Timp liberPescuitul sportiv, unul dintre cele mai iubite hobby-uri din întreaga lume

Pescuitul sportiv, unul dintre cele mai iubite hobby-uri din întreaga lume

Spre deosebire de pescuitul traditional practicat inca din cele mai vechi timpuri ca forma principala pentru procurarea hranei, pescuitul sportiv sau recreativ, asa cum mai este cunoscut, este practicat, dupa cum spune si numele, ca o activitatea relaxanta, acesta fiind unul dintre cele mai iubite hobby-uri din intreaga lume. Aceasta ramura a pescuitului este practicata atat in scop recreativ, cat si in scop competitiv, nu putine fiind competitiile de pescuit organizate anual.

Pescuitul sportiv reprezinta o activitate cu o interesanta istorie in intreaga lume. Date importante despre istoria pescuitului sportiv sunt insemnate in lucrarea lui William Radclife din anul 1926 in care acesta afirma ca, inca din antichitate, pescuitul era privit nu doar ca una dintre sursele principale de existenta, ci si ca o activitate deosebita si interesanta, care putea fi practicata de catre oricine fiind o activitate foarte relaxanta si reprezentand in acelasi timp o minunata forma de socializare. Conform spuselor autorului, primii care au practicat pescuitul in scop recreativ au fost egiptenii antici, care foloseau metode asemanatoare celor din prezent.

In Evul Mediu, pescuitul sportiv devine o activitate care putea fi practicata de catre oricine, insa acest sport cunoaste o adevarata popularitate incepand cu secolul al XVI-lea, moment in care apar si numeroase scrieri importante referitoare la aceasta activitatea la fel de veche precum lumea.

In jurul secolul al XIX-lea apar si primele cluburi destinate exclusiv pescuitului sportiv, iar metodele si mai ales echipamentul necesar pescarilor pasionati din toate colturile lumii cunoaste o adevarata evolutie datorita schimbarilor aduse de revolutia industriala. In acest mod, pescarii au inceput sa se inscrie in cluburile special create pentru cei care impartasesc aceasta pasiune si nu a trecut mult timp pana cand au inceput sa fie organizate adevarate competitii.

Si pe teritoriul Romaniei pescuitul sportiv are o istorie cat se poate de interesanta. Nu este de mirare ca pescuitul reprezinta unul dintre cele mai indragite si in acelasi timp practicate hobby-uri de pe teritoriul romanesc, avand in vedere caracteristicile geografice ale Romaniei si numeroasele ape care strabat acest teritoriu.

pescuit sportiv

Daca pana in anul 1817 dreptul de a pescui era atribuit oricarui locuitor al tarii, lucrurile se schimba ulterior, mai precis incepand cu anul 1832, moment in care acest drept se cuvine doar proprietarilor de pamant si bineinteles a apelor aferente. In timp, au fost abordate noi legi referitoare la pescuitul sportiv iar in anul 1962 Romania participa la primul campionat mondial de pescuit sportiv organizat in Italia si ajuns in acel an la editia a IX-a.

In prezent, pe teritoriul romanesc oricine poate pescui fie in apele naturale, fie in baltile create special pentru aceasta activitate. In fiecare an, pescarii trebuie sa isi procure permisul pentru pescuit sportiv care le permite accesul atat pe baltile private, cat si pe apele naturale, in functie de perioada admisa.

Procurarea permisului la fiecare inceput de an reprezinta un pas foarte important pe care toti pescarii ar trebui sa il respecte, in caz contrar existand posibilitatea aplicarii unor sanctiuni drastice. Chiar daca detineti permis si alegeti o balta particulara, regulile pot fi impuse de catre proprietarul acesteia si pot fi diferite de la o zona la alta, in functie de mai multi factori.

Pescuitul sportiv – tehnici si metode

Tehnicile si metodele abordate de catre pescarii care imbratiseaza aceasta activitate sunt influentate de mai multi factori, printre care se numara regiunea, speciile de pesti vizate, tipul apei dar si cunostintele fiecaruia.

Am mentionat pe parcursul articolului ca pescuitul reprezinta cea mai indragita activitate desfasurata in scop recreativ si probabil va intrebati de ce. Raspunsul este foarte simplu: pescuitul este cel mai intalnit hobby deoarece poate fi practicat de catre oricine, atat de catre adulti, cat si de catre cei mici si, mai mult decat atat, nu este nici un hobby care sa necesite mari investitii financiare, decat in momentul in care aveti suficienta experienta si doriti sa participati la numeroasele competitii organziate anual.

Cu alte cuvinte, pescuitul sportiv este mai mult decat o simpla activitate desfasurata de catre multe persoane pentru a se recrea si pentru a socializa, ci este o activitate cu adevarat magica, o activitate menita sa invete pe oricine ce inseamna dragostea si respectul pentru natura.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.