Sarcină & BebeCum depistezi febra la bebeluș și care sunt măsurile pe care trebuie...

Cum depistezi febra la bebeluș și care sunt măsurile pe care trebuie să le iei imediat

Cand depistezi febra la bebelus, este absolut normal sa te ingrijorezi, insa nu intra in panica, caci de obicei aceasta nu este periculoasa, atat timp cat nu depaseste 39 de grade Celsius. Daca este peste 38 de grade, vorbim doar despre o febra usoara sau moderata, care cel mai sigur va trece cu cateva masuri de tratament luate acasa.

Febra la bebelus nu este in sine o boala, ci doar o reactie a organismului, ce produce anticorpi care lupta impotriva unei infectii aparute. Bebelusii si copiii mici fac de multe ori febra mare, de aceea parintii intra in panica si se prezinta la spital, insa cei mici fac in mod normal febra mare. Febra este reactia organismului la infectia cu un virus sau bacterie si e cauzata de multe ori de o simpla raceala sau gripa. Deci, nu te panica si ia cateva masuri de ingrijire a copilasului acasa. Doar daca febra persista si depaseste 39-40 de grade poate fi vorba de o afectiune grava si care necesita sa mergi cu bebelusul la spital.

Cum depistezi febra la bebelus

Pentru a depista febra la bebelus, de obicei este de ajuns sa ii atingi fruntea – daca este mai fierbinte decat de obicei, probabil ca are temperatura ridicata. Insa este nevoie de un termometru pentru a verifica sigur daca este sau nu vorba de febra.

In primul rand, cum masori temperatura – poti alege fie masurarea temperaturii orale, axilare, rectale sau in spatele urechii (ultima nu este recomandata insa la copiii mici). Daca temperatura axilara sau la ureche este peste nivelul de 37,2 grade este vorba de febra; daca temperatura orala depaseste 37,5 si cea rectala 37,7, la fel. Este bine sa utilizezi un termometru electronic, caci arata cu acuratete si mai rapid temperatura corporala. Atunci cand bebelusul este sub varsta de trei luni si temperatura a depasit 38 de grade, este bine sa mergi oricum la doctor sau macar sa il consulti prin telefon.

Iti poti da seama daca febra la bebelus este cauzata de o afectiune grava in functie de cum se poarta copilasul: plange mai mult sau mai des, refuza mancarea, este foarte agitat sau se comporta relativ normal? Pierderea poftei de mancare este printre primele si cele mai frecvente simptome ale febrei. Alte semne: este lipsit de energie, este extrem de iritat si nervos, are tulburari de digestie – voma, diaree, are o respiratie greoaie, tuse, stranuturi (poate fi vorba de raceala sau penumonie), apar coloratii pe piele (poate fi vorba despre meningita). Daca alaturi de cresterea temperaturii observi cateva din aceste simptome, consulta medicul pentru a afla de ce afectiune sufera bebelusul.

Tine cont, inainte de a fugi speriata la spital, si de valoarea febrei: daca este sub 39 de grade Celsius, febra este considerata normala, daca este intre 39 si 40 de grade, este moderata, iar daca depaseste 40 de grade Celsius, este inalta. Valorile de peste 41 grade Celsius indica deja o urgenta medicala si necesitatea internarii. La fel, ia aminte daca febra este constanta si continua si nu scade la administrarea de pastile, bai calde si odihna. Daca acesta este cazul, s-ar putea sa te confrunti cu pneumonie, infectii ale tractului urinar sau chiar febra tifoida.

Ce sa faci

febra

Daca depistezi febra la bebelus, insa aceasta este sub 38 de grade la varsta de sub trei luni sau sub 38,4 la peste trei luni, nu trebuie sa iei masuri, ci doar sa te asiguri ca bea lichide – febra va trece de la sine. Daca febra se situeaza peste aceste valori, dar fara sa fie acompaniata de multe alte semne ale unei afectiuni si in limite normale, este bine sa iei singura cateva masuri de tratament acasa. Daca febra nu scade si nu se diminueaza considerabil pana a doua zi, este bine sa mergi cu copilasul la medic.

Insa pana atunci: ai grija sa se odihneasca si sa doarma mai mult decat in mod normal, pune-i pijamale lejere din bumbac, inveleste-l bine, mai ales cand are frisoane, ai grija la temperatura camerei – nu supraincalzi camera, in jur de 25 de grade este suficient. Pastreaza bebelusul hidratat (lapte, supa de pui) si incearca bai calde, in apa incalzita cam la 30 de grade (fara alcool). Ca medicamente, doar daca bebelusul are o varsta de peste jumatate de an, poti incerca sa ii administrezi Paracetamol sau Ibuprofen, nu Aspirina, si doar in limita dozei minime recomandate. Chiar daca febra raspunde la medicamente, este bine sa ii mai dai pastile timp de o zi, caci febra poate reveni.

NU ii da bebelusului Aspirina sau alte medicamente in lipsa consultului medical, nu ii face frectii cu alcool (desi unele mame iti pot recomanda aceasta), nu il imbraca prea gros, nu il inveli atat de strans si gros, incat sa nu se poata misca si nu ii face bai sau comprese corporale cu apa rece (desi se practica des!).

Deci: hidratare, bai calde, verificarea regulata a temperaturii si a aparitiei altor simptome si daca febra este constanta, medicamente fara risc.

Nu te panica daca febra nu trece de tot: esentialul este sa scada, caci de trecut, ea va trece doar dupa ce infectia dispare din organism, ceea ce dureaza cel putin doua zile. Daca insa febra nu raspunde deloc la masuri si se mentine dupa o zi la aceeasi valoare sau, mai grav, creste, cel mai bine este sa mergi imediat la medic. La fel, daca febra se mentine si este insotita de alte simptome, este recomandat sa mergi la medic. In general, daca vorbim despre febra la bebelus sub sase luni, prezentarea la medic este o decizie precauta si responsabila.

Cand este vorba de un bebelus sub trei luni de zile cu febra, este necesar consultul medical – tu nu ai voie sa ii dai absolut nici un medicament! Este, de asemenea, vorba de riscul unei afectiuni serioase si deci necesitatea de prezentare la medic, indiferent de varsta bebelusului, daca febra este insotita de: frisoane ce se mentin dupa o zi si in pofida invelirii copilasului, convulsii, confuzie, durere de cap intensa, dispnee, probleme in miscare sau vaz.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.