Pești de acvariu cu un corp alungit și puternic aplatizat – Aequidens latifrons

0
419
Pești de acvariu - Aequidens latifrons, Foto: aquaportail.com
Pești de acvariu - Aequidens latifrons, Foto: aquaportail.com

În Columbia și Panama este patria peștelui Aequidens latifrons. Acest pește are lungimea corpului de cel mult 15 cm și înoată în apele ce au cursul lent sau în apele stătătoare. Apare și în cursurile de ape lente din Venezuela și Insula Trinidat de Nord. Acvariștii sunt încântați să aibă un astfel de pește în acvariile lor deoarece este o specie deosebită, destul de rară. Ei numesc această specie ,,acara˝ sau ,,acara albastră˝.

Ca aspect general, peștele Aequidens latifrons are corpul alungit, puternic aplatizat pe părțile laterale, cu forma asemănătoare bibanului. Corpul este acoperit de solzi mari, lucioși, deși, iar coloritul este brun-măsliniu pe partea superioară, dorsală, cu pete galbene-maronii sau verzi-albăstrui pe părțile laterale, iar burta este galbenă, portocalie sau albă-rozie. Capul este de formă triunghiulară văzut din profil, ochii sunt mari și rotunzi. La gură are niște dungi de culoare deschisă pe fond gri-albastrui. Arioarele pectorale și ventrale sunt alungite, transparente și în pereche. Înotătoarea anală este bine dezvoltată, are marginea alungită. Înotătoarea dorsală este mare, alcătuită din multe radii, are marginea posterioară alungită și coloritul verde-albastrui. Înotătoarea codală este formată dintr-un singur lob, bine dezvoltat, cu marginea rotunjită.

În acvariu temperatura apei trebuie să fie de 23-25 grade Celsius, pH-ul de 6-8, deci destul de acid, iar duritatea apei de 8-10 grade DG. Apa în acvariu trebuie să fie curată, bine oxigenată și aerată, deoarece în caz contrar peștii se îmbolnăvesc și mor. Pe fundul acvariului se pun plante acvatice, nisip și pietre cu suprafața cât mai netedă.

Citește și:  Câinele de vânătoare sicilian de Etna - Cirneco dell'Etna, o rasă mică

În perioada de reproducere femela depune icrele pe suprafața pietrelor plate de pe fundul apei sau pe frunzele plantelor acvatice. Temperatura apei în acvariu este necesar să fie mai mare decât în mod normal, de 26-28 grade Celsius. O singură femelă depune în jur de 800 de icre, ceea ce însemnă ca este destul de prolifică ca specie de pește de acvariu. Icrele eclozează abia după 56 de ore, iar alevinii sunt protejați de peștii adulți pentru a se dezvolta cât mai ușor. După 2-4 zile alevinii încep să înoate dar tot sub protecția părinților, de aceea se spune că ei sunt învățați la început de aceștia să înoate.

Aequidens latifrons este un pește pașnic, sociabil, trebuie ținut într-un cavariu în care să fie pești asemănători, al fel de calmi. Ajunge la maturitatea sexuală la 7-8 luni, iar în cursul vieții femela se reproduce doar de 4 sau 5 ori.

Video – Pești de acvariu – Aequidens latifrons:

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.