Sarcină & BebeEcografia Doppler, utilizată pentru a observa fluxul sangvin de la mamă la...

Ecografia Doppler, utilizată pentru a observa fluxul sangvin de la mamă la placentă

Ecografia Doppler este un tip special de investigatie medicala in sarcina – in timp ce ecografiile morfologice de rutina folosesc unde sonore de frecventa inalta pentru a produce imagini ale constitutiei anatomice a fatului – marime, pozitie – si a placentei, Doppler se foloseste de undele sonore pentru a observa fluxul sangvin, circulatia sangelui prin artere si vase de sange si ritmul cardiac al fatului. Investigatia nu este utilizata doar in sarcina, ci deseori pentru a obtine un diagnostic precum: defecte ale inimii, blocaj al arterelor, cheaguri de sange, reducerea fluxului sangvin in anumite zone ale corpului.

Ecografia Doppler in sarcina este o investigatie neinvaziva, destul de scurta si nedureroasa – se utilizeaza un transductor extern pentru a masura fluxul sangvin in zona de interes. Aceasta poate fi efectuata in acelasi timp si folosind aceeasi aparatura ca in cadrul ecografiilor morfologice de rutina: acestea din urma creeaza o imagine a fatului, verificand marimea, dezvoltarea si pozitia, iar Doppler masoara fluxul sangvin spre fat, presiunea sangvina si ritmul cardiac.

Ecografia Doppler este o investigatie utila in sarcina, care poate diagnostica probleme ale fatului, fiind uneori recomandata spre sfarsitul sarcinii. Este considerata necesara pentru sarcinile cu risc:

  • Viitoarea mamica sufera de diabet;
  • Viitoarea mamica are hipertensiune;
  • Viitoarea mamica a pierdut o sarcina in trecut;
  • Exista incompatibiltate Rh si mama este sensibilizata (are anticorpi ce ataca celulele rosii ale bebelusului);
  • Exista anomalii congenitale ale fatului (defecte ale creierului sau inimii);
  • Fatul nu se dezvolta in ritm normal;
  • Lichidul amniotic este insuficient;
  • Insuficienta placentara;
  • O sarcina multipla;

Ecografia Doppler este utilizata pentru a observa fluxul sangvin de la mama la placenta prin intermediul cordonului ombilical si spre creierul, ficatul si inima fatului. Cardiotocografia e un tip special de Doppler ce masoara ritmul cardiac al fatului, bataile sale de inima si se recomanda daca se suspecteaza suferinta fetala (daca miscarile acestuia in-utero incetinesc).

Asadar, aceasta ecografie verifica daca exista probleme in circulatia sangelui de la mama spre fat sau cheaguri de sange. Incetinirea fluxului sangvin spre fat semnifica faptul ca acesta nu primeste suficient oxigen si nutrienti prin sange – aceasta poate cauza defecte ale fatului, greutate scazuta la nastere, probleme in dezvoltare si chiar deces.

Ecografia Doppler reduce riscurile de deces ale fatului in sarcinile cu risc, fiind in masura sa diagnostice anumite probleme ale circulatiei sangvine de la mama la fat si ale ritmului cardiac si sa decida daca fatul este aflat in pericol – deci daca este necesara o nastere indusa inainte de termen. In cazuri in care se detecteaza incetinirea fluxului sangvin spre fat printr-o ecografie Doppler, se poate recomanda nasterea inainte de termen prin interventia cezariana – ceea ce poate salva viata micutului.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.