Atunci cand pasesc cu pasi naivi in tainele acvaristicii, este de preferat ca incepatorii sa aleaga cateva specii care pot fi usor de intretinut pentru a se acomoda cu ingrijirea si intretinerea lor. Treptat, pe parcurs ce invata cat mai multe lucruri despre lumea colorata a pestilor, acestia pot introduce in acvariul lor si alte specii mai pretentioase. De aceea dorim ca in acest articol sa va prezentam cateva dintre ciclidele potrivite pentru incepatori.
Familia ciclidelor (Cichlidae) este una destul de numeroasa, cu specii de pesti diferite, unele mai putin pretentioase decat altele. Familia ciclidelor este originara din Africa, insa pestii care fac parte din aceasta au fost treptat introdusi si in alte regiuni, devenind unii dintre cei mai populari pesti de acvariu incepand cu anul 1945. Exista exemplare foarte mici, care pot atinge doar 2,5 cm, si exista si exemplare care pot atinge aproximativ 1 m lungime, fiind diferite atat din punctul de vedere al formei corpului, cat si din punctul de vedere al coloritului.
Pe langa scalar (Pterophyllum scalare) care este cel mai popular peste din familia ciclidelor, nigro si pelmato reprezinta alte exemplare ideale pentru acvaristii incepatori.
Nigro sau Archocentrus nigrofasciatus se numara printre cele mai populare ciclide fiind apreciat pentru faptul ca este foarte usor de intretinut, iar reproducerea sa nu ridica deloc mari probleme. Probabil va intrebati care sunt motivele pentru care acest peste este atat de popular in randul acvaristilor; ei bine, este foarte usor de crescut, se poate adapta oricarui tip de apa, poate trai chiar si intr-un grup restrans, reproducerea este foarte simpla si nu este pretentios atunci cand vine vorba de hrana. Ce si-ar putea dori mai mult un acvarist incepator decat un peste care sa nu ii dea prea mari batai de cap?
Desi sunt foarte usor de intretinut, asta nu inseamna ca pot fi neglijati. Din contra, acvaristica presupune foarte multa daruire si pasiune pentru micile vietati, insa faptul ca pot fi ingrijite mai usor este ajutator pentru acvaristul care nu cunoaste prea multe dintre secretele acestei pasiuni.
Pestii nigro au un aspect deosebit. Acestia au o tenta albastruie, corpul lor, care masoara aproximativ 15 cm, este brazdat de 7 dungi negre, verticale, care se extind pe inotatoare. Sunt prietenosi si calmi, fapt pentru care pot fi tinuti in acvariu alaturi de alti pesti. Se acomodeaza foarte usor mediului din acvariul in care sunt asezati, insa este de preferat sa se opteze pentru cel putin o pereche.
Temperatura apei din acvariu poate varia, putand fi cuprinsa intre 18-30ºC, iar ph-ul trebuie sa fie cuprins intre 6,5-8,5. Nigro iubesc plantele, iar substratul trebuie sa fie compus din pietris fin sau nisip; ca elemente pentru decor se pot folosi pietre de diferite dimensiuni si radacini.
In ceea ce priveste hranirea, pestii nigro nu sunt deloc pretentiosi. In mediul natural, acestia sunt omnivori; este bine ca dieta lor sa fie echilibrata, fiind admisa atat hrana vie, cat si cea uscata.
Nigro se reproduc foarte usor, acesta fiind un alt motiv pentru care ei sunt atat de apreciati in lumea acvaristilor incepatori. Asa cum se procedeaza in majoritatea cazurilor, cuplul care urmeaza sa se reproduca va fi scos din acvariu si va fi mutat intr-un altul, pregatit in prealabil.
Este foarte important ca acest acvariu sa fie foarte atent decorat, in asa fel incat sa contina suficiente refugii, pentru ca nigro sunt oarecum timizi si au tendinta de a se ascunde. Icrele sunt depuse pe substrat, iar dupa aproximativ o saptamana puii vor incepe sa inoate. Exista tendinta masculilor de nigro sa devina agresivi din dorinta de a proteja icrele si chiar relatia dintre mascul si femela se poate deteriora, pentru a fi reluata la cateva zile dupa ce puii incep sa inoate.
Un alt peste din clasa ciclidelor, potrivit pentru acvaristii incepatori si asemanator din foarte multe puncte de vedere cu nigro este pelmato sau Pelvicachromis pulcher. Pelmato este la fel de usor de intretinut si, mai mult decat atat, are un aspect deosebit, fiind foarte frumos colorat, dupa cum spune si numele sau latinesc “pulchra” (lat. Pulcher,-chra) insemnand “frumos”.
La fel ca nigro, pelmato nu este deloc pretentios. Se adapteaza oricarui tip de apa si poate fi tinut si in acvarii mai mici. Temperatura apei poate fi cuprinsa intre 27-29ºC. Pestilor pelmato le place foarte mult sa sape si sa se ascunda in nisip, tocmai de aceea este de preferat ca substratul acvariului sa fie format din cel mai fin nisip. Mai mult decat atat, este bine ca acvariul in care acesti pesti sunt tinuti sa imite cat mai fidel mediul natural, asadar crescatorii ar trebui sa decoreze acvariul cu plante diferite si cu ascunzatori, deoarece si acesti pesti sunt oarecum timizi.
Pelmato sunt omnivori si, ca in cazul pestilor nigro, este de preferat ca dieta lor sa fie cat mai echilibrata. Le plac foarte mult plantele, de aceea este bine sa se includa in dieta lor suficienta hrana de tip vegetal. Nici reproducerea nu este diferita. Dupa ce se alege cuplul reproducator, se amenajeaza un acvariu special pentru ca reproducerea sa se desfasoare in cele mai bune conditii. Dupa ce femela depune ouale, masculul le va proteja.
Avand in vedere toate aceste caracteristici ale acestor doua tipuri de pesti din familia ciclidelor, nu este de mirare ca sunt atat de indragite de catre acvaristii incepatori, fiind si o modalitate interesanta pentru acestia de a-si forma o importanta baza de cunostinte despre acvaristica.