Casă și grădinăPlante de apartament: Vanda coerulea sau Orhideea albastră

Plante de apartament: Vanda coerulea sau Orhideea albastră

Planta de apartament – Vanda coerulea (Orhideea albastra) este considerata una dintre cele mai frumoase specii de orhidee, dar si una dintre cele mai pretentioase, pentru ca, fiind originara din tarile tropicale ale Orientului (Thailanda, Birmania, India), trebuie sa i se asigure constant caldura si lumina. Ingrijita insa cu atentie si cu dragoste, te va rasplati cu flori minunate, gratioase si delicate, completand desavarsit decorul oricarui interior. In locurile din care provine, culegerea din natura (din paduri) si vanzarea excesiva a acestei flori au pus in pericol habitatul, motiv pentru care, Vanda coerulea (Orhideea albastra) este trecuta pe lista florilor protejate, a Conventiei asupra comertului international cu specii de flori salbatice amenintate cu disparitia.

Planta de apartament – Vanda coerulea (Orhideea albastra), pe care o putem procura din magazinele de specialitate, este un hibrid, foarte cautat si mai rar decat celelalte specii de orhidee, datorita culorii albastre deosebite, cu nuante de albastru-azur sau bleu-violet.

Crestere si ingrijire

Desi orhideele cresc, vara, la temperaturi  de 25-30 de grade Celsius, iar iarna, la 15-16 grade Celsius,  planta de apartament – Vanda coerulea (Orhideea albastra) se dezvolta frumos si la temperaturi mai scazute, avand in vedere ca speciile salbatice, in padurile din Himalaya, infrunta, pe timpul noptii, si temperaturi in jur de 5 grade Celsius. Lumina este esentiala, de aceea ghivecele ar trebui amplasate spre sud sau intr-un loc unde sa aiba cat mai multa lumina naturala.

Daca frunzele devin mai moi si verdele isi pierde din intensitate (nu este cel obisnuit), este un semn al luminii insuficiente. Intr-un vas suspendat sau la fereastra (dar nu direct, in lumina soarelui), planta va creste si mai frumos. Compostul il puteti cumpara de la florarie sau puteti realiza un amestec de pamant de padure, turba, scoarta de copac si foarte putin nisip. Spre deosebire de alte plante, Vanda coerulea (Orhideea albastra) se dezvolta foarte bine in ghivece transparente, prin care lumina sa ajunga si la radacina.

Planta se va uda, pe perioada verii, destul de des, dupa ce se verifica umiditatea din ghiveci, astfel incat pamantul sa nu fie nici foarte uscat, dar nici imbibat cu apa, deoarece excesul provoaca putrezirea radacinilor. Ii va prinde foarte bine Orhideei albastre cufundarea vasului in care creste, o data pe saptamana, intr-un lighean cu apa (numai ghiveciul, nu si planta!), unde se va tine pret de 10-15 minute, pana apa patrunde de jos in sus, prin orificiile ghiveciului, dupa care se pune la “scurs”, pana nu se mai strange apa in farfurioara in care este pus ghiveciul.

Vanda coerulea
Vanda coerulea

Si umiditatea din atmosfera este importanta, aceasta putand fi asigurata fie prin amplasarea plantei in apropierea altora, fie prin asezarea unui strat de pietricele in farfurioara de sub ghiveci, peste care se toarna putina apa, cat pietricelele sa stea umede. La cel mult doi ani, primavara, pamantul din ghiveci trebuie schimbat. Cu aceasta ocazie, se curata radacinile, se spala, se inlatura cele putrezite si, eventual, se separa lastarii cu radacina, pentru inmultire. In perioada de inflorire, un ingrasamant (de preferat cel lichid) sustine planta, dar diluat in apa, ca sa nu arda radacinile, aplicat o data pe saptamana.

Inflorire

Florile Orhideei albastre, cu toate nuantele sale, de la albastru deschis, la violet, merita toate eforturile de ingrijire a plantei. Planta infloreste de mai multe ori pe an. Florile cresc la capatul unor tije si, dupa ce se ofilesc, pentru a stimula aparitia altor tije florale, se taie cele trecute, in apropierea unei frunze. De asemenea, tot pentru stimularea infloritului, dupa o serie de flori, planta poate fi tinuta o vreme intr-un loc mai umbros, se uda mai putin, dupa care se asaza din nou la lumina si ciclul se reia.

Inmultire

Cea mai simpla metoda de inmultire a plantei de apartament – Vanda coerulea (Orhideea albastra) este prin lastari cu radacina, desprinsi din planta-mama si plantati in ghiveci separat.

Daunatori

Principalul pericol pentru planta de apartament – Vanda coerulea (Orhideea albastra) este putrezirea radacinilor, fie din exces de apa, fie din pricina apei prea reci sau a vreunei ciuperci, care trebuie combatuta cu un fungicid dizolvat in apa de stropit.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

6 COMENTARII

  1. buna!

    vreau sa va rog sa ma ajutati: DE UNDE POT CUMPARA O ORHIDEE ALBASTRA?

    VREAU NEAPARAT SA FAC CADOU ACEASTA PLANTA CUIVA CARE ARE O COLECTIE INTREAGA. numai pe asta nu o are…

    astept raspuns

    multumesc!

  2. Este mai greu de gasit aceasta specie superba, dar incercati la mall-urile cu raioane mari de flori (multi au gasit la baumax) sau, daca aveti drum, interesati-va cand au expozitie cu vanzare Gradinile botanice din Bucuresti, Cluj, Iasi. Sa aveti noroc sa gasiti!

  3. Am cumparat aceasta orhidee sambata 26 mai, de la Hornbach Militari. Pret 110 lei. Aveau doar 2 bucati. Incearca si la alte magazine Hornbach, sunt foarte amabili la lelefon.
    Nu exista Vanda colorate artificial, nu au nevoie. Orhideele colorate cu albastru sunt Phale albe.
    Aceasta Vanda are o culoare albastru-indigo. Tot in acea perioada aveau Vanda si la Brico, dar mov.
    Intr-adevar este superba Vanda coerulea!

  4. Am primit cadou in decembrie o orhidee albastra…superba. Cand i-au dat 2 noi tije florale am fost in extaz. Acum florile s-au deschis si plang langa ele ca sunt albe. Deci Alina, ai dreptate…Atentie ca unele sunt vopsite!!! Probabil le pune cerneala. Persoana care mi-a daruit-o a cumparat-o din Baumax- Bacau.

  5. Buna ziua
    Nu doresc sa critic pe nimeni referitor la ingrijirea vandelor dar informatiile de mai sus sunt incorecte. speciile de vanda si ascocenda au nevoie de aer permanent care sa circule la radacini deci nu tolereaza sa fie plantate in substrat. Se tin suspendate in cosulete de radacini sau in vaze de sticla transparente. in cazuri exceptionale unii crescatori profesionisti le planteaza in ghivece cu roca vulcanica.
    suspendate se uda zilnic prin pulverizare sau scufundare scurta in apa, in vaze de sticla la 3 zile se lasa radacinile in apa 10 minute, apoi se goleste vaza de apa. necesita nutrienti toata perioada anului, nu au perioada de hibernare si pot inflori in orice luna din an.
    Nu tolereaza temperaturi ami mici de 15 grade celsius (evident nu mor daca raman o data expuse la temperaturi mai mici dar nu le prieste)
    Sunt singurele orhidee adevarat albastre, orice alta specie de orhidee nu are culoarea albastra.
    Ceea ce se gaseste des in magazine sunt orhidee phalaenopsis vopsite (deci cu totul alta specie, si la care e ok cu plantarea in substrat si in ghivece transparente), dar evident la reinflorire o sa aiba culoarea reala.
    Sunt crescator amator, cu colectie diversa de 200 de orhidee, si mi-ar parea rau ca cineva sa isi omoare orhideele vanda ingrijindu-le incorect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.