Multe femei isi planuiesc cu nerabdare cura de slabire postnatala inca din timpul sarcinii: se simt atat de mari si greoaie, incat deja incep sa viseze la ce exercitii fizice si diete vor tine pentru a-si recupera mult-dorita silueta…. Insa este important de stiut ca imediat dupa nastere, femeia trebuie sa o ia cu usurelul, sa se relaxeze si sa ii dea timp organismului sau sa se recupereze. A-ti chinui si forta trupul cu exercitii de sport exigente si cu diete restrictive nu este deloc o idee buna, caci iti poate provoca serioase neplaceri. Sigur ca visezi sa te vezi iarasi slaba si sexy, dar da-ti timp intai sa iti revii si obisnuieste-te cu noua ta postura de mamica si cu mica minune aparuta in viata ta!
Dupa nastere, trupul este obosit si nu isi revine complet decat dupa o perioada de macar jumatate de an: abdomenul este inca umflat, kilogramele in plus sunt inca acolo, picioarele iti sunt umflate, iar celulita si vergeturile aparute nu vor sa dispara… Insa trebuie sa abordezi cura de slabire postnatala cu mare precautie si treptat. Nu se poate imediat dupa ce ai nascut sa porti iarasi cu mandrie rochita ta rosie sexy!
Dupa nastere, trebuie sa te relaxezi si sa nu incepi nici o dieta macar o luna – o luna jumatate. Trebuie sa te obisnuiesti cu noul tau rol, sa te odihnesti si sa savurezi viata, nu sa te chinui obsesiv sa iti recuperezi silueta! Trebuie si sa accepti ca probabil nu vei mai arata chiar la fel de slaba ca inainte – dar acesta nu trebuie privit ca pe un lucru rau, ci dimpotriva, ca pe o implinire!
Important este sa nu tii diete restrictive dupa nastere, cam o jumatate de an pentru ca acestea iti pot provoca anemie, iar anemia provoaca oboseala si chiar epuizare, iar epuizarea creste riscul de depresii postanatale! Ar trebui ca aceasta perioada sa fie una fericita, plina de bucurii si realizari, nu sa cazi in depresie… In plus, o pierdere rapida de greutate poate provoca nu numai anemie, ci si mentinerea vergeturilor.
Insa multe femei se obisnuiesc mai greu cu noua lor pozitie si cu modificarile trupului lor si o dieta le poate slabi – insa nu doar fizic, ci si psihic. In plus, daca adopti o cura de slabire postnatala care sa implice o dieta severa, aceasta poate dauna calitatii laptelui matern si deci ii faci rau si bebe-ului, care poate deveni anemic!
Asadar, nu trebuie sa adopti o cura de slabire postnatala severa si nici sa iti extenuezi corpul cu exercitii fizice prea dificile. In schimb, trebuie sa iti pastrezi un regim alimentar sanatos – la fel ca pe durata sarcinii. Daca eviti micile „pacate culinare” precum fast-food, dulciurile in exces si chips-urile, corpul tau isi va reveni mai rapid. Daca inlocuiesti mancarurile grase si prajite cu mancaruri preparate sanatos (gratar, fierturi, inabusite, la cuptor) iti vei mentine si sanatatea si iti vei ajuta trupul sa scape de kilogramele in plus.
Insa in nici un caz nu trebuie sa iti refuzi proteine, minerale, fibre si vitamine necesare atat fizicului, cat si psihicului tau. Slabirea trebuie sa fie treptata, poti pierde sanatos maxim un kilogram pe saptamana, altfel efectele pot fi negative. Deci trebuie sa ai rabdare si sa te accepti pe tine insati. Se mentine regula de aur a unui regim sanatos care poate ajuta la pierderea kilogramelor in plus: mai multe mese mici, dar variate pe zi, in loc de doar doua mese mai consistente!
Ce alimente sa consumi?
In cura de slabire postnatala in principal, dupa cum s-a spus, trebuie sa iti asiguri aportul de vitamine, proteine, minerale si fibre. Trebuie sa consumi multe fructe si legume proaspete, fibre (paine), proteine (carnuri slabe de preferat: pui, peste, vita), fier (spanac, alte legume), lactate. Nu neglija si consumul de apa si poti chiar incerca ceaiuri diuretice – caci ajuta la detoxifiere si impiedica retentia de lichide in organism. Insa in nici un caz ceaiuri speciale pentru slabit, care pot contine ingrediente nesanatoase!
Evita mancarurile grase, dulciurile, sucurile carbogazoase si preparatele care te ingreuneaza si care ingrasa mult: paste, tocaturi, fripturi de porc, preparate cu maioneza si in special fast-foodul. La fel, incearca sa mananci in timpul unei mese exact atat cat sa iti satisfaci foamea: chiar daca mancarea este excelenta, nu manca mai mult decat iti trebuie. Insa aceasta nu inseamna ca trebuie sa iti refuzi mereu orice pofta: o prajitura cu ciocolata o data pe saptamana nu este un dezastru!
Cura de slabire postnatala poate fi insotita de un program de exercitii fizice regulat, insa unul usor si nu prea exigent. Evita exercitiile foarte dificile si care te obosesc peste masura si evita sa devii obsedata de acestea: de trei ori pe saptamana ar fi o frecventa destul de eficienta pentru a da jos kilogramele in plus. Daca ai nascut prin cezariana, trebuie in primul rand sa lasi cicatricea sa se vindece complet. Daca nu, poti incepe un program de exercitii zilnice, dupa o luna de la nastere: fie plimbari lungi pe jos, fie sedinte de gimnastica aerobica, fie sedinte de inot sau mersul pe bicicleta de trei ori pe saptamana.
Poti adauga la aceste exercitii fizice sedinte placute si relaxante de masaj: fac bine circulatiei sangvine, trateaza celulita aparuta si iti fac mult bine starii tale generale de spirit. Doar meriti sa te si rasfeti dupa lungul drum pe care l-ai parcurs in a deveni mamica! Daca vei urma aceste recomandari, intr-o perioada intre sase luni si un an iti vei recupera silueta si vei fi o mama fericita, relaxata si frumoasa!