Timp liberPasiunea pescuitului și importanța permisului de pescuit pentru pescarii români

Pasiunea pescuitului și importanța permisului de pescuit pentru pescarii români

Pescuitul este o pasiune cat se poate de serioasa si interesanta si fiecare pescar, fie el amator sau profesionist, trebuie sa respecte anumite reguli. Permisul de pescuit in Romania este inca un subiect controversat, iar regulile se schimba de la un an la altul, de aceea in randurile care urmeaza vom trata acest subiect foarte important pentru pescarii pasionati.

Importanta permisului de pescuit

Inainte de a prezenta regulile referitoare la pescuit care se aplica strict pentru apele de pe teritoriul romanesc, este necesara o scurta prezentare a importantei permisului de pescuit. Asadar, regulile difera de la o tara la alta si de la o regiune la alta si sunt impuse dupa ce au fost realizate ample cercetari.

Pentru a cunoaste cu desavarsire lumea acvatica, perioadele de prohibitie sau perioadele in care o anumita specie poate fi pescuita si cel mai important, locurile in care pescuitul este permis, biologii analizeaza viata subacvatica. Acestia au dreptul de a impune oricand noi reguli daca o specie se afla in pericol sau pestii dintr-o anumita regiune au fost contaminati.

Probabil foarte multe persoane se intreaba de ce nu pot pescui tot timpul anului. Ei bine, daca oamenii ar pescui tot timpului anului o anumita specie de pesti, aceasta ar fi pusa fara doar si poate in pericol. Pentru a proteja populatia acvatica biologii, impreuna cu asociatiile pescarilor, analizeaza atent starea si numarul aproximativ de exemplare existente.

Asadar, ideea principala pe care regula de a exista o perioada stricta pentru pescuit o impune este aceea de a proteja anumite specii. Dupa cum stiti, in intreaga lume exista numeroase specii de pesti aflate pe cale de disparitie, iar rolul nostru, al oamenilor, este sa protejam orice vietate care se afla in pericol. Este adevarat si ca uneori intervin schimbari in fiziologia unei anumite specii si automat perioada in care pescuitul acesteia este permis se schimba.

O alta regula impusa in general in lumea minunata a pescuitului este aceea a marimii pestilor. Pestii ajung la maturitatea sexuala abia atunci cand ating o anumita dimensiune, asadar este foarte bine ca toti pescarii sa cunoasca aceste aspecte pentru ca pestii trebuie sa se reproduca, iar pescuitul poate periclita aceasta perioada.

Pentru ca in unele tari pescarii nu tin cont de faptul ca pescuitul excesiv poate duce la disparitia unei anumite specii, au fost impuse si reguli care limiteaza numarul de exemplare pentru fiecare pescar. Prin introducerea acestei legi se incearca refacerea numarului normal de exemplare dintr-o specie care se afla pe cale de disparitie sau este pescuita in exces.

Pasiunea pescuitului

Deoarece pescarii impatimiti pot invata metode noi prin care pot prinde un numar mare de exemplare prin mijoace care mai de care mai moderne, cunoasterea acestor reguli este mai mult decat necesara. In majoritatea tarilor, pescarii au obligatia morala de a-si “achizitiona” un permis de pescuit. Spunem “achizitiona” deoarece atunci cand primesc permisul de pescuit, pescarii platesc o taxa, taxa care este folosita tocmai pentru realizarea cercetarilor si pentru sustinerea asociatiilor de pescari.

Permisul de pescuit poate fi pentru o singura zi, pentru un weekend, pentru un singur sezon sau pentru mai multi ani. Permisul ii ajuta pe cei care il dobandesc sa cunoasca mai bine legile pescaresti dar platind mica taxa ei isi vor aprecia pasiunea mult mai mult. Mai mult decat atat, comunitatea pescarilor va fi una mai unita si membrii acesteia vor simti ca fac parte dintr-o adevarata familie.

Permisul de pescuit in Romania pentru anul 2012

Si in Romania regulile cu privire la pescuitul sportiv/recreativ par sa se schimbe de la un an la altul. Asadar, cei care si-au achizitionat permise de pescuit in anul 2011 trebuie sa stie ca acestea sunt valabile pana cand permisul pentru anul 2012 va fi eliberat. Actele pentru eliberarea noilor permise pot fi depuse incepand cu data de 7 februarie la sediul Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura din fiecare oras. Iar daca exista pescari care in anul precedent nu au detinut un permis de pescuit, pot plati la trezorerie o taxa de 10, respectiv 30 de RON pentru a putea pescui.

Conditiile referitoare la practicarea pescuitului recreativ/sportiv sunt impuse de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, precum si de catre Ministerul Mediului si Padurilor. Regulile se pot schimba, dupa cum am spus si anterior, de la o perioda la alta. Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura are obligatia de a emite catre toate asociatiile de pescari inscrise regulamentul emis de ministerele mai sus mentionate.

Permisul de pescuit in Romania este valabil pentru toate habitatele piscicole naturale, exceptie facand Delta Dunarii care are un regim special. Mai mult decat atat, permisul este un document care nu poate fi transmis de la o persoana la alta si orice pescar ar trebui sa detina unul; este un document inseriat si incepand cu anul 2012 acesta va fi de tipul unui card plastifiat. Permisul de pescuit trebuie vizat in fiecare an, bineinteles dupa ce se face dovada platii taxei anuale stabilite anterior.

Culorile permisului pentru pescuit difera, precum si seriile. Asadar, pentru persoanele care sunt scutite de anumite taxe (de exemplu pensionarii), permisul pentru pescuit este eliberat gratuit si va fi de culoare rosie. Permisul este galben pentru taxa de 10 lei, si albastru pentru cea de 30 de lei.

In cazul asociatiilor de pescari, acestea pot elibera permise dupa ce au obtinut autorizatia de pescuit. Permisul de pescuit poate fi eliberat chiar daca pescarul nu face parte dintr-o anumita asociatie a pescarilor.

Asadar, actele necesare pentru eliberarea permisului de pescuit sunt:
•copie dupa actul de identitate
•copie prin care se justifica reducerea taxei pentru permis sau gratuitatea acestuia (ex. cupon de pensie)
•dovada achitarii la trezorie a taxei pentru permis.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

  1. Bunaziua,
    am permis de pescuit italian per anul 2013.
    Vin in Romania (langa Barlad) pentru cateva zile si ad dori sa pescuiesc, daca timpul imi permite.

    Am citit ca se plateste taxa zilnica pentru a pescui, dar ma intereseaza sa stiu daca permisul meu anual este valabil.

    Daca aveti si un sfat in ceea ce priveste locurile prin apropierea Barladului unde as putea pescui, este binevenit.
    Va multumesc.
    Un salut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.