Unul dintre cei mai frumosi si mai spectaculosi pesti ornamentali este crapul Koi. Numele sau este specific japonez – Nishikigoi – indicand cea mai mare specie de peste din familia crapilor. Colectionarii il apreciaza foarte mult si il considera o specie foarte atractiva mai ales prin coloritul sau deosebit.
Desi multi cred ca acest peste ar fi originar din Japonia, ca ar fi crescut acolo de secole si ca traieste in eco-sistemul natural si astazi, totusi expertii spun ca Nishikigoi a fost obtinut in anul 1800 din oua de crap salbatic care au fost aduse din China. Se pare ca inainte de aceasta perioada nu exista crap Koi in tinuturile Japoniei.
Din anul 1962 aceasta specie a inceput sa se raspandeasca in intreaga lume, iar in anii ‘70 colectionarii si fanii au inceput sa scrie carti despre crapul Nishikigoi si chiar sa constituie cluburi sau sa organizeze concursuri. Au aparut tehnologii noi de crestere a acestei specii (proiectarea dar si constructia de iazuri, inovatii tehnice sau noile metode de purificare a apei, etc), astfel incat sa se imbunatateasca calitatea si sa creasca numarul de exemplare.
Fermierii au devenit din ce in ce mai pasionati de aceasta specie si au incercat sa obtina o mare varietate din punct de vedere a culorii. Prin acest hobby ei au atras cat mai multi fani pentru crapul Koi si astfel in ultimii ani productia exportata in lume a crescut de la 30% la 70 %. Astfel crapul Koi a fost raspandit in intreaga lume si a atras tot mai multi fani care erau fascinati de frumusetea lui.
Crapul Koi este considerat o adevarata ,,bijuterie vie” care inoata de catre crescatorii de animale de companie. Cei care apreciaza aceasta specie sunt tentati intotdeauna sa ii asigure un iaz frumos, care sa ofere conditii foarte bune de viata. Important este ca pestele sa aiba suficient spatiu, iar calitatea apei sa fie mentinuta in limitele normale. Acest lucru alaturi de o dieta speciala si echilibrata, gustoasa si hranitoare va face pestele sa se simta minunat si sa ofere un spectacol placut inotand sub privirile proprietarului.
Avand in vedere coloritul acestor pesti exista mai multe varietati de crap Koi. Culorile primare sunt rosu, alb si negru. In functie de combinatiile de culori primare exista trei denumiri importante pentru specii: Kohaku (crap Koi alb cu model rosu), Sanke (crap Koi alb cu model rosu si negru), Showa (crap Koi negru cu model alb si rosu). Aceste trei categorii au mai multe variante.
Calitatea culorii depinde de o intreaga serie de factori: genetica, temperatura apei, dieta, duritatea apei, stare de sanatate. De asemenea, fiecare culoare poate cuprinde mai multe nuante mai luminoase sau mai inchise, distribuite pe corpul pestelui in mod diferit, alcatuind desene de culoare. Producatorii japonezi sunt foarte preocupati sa obtina culori de calitate cat mai variate si mai complexe.
Ei dau o mare atentie aspectului pestelui, dar si desenului sau formei corpului acestuia. In expozitii de crap Koi se prezinta specii precum: Tancho (crap Koi cu model pe cap in forma de pete), Hikarimono (crap Koi monocrom cu luciu metalic), Hikari-utsurimono (crap koi cu luciu metallic in rosu, galben sau alb cu negru), Bekko (crap Koi alb cu model negru) si altele. In spectacolele de crap Koi expertii tin cont de forma corpului a capului si aripioarelor, dar si de proportiile acestora, de puritatea culorii, de saturatia si calitatea sa, de sanatatea pestilor si modul lor de a inota, astfel incat sa creeze o impresie buna.
Crapul Koi ajunge la lungimea corpului de 60-90 cm si traieste foarte mult pana la 60 de ani.
De aceea este recomandat sa fie tinut intr-un iaz amenajat in gradina unde va putea fi admirat oricand intr-un astfel de habitat ideal pentru el. Se adapteaza usor la orice anotimp, iarna obisnuieste sa hiberneze. Dieta sa este variata, nu este un peste pretentios la mancare. Pentru a nu ajunge la obezitate ratia zilnica de hrana trebuie administrata o data pe zi, la o anumita ora si intr-un singur loc.
Regimul alimentar trebuie sa fie echilibrat astfel starea de sanatate a pestelui va fi excelenta. Acesta trebuie sa contina substante nutritive dar si minerale, vitamine. Pentru a se imbunatati culoarea si starea de sanatate a pestelui acesta trebuie sa consume spirulina si cereale, faina de peste – baza pentru o alimentatie hranitoare. Spirulina are rolul de a crea culori contrastante, persistente si luminoase. Crapul Koi mananca hrana speciala pentru pesti, dar mai ales melci, vermisori, gandaci si plante.
Exemparele tinere ajung la maturitatea sexuala la 1,5-3 ani, iar femelele depun icrele in lunile de primavara timp de 10 zile, in trei sau patru reprize. Temperatura apei de peste 35 grade Celsius provoaca moartea pestelui, iar cea mai mica de 4 grade Celsius ii provoaca hipotermie severa. Spectrul de temperatura este totusi suficient de larg, cuprins intre 6-28 grade Celsius.
Un aspect important de care trebuie tinut cont este impactul stresului asupra crapului Koi. Acesta poate schimba foarte usor starea de sanatate a pestelui. De exemplu, orice schimbare a calitati apei din iaz poate fi perceputa imediat de Nishikigoi. De asemenea, temperatura apei duce la schimbarea compozitiei chimice a sangelui pestelui si astfel are efecte imediate asupra corpului acestuia. Stresul ii determina si anumite transformari din punct de vedere psihologic.
Prin cresterea frecventei cardiace si a respiratiei se accelereaza sangele prin branhii si astfel pestele este pregatit sa reactioneze impotriva oricarei amenintari. Cand stresul se repeta in mod frecvent ii afecteaza si cresterea, ii scade sistemul imunitar si astfel poate fi mai vulnerabil la boli. Pentru a reduce efectele negative datorate stresului trebuie sa se mentina calitatea normala a apei, sa se utilizeze echipamente adecvate atunci cand se lucreaza cu pestele, sa fie transportat cu atentie si foarte rapid, iar iazul sa nu fie niciodata aglomerat cu un numar foarte mare de pesti.
In Japonia, crapul Koi simbolizeaza prietenia, iar in Extremul Orient semnifica bunatatea.
Video – Crapul Koi: