Declarata pisica nationala a Rusiei, pisica Siberiana face parte din grupul raselor naturale. Este originara din padurile Siberiei indepartate si a trait aproximativ doua secole in mediul sau natural, dezvoltandu-se fara niciun fel de interventie din partea omului. Desi pisica Siberiana a fost selectionata in ultimele decenii, aceasta si-a pastrat toate caracteristicile unei pisici obisnuita sa traiasca intr-un mediu ostil.
Pisica siberiana este de talie mijlocie, are corpul foarte musculos si picioarele ii sunt scurte. Datorita structurii sale osoase dense si masive, este considerata una dintre cele mai impunatoare pisici.
Scurta istorie a rasei
Fiind o rasa de pisici foarte veche, existenta acesteia este atestata chiar din secolele X – XIII. Conform izvoarelor vremii, pisica Siberiana traia in partea de vest a Rusiei si in Siberia. Evolutia acestei rase este asemanatoare cu cea a altor pisici cu parul lung, precum Norvegiana sau Maine Coon, principalul factor fiind adaptarea la conditiile climatului rece, fiind de talie mare si avand blana foarte deasa si impermeabila, labele protejate de smocuri de par, coada lunga si pielea foarte groasa.
Din anul 1925 dateaza singura marturie scrisa despre pisica Siberiana, in paginile enciclopediei de stiinte naturale “Brehm Tierleben”, unde se atesta existenta unei pisici rosii provenita din Siberia, avand numele de Tobolsker, cu talie robusta si parul foarte lung si des, citata in randul pisicilor din rasa cu par semilung din Caucaz.
Rasa a fost redescoperita in anul 1989 de catre sotii Hans si Betti Shultz in timpul unui targ de animale care se desfasura in Moscova. Acestia au luat cu ei cateva exemplare in cadrul unui program de schimburi culturale.
Aspectul
Pisica Siberiana este de talie mijlocie, cu o crestere deosebit de inceata, ajungand la marimea maxima in jurul varstei de 5 ani. Corpul acestora este musculos iar picioarele sunt scurte. Coada este stufoasa iar intre degete si in pavilionul urechii prezinta smocuri de par. Acestea sunt caracteristici ale adaptarii la temperaturile scazute.
Masculii pot cantari pana la 9 kg, iar greutatea femelelor poate ajunge abia la 6 kg.
Siberiana este considerata una dintre cele mai impunatoare pisici din lume, datorita structurii sale osoase dense si masive. Din cauza climatului extrem in care au fost nevoite sa traiasca timp indelungat, aceste pisici au dezvoltat calitati extraordinare de supravietuire, cum ar fi pielea groasa, blana rezistenta la apa, parul des si lung, care nu formeaza noduri. Capul acestor pisici siberiene este turtit, iar ochii sunt deosebit de expresivi, de culoare verde, verde-galbuie sau asemanatori chihlimbarului.
In ceea ce priveste coloritul blanii, pisica siberiana prezinta o paleta bogata de culori, care include cenusiul, castaniul, caramiziul, albastrul, albul sau cremul, sau pot fi chiar tarcate. In expozitii toate culorile sunt admise, inclusiv cele in combinatie cu alb, fiind raspandite marcajele rabby. Culoarea naturala a pisicii Siberiene este golden rabby, iar coloritul uni nu este foarte des intalnit. Culorile care provin in mod evident dintr-o hibridizare, cum ar fi liliac sau ciocolatiu, sunt excluse.
Temperamentul pisicii Siberiene
De foarte multe ori, aceasta rasa este descrisa ca avand un temperament asemanator cu cel al unui caine, deoarece pisicile sunt foarte loiale, prietenoase, jucause si vor sa fie cel mai bun prieten al dumneavoastra. In ciuda aspectului semisalbatic, Siberiana se dovedeste a fi un animal de companie ideal pentru viata de apartament. Este foarte afectuoasa si sociabila, niciodata insistenta si mai degraba independenta si, mai mult decat atat, este foarte inteligenta, invatand foarte repede lucruri noi.
Se acomodeaza foarte usor conditiilor diferite de mediu. Este rabdatoare cu cei mici si este prietenoasa si cu alte surate de-ale sale, precum si cu alte animale. Este reticenta fata de persoanele straine si prezinta sensibilitate la zgomotele puternice, sufland cu putere pe nari atunci cand aude un zgomot deranjant. Are un puternic simt al proprietatii asupra teritoriului, un caracter hotarat si neincrezator, de aceea se spune ca era folosita ca “pisica de paza”. Pisica siberiana este un vanator innascut, ii plac spatiile largi si mai mult decat atat adora natura, de aceea este de preferat sa poata avea acces la gradina.
Aceasta rasa prezinta un avantaj deosebit, mai ales pentru iubitorii de pisici care sunt si alergici. Pisica Siberiana este hipoalergenica, proteina Fel-d1 din saliva sa fiind intr-o concentratie mult mai mica, iar riscul alergiilor scade considerabil.
Cum ingrijim pisica Siberiana?
Avand in vedere mediul in care aceasta felina s-a dezvoltat si a trait, sistemul lor imunitar este foarte puternic. Pisicile din rasa Siberiana sunt puternice, robuste, longevive, neavand nevoie de ingrijiri speciale. Blana lor, desi deasa si foarte bogata, este usor de curatat, de aceea este de ajuns sa fie pieptanata o data pe saptamana. Nu sufera de boli transmise genetic sau de malformatii genetice, nu mosteneste anumite defecte, nu are nevoie de ingrijiri exagerate.
Siberiana – demnitatea unei printese
Pisicile din rasa siberiana uimesc prin eleganta si inteligenta lor, in ciuda conditiilor in care s-au dezvoltat. Nu sunt atat de salbatice precum sugereaza numele, din contra, sunt feline destepte, manierate si expresive. Sunt foarte dragute si afectuoase, nu sunt nici capricioase, nici plictisitoare.
Pisica Siberiana este o pisica echilibrata si, in acelasi timp, ofera echilibru si stapanului si caminului in care este gazduita.