Animale de companieCât timp trăiesc porcușorii de Guineea și ce greutate ar trebui să...

Cât timp trăiesc porcușorii de Guineea și ce greutate ar trebui să aibă?

Porcusorii de Guineea prin natura lor jucausa sunt cele mai bune animale de companie din lume. Pana in prezent sunt cunoscute 5 specii principale – Cavia aperea din America Centrala si de Sud, Cavia fulgida din Brazilia de Est, Cavia nana din Bolivia, Cavia taschudii din Peru si Cavia porcellus (domestic) din America de Sud.

Cat traiesc porcusorii de Guineea? – In medie pot trai 4-7 ani, dar pot ajunge in anumite cazuri si la 8-10 ani daca sunt ingrijiti cu atentie si au o dieta echilibrata. In situatii contrare se poate intampla ca procusorii de Guineea sa moara chiar la varsta de 1-2 ani.

Acest animal se gaseste in forma salbatica, dar si in forma domestica. In mediul sau natural ca animal salbatic traieste in grupuri mici de aproximativ 5-10 exemplare, in galerii si vizuini sapate si parasite de alte animale de dimensiuni mici. La maturitate poate avea lungimea corpului de 25-30 cm si greutatea de 0,5-0,9 kg.

Membrele posterioare se termina cu cate 3 degete, iar cele anterioare cu cate 4, toate prevazute cu gheare ascutite si curbate. Porcusorii de Guineea in forma domestica alcatuiesc 3 grupe in functie de tipul blanii: cu par scurt (rasa engleza), cu par lung (rasa peruviana) si cu par zburlit (rasa abisiniana).

In mediul sau natural porcusorul de Guineea inceteaza sa se reproduca daca nu are conditii favorabile. In conditii de captivitate insa o femela se poate reproduce pe tot parcursul anului. Pana la 16 luni un exemplar tanar este in continua crestere, de aceea pe baza greutatii corporale se poate determina si varsta animalului.

porcusor de Guineea

  • La nastere masculul are 45-104 g, iar femela 45-98 g.
  • La 2 saptamani masculul are 0,134 kg, iar femela 0,131 kg.
  • La 1,5 luni masculul are 0,258 kg, iar femela 0,259 kg.
  • La 3 luni masculul are 0,411 kg, iar femela 0,400 kg.
  • La 4 luni si 2 saptamani masculul are 0,596 kg, iar femela 0,564 kg.
  • La 7 luni si 2 saptamani masculul are 0,723 kg, iar femela 0,687 kg.
  • La 10 luni si 2 saptamani masculul are 0,765 kg, iar femela 0,873 kg.
  • La 3 ani si 2 luni masculul are 1,100 kg, iar femela 0,900 kg.

Inca de la varsta frageda poate fi determinat si sexul la porcusorul de Guineea. La femela orificiul vaginal are o forma alungita si triunghiulara si este vizibil printr-o usoara presiune laterala. Distanta dintre anus si orificiul vaginal este mica. La mascul orificiul genital este rotund, in urma unei presiuni laterale penisul apare in forma de Y.

La 28 de saptamani sistemul osos este dezvoltat complet, la fel si craniul. Coloana vertebrala are un numar de 33-34 vertebre, din care doar clavicula are o forma rudimentara. Cutia toracica apare putin turtita transversal, este formata din stern si 26 coaste (13 perechi). Dentitia este alcatuita din incisivi, molari si premolari, cu radacini foarte adanci si late, iar masticatia se face prin miscari ale maxilarelor inainte si inapoi. La porcusorii de Guineea digestia dureaza foarte mult, tranzitul este de 8-10 ore. Intestinul este lung depaseste de 10 ori lungimea corpului, duodenul are 120 mm, colonul doar 700 mm, iar cecumul masoara 150 mm.

Femela si masculul ajung la maturitatea sexuala la varsta de 2 luni, iar imperecherea este recomandata sa aiba loc doar la varsta de 6 luni.

Cu ingrijiri adecvate si o alimentatie corecta, porcusorii de Guineea pot trai mai mult si astfel pot deveni prietenii tai de casa o perioada mai lunga de timp.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.