat, in acest sezon planta va avea parte de conditiile favorabile refacerii, pentru ca in primavara sa infloreasca frumos. Este recomandat sa fie asezata in dreptul unui geam, in felul acesta va beneficia si de lumina, dar si de razele soarelui.

Trandafirul deșertului
Trandafirul deșertului

Nu este indicat ca planta de apartament Adenium obesum sa fie udata din abundenta, mai ales iarna, cand se uda foarte putin. Astfel, udarea este necesara doar atunci cand pamantul este foarte uscat, prin cantitati foarte mici de apa. Cu toate acestea, apa este importanta pentru planta, insa tulpina acesteia se comporta precum un bazin pentru apa, din care planta se serveste doar cu o anumita cantitate care ii este necesara.

Daca nu se respecta acest lucru si i se creeaza prea multa umiditate, nu i se ofera conditiile optime pentru inflorire, ducand la pierderea frunzelor sau chiar a intregii plante, prin uscarea acesteia. Extrem de util este ca in momentul in care se planteaza, sa se faca intr-un ghiveci prevazut cu multe orificii de scurgere, permitand evacuarea apei in exces.

Fertilizarea plantei de apartament Adenium obesum se realizeaza primavara si vara, o data pe luna, folosindu-se substante lichide destinate fertilizarii bonsaiului. Schimbarea ghiveciului trebuie sa se faca la fiecare doi ani, in sezonul de primavara, iar pentru replantare se foloseste aceeasi combinatie de pamant ca la plantare, de pamant cu nisip si pietris.

Ghivecele trebuie sa fie mici, deoarece planta nu are radacinile foarte dezvoltate. Operatia de taiere trebuie efectuata doar daca este necesar, atunci cand planta a iesit din perioada de refacere. De asemenea, nu trebuie taiat foarte mult, deoarece planta pierde foarte multa seva, prin taiere.

Foarte important, atunci cand intrati in contact cu seva plantei de apartament Adenium obesum, sa va spalati foarte bine pe maine, iar daca aveti rani deschise este bine sa evitati pe cat posibil contactul cu seva, deoarece este otravitoare, asemeni leandrului. Copiii trebuie, de asemnea, feriti de orice contact cu seva plantei, deoarece, prin inghitire, poate provoaca cresterea batailor inimii, febra sau colaps.

In privinta bolilor, planta este foarte rezistenta, singurii factori care o pot afecta fiind apa si umiditatea in exces. Desi poate lasa impresia ca este greu de intretinut, planta de apartament Adenium obesum nu este pretentioasa, daca i se ofera multa lumina, caldura si putina apa, i s-au creat conditiile optime pentru dezvoltare si inflorire. Daca este modelata cu putina abilitate, poate capata forma unui bonsai, insa, indiferent de forma pe care doriti sa i-o atribuiti, este o floare deosebit de frumoasa, care ii va oferi un aer distinct locuintei dumneavostra.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

1 COMENTARIU

  1. O planta (sau floare) foarte frumoasa! Eu am primit una cadou de ziua mea si la inceput nici nu stiam cum se numeste :)) Este asemanatoare cu un bonsai, doar ca are niste flori superbe!
    Momentan am varianta „Double Purple”

    Double purple

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.