Casă și grădinăCum să construim si să amenajăm o mansardă corect proiectată

Cum să construim si să amenajăm o mansardă corect proiectată

Probabil ca multi dintre noi simtim nevoia, dupa o zi solicitanta, sa gasim acasa un anume loc, linistit, in care sa ne relaxam, sa il asociem cu preocupari care ne fac placere, cu pasiunile noastre, acolo sa ascultam muzica preferata, sa urmarim un film, sa rasfoim o carte sau o revista etc. Daca inca nu v-ati creat un asemenea “refugiu”, o mansarda este solutia ideala.

O mansarda, daca este corect proiectata si cu simt estetic, confera oricarei case o anume eleganta arhitectonica si aduce, in interior, un spatiu suplimentar, intim, a carui amenajare poate sa stimuleze imaginatia si sa aduca un minunat sentiment de liniste, de echilibru, de dorinta de a te intoarce cu nerabdare in acel loc de unde privirea nu mai intalneste obstacole, ci doar privelisti. Intr-o mansarda se pot amenaja superb un birou, o camera de zi a copiilor, un dressing, un dormitor, un atelier pentru micile (sau marile) pasiuni etc.

Pentru a construi (adauga) o mansarda casei tale, trebuie urmati cativa pasi obligatorii, astfel incat nimic sa nu umbreasca un asemenea demers:

Obtinerea unei autorizatii de constructie de la primarie (care va fi precedata de o expertiza tehnica a structurii de rezistenta a casei, in functie de care sunt sau nu necesare consolidari, avizul ISC – Inspectia de Stat in Constructii)

Realizarea unui proiect, cu ajutorul unui arhitect, care sa tina seama de sugestiile/dorintele tale si care sa decida care sunt cele mai bune variante, in privinta organizarii spatiului si a alegerii materialelor (de regula, pentru mansarda se aleg materiale de constructie mai usoare) si, foarte important, care va fi forma si structura acoperisului, ce ferestre (lucarne) si cat de mari pot fi, asfel incat  mansarda sa beneficieze cat mai mult de lumina naturala.

Alegerea materialelor pentru izolatie, pentru a se evita pierderile de caldura, umiditatea si consumul exagerat de energie (investitia se amortizeaza rapid, prin micsorarea costurilor la incalzire).

Analizati cu atentie cel mai potrivit amplasament pentru scara interioara.

Nu ignorati modalitatile si costurile instalatiilor sanitare si electrice.

Estimarea cheltuielilor (specialistii apreciaza, pentru o constructie care nu intra in categoria “de lux”, 300-400 de euro/metru patrat locuibil, 150-200 de euro/metru patrat acoperis).

Daca toate acestea au fost stabilite, nimic nu va mai poate opri sa face din mansarda un spatiu de vis. Se pot alege variante rustice sau avangardiste, in armonie cu restul casei, sau se poate opta pentru o amenajare interioara total diferita de stilul celorlalte incaperi, astfel incat efectul-surpriza sa fie maxim. Alegerea ferestrelor se va face in functie de destinatia incaperii deasupra careia se asaza si de panta acoperisului.

mansarda

Specialistii spun ca, pentru lumina suficienta si pentru aerisire corecta, ferestrele sa reprezinte aproximativ 10% din suprafata dusumelei. De asemenea, fereastra de deasupra baii are o rama speciala, rezistenta la umezeala. Dusumeaua cea mai potrivita este cea din lemn (parchet), deoarece conserva mai bine caldura, dar ofera si un aspect placut interiorului. Peretii pot fi, de asemenea, din lemn sau tencuiti si dati cu vopsea lavabila si, in functie de aceste aspecte, decideti daca stalpii de sustinere vor fi mascati sau vor ramane la vedere.

Pantele acoperisului creeaza diverse unghiuri, de aceea mobilierul va fi ales adecvat si cat mai simplu. Mansarda nu trebuie aglomerata cu piese de mobilier, nici cu alte obiecte, fiind mult mai potrivite spatiile “aerisite”, simple. O asemenea impresie poate fi creata si prin culorile peretilor si ale mobilierului care trebuie sa fie complementare si sa se puna in evidenta reciproc.

O mansarda se poate amenaja si ca spatiu de locuit permanent, dormitor si camera de zi, delimitate de un perete despartitor, realizat din gips carton sau din alte materiale usoare. Daca incaperea este destinata copiilor, este preferafil ca mobilierul sa fie modular (pentru ca schimbarile ulterioare sa fie mai usoare), patul sa fie rabatabil etc. Un dressing poate fi foarte usor realizat, intr-un colt al mansardei, din lemn, aluminiu sau sticla, cu usi culisante, oglinda si etajere.

Poate nu intamplator, cu un secol si mai bine in urma, mansarda era spatiul preferat al artistilor, unul atipic, pentru personalitati nonconformiste. Astazi este, mai degraba, visul oricarui orasean, sufocat de aglomeratia urbana. Pana la urma, dincolo de solutiile tehnice pentru care puteti opta, nu uitati ca esential este sa construiti un loc confortabil, luminos, calduros, intim, amenajat, daca va este pe plac, in stil minimalist, cu o combinatie de culori atent aleasa.

Puteti aplica, pentru toate componentele, daca sunteti interesati, ideile Feng Shui (arta/stiinta de a capta, prin felul in care asezam piesele de mobilier si prin diverse alte detalii, energia pozitiva generata de lemn, apa, metal, pamant,foc, energii prezente in toate lucrurile din jurul nostru). Daca nu stiti prea multe despre acest domeniu, este o buna ocazie sa descoperiti. Va va aduce un plus de satisfactie.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.