Petreceți un An Nou fericit în familie! Reguli de urmat pentru toți

0
1043
Anul nou in familie
Anul nou in familie

Privind cu speranță și hotărâre spre viitor, ajunul și ziua Anului Nou este un moment special, de bucurie împletită cu mici regrete. O sărbătoare veche de când lumea (în Mesopotamia se sărbătorea de acum 4000 de ani venirea unui nou an), în toată lumea oamenii se adună și așteaptă veseli un nou început.

Se zice că trebuie să petreci trecerea dintre ani împreună cu cei dragi, cu cei cu care îți dorești să petreci și următorul an. Și cine sunt cei dragi, dacă nu membrii familiei? În special cât timp copiii sunt mici (căci curând vor “fugi” de acasă și vor sărbători cu prietenii), faceți din Anul Nou o sărbătoare veselă, specială, de care copiii își vor aminti cu dor…

Petreceți Anul Nou în familie!

Fiecare țară cu tradițiile ei, fiecare familie cu obiceiurile ei. Iată câteva idei pentru a face din această zi o sărbătoare iubită de toți:

Înnoiți-vă! Există în diverse locuri obiceiul ca în noaptea de trecere și în prima zi a anului să se poarte veșminte noi și frumoase (se crede că astfel, noul an va fi unul îmbelșugat). Așadar, deși strângeți din dinți gândindu-vă la cheltuieli, este momentul perfect ca fiecare membru al familiei să se înnoiască și să primească haine noi și frumoase.

Pregătiți cea mai gustoasă masă festivă. Parcă de abia v-ați recuperat după excesele de Crăciun – dar ce poate fi mai plăcut decât ca întreaga familie să se adune în jurul unei mese cu bucate delicioase și speciale? O idee bună este să căutați o rețetă specială, chiar extravagantă, și să o gătiți numai și numai cu ocazia Revelionului. Ce frumos va fi după ani și ani, când vă va suna copilul cerând rețeta voastră specială!

Familie, Foto: metroparent.com
Familie, Foto: metroparent.com

Un joc în familie. Fiecare cu propriile preferințe. Însă ajunul și Anul Nou în familie sunt petrecute mult mai distractiv cu unele jocuri, decât în fața televizorului. Așa că închideți cutia gălăgioasă și plănuiți diverse jocuri amuzante: cărți, boardgame, puzzle, karaoke, jocuri de societate (de tipul Activity, potrivit și celor mici și celor mari), chiar jocuri sportive. A fi împreună nu înseamnă doar a sta unul lângă altul cu ochii la ecran, ci a comunica, a vorbi, a râde…

Citește și:  Părintele și zborul din cuib al copilului, ce trebuie să știți despre tânărul care își începe viața pe cont propriu?

Frumoasă este și ideea de a avea o tradiție specială în clipa de trecere dintre ani: de obicei, se deschide o șampanie și se ciocnesc paharele, fiecare urând ceva bun celorlalți. Dar puteți prelua sau inventa alte obiceiuri în familia voastră: de exemplu, unii merg la vecini cu mici daruri (în general, bucate); alții sparg o farfurie sau un pahar; alții merg înaintea Anului Nou să doneze haine și obiecte vechi celor care au nevoie; alții cântă un cântec împreună și se sărută.

“Rezoluții” pentru noul an în familie. Este de fapt o tradiție străveche – cu 2000 de ani Î.H., vechii babilonieni se gândeau la greșelile din trecut, își promiteau să le repare sau să nu le repete și își propuneau să fie mai buni în noul an! Poate fi atât un joc, cât și un lucru foarte serios. Fiecare își propune ceva pentru Anul Nou, ia o hotărâre să facă ceva nou, ceva diferit sau ceva mai bun. Cu sprijinul membrilor familiei, puteți face în așa fel încât aceste rezoluții să nu fie doar dorințe trecătoare; puteți să vă ajutați unul pe celălalt să le puneți, pas cu pas, în aplicare! Cineva vrea să slăbească? Sprijinul familiei este prețios. Cineva vrea să învețe ceva nou? Din nou, familia îi poate aminti de dorința sa și îl poate ajuta. Altcineva vrea să renunțe la un obicei urât? Cine îi poate aminti de hotărârea sa, dacă nu cei apropiați?

Oricum veți petrece Anul Nou, ideea este să faceți din aceste momente unele vesele și speciale, de care copiii își vor aminti când vor fi și ei părinți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.