Casă și grădină10 arbuști decorativi pentru frumuseța grădinii tale

10 arbuști decorativi pentru frumuseța grădinii tale

Arbusti decorativi pentru gradina. Atunci cand stai la casa, o gradina frumos amenajata va atrage, cu siguranta, toate privirile trecatorilor. Voi prezenta, in continuare, cateva exemple de arbusti si flori care pot infrumuseta spatiul verde de langa locuinta.

tuia
tuia

1.) Tuia apartine familiei Cupressaceae si este originara din America de Nord sau Asia. Acest arbore conifer se dezvolta destul de repede si poate ajunge la o inaltime de 10-15 m. Fiind o specie de conifer, rezista la ger, iar coroana pe care o formeaza poate fi folosita ca un gard viu. Se planteaza intr-un loc cu suficienta umiditate, iar inmultirea se face prin recoltarea semintelor toamna si semanarea acestora primavara. Specia are ca daunatori paduchele-testos si cel lanos, insa poate fi tratat cu insecticide.

artar japonez
artar japonez

2.) Un alt arbust decorativ interesant pentru o gradina este artarul japonez, care face parte din familia Aceracae, originar din Japonia. Desi indicat in aranjamentele gradinilor japoneze, artarul poate face parte din orice gradina, coroana sa ca o umbrela aducand o pata de culoare. Poate ajunge la o inaltime de 2-3 m, inmultirea facandu-se prin seminte, care se seamana primavara, dupa ce semintele au fost stratificate iarna. In gradina poate fi plantat oriunde, deoarece arbustul se adapteaza atat la lumina, cat si la umbra, insa poate fi afectat de vanturi puternice si zapada. Daunatorii pot fi omida-paroasa, paianjenul-rosu sau paduchele-lanos, dar poate fi tratat cu insecticide corespunzatoare.

magnolie
magnolie

3.) Magnolia provine din Asia, America de Nord si Centrala si apartine familiei Magnoliaceae. Florile sale divers colorate apar primavara, inaintea frunzelor, acest lucru asigurandu-i un loc printre plantele decorative. Inmultirea se face prin seminte, dar si prin marcotaj aerian sau altoire. Aceasta specie prefera un climat bland, suporta si lumina, si semiumbra, iar udarea ei trebuie sa se repete la o saptamana sau, in caz de seceta, la 3-4 zile. Nu are daunatori.

hortensie
hortensie

4.) Hortensia de gradina este o planta potrivita pentru vara in orice gradina, deoarece florile sale mari si colorate se mentin pe toata aceasta perioada. Apartine familiei Saxifragaceae (China, Japonia), prefera solurile umede, trebuie protejata de soarele puternic, iar gerul o afecteaza (pentru protejarea ei se foloseste un strat de frunze care sa ii acopere tulpinile pe timpul iernii). Se inmulteste prin  butasi recoltati toamna si este o specie rezistenta la daunatori.

iasomie
iasomie

5.) Iasomia sau Lamaita este originara din sudul Europei si Caucaz, facand parte din familia Saxifragaceae. Este o planta agatatoare ce poate fi folosita si in constructia gardurilor vii, iar florile sale, parfumate la cele mai multe specii, aduc un plus de culoare gradinii. Suporta soarele, dar si semiumbra;  prefera un sol bogat, este rezistenta la ger, insa nu si la perioadele mari de seceta. Se inmulteste prin seminte, marcotaj si butasi, iar printre daunatori se numara puricii de plante, care pot fi inlaturati prin stropirea cu insecticid.

rododendron
rododendron

6.) Rododendronul sau Azaleea este o planta care nu are nevoie de soare, dar are nevoie de o cantitate mare de apa si de un sol alcatuit din turba si ace de brad. Face parte din familia Ericaceae (origine: China, Japonia, India, S.U.A., Europa) si poate fi folosit si la decorarea interioarelor. Trebuie protejata iarna, iar inmultirea se face prin butasi, care se recolteaza vara si se planteaza intr-un substrat de turba umeda (acest procedeu dureaza intre 6 si 8 luni, urmand a fi replantati). Planta se poate usca din cauza unei ciuperci (trebuie sa se evite plantarea ei in soluri necorespunzatoare), dar si din cauza paianjenului+rosu si a paduchilor-testosi.

liliac
liliac

7.) Liliacul este un arbust originar din Asia si Europa, din familia Oleaceae. Poate rezista la ger si la seceta, iar atunci cand este expus la soare, infloreste abundent, florile sale lasand in urma un parfum imbietor. Se inmulteste usor prin butasi primavara sau toamna, prin despartirea tufei. O ciuperca poate determina uscarea liliacului si se recomanda arderea partilor afectate, pentru a evita raspandirea ciupercii.

zorea
zorea

8.)Zoreaua sau Volbura este o planta deloc pretentioasa. Din familia Convolvulaceae (America Meridionala), poate fi crescuta pe terenuri nisipoase, unde apa nu poate stagna. Se inmulteste singura anual prin caderea semintelor pe sol. Nu are daunatori si poate fi folosita in gradina pentru mascarea unor garduri sau ziduri.

caprifoi
caprifoi

9.) Caprifoiul poate fi folosit pentru „imbracarea” zidurilor sau teraselor, dar poate fi plantat si pe balcoane. Apartine familiei Caprifoliaceae, originara din Europa Centrala si Vestica si din nordul Africii si este o specie ce necesita un sol bine drenat. Poate fi plantata atat la soare, cat si la semiumbra si rezista la ger. Inmultirea se face prin butasi recoltati la inceputul primaverii. Poate fi atacata de paianjeni, de paduchele-lanos sau testos, iar tratarea ei se face prin insecticide, dupa ce partile afectate au fost arse.

glicina
glicina

10.) Glicina este un arbust catarator impresionant. Provine din Japonia si America de Nord, facand parte din familia Leguminosae (Fabaceae). Poate atinge inaltimea de 4 m, daca este plantata corespunzator – prefera solurile bogate in humus. In locurile insorite infloreste abundent si rezista la seceta si la ger. Se poate inmulti prin seminte (dar plantele obtinute cresc destul de greu) si prin marcotaj. Poate fi atacata de paduchi de frunze sau de ciuperci, combatute prin tratamente cu fungicide si insecticide.

Acestea sunt doar cateva exemple de arbusti care pot da un alt aspect unei gradini. Indiferent de alegere (care nu poate fi catalogata drept gresita sau potrivita, totul depinde de fiecare proprietar), o gradina frumos amenajata va oferi un minunat loc de relaxare.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.