Pauzele in relatia de cuplu – un subiect mereu controversat… Ce semnifica, de fapt, pauza in relatia de cuplu? Este aceasta un mod benefic de a acorda putin timp si spatiu personal partenerilor, timp sa se gandeasca ce doresc si ce au nevoie? Sau este mai degraba un prim semn ca relatia nu ii satisface si nu le ofera mai deloc ceea ce isi doresc?…
Parerile asupra pauzelor in relatia de cuplu sunt impartite: exista persoane care spun ca o mica pauza le-a ajutat sa realizeze ce isi doreau, cat aveau nevoie de partener si cum sa rezolve micile lor probleme. Exista persoane care spun ca o pauza nu face decat sa ii indeparteze pe parteneri si este primul pas spre despartirea lor definitiva…
Pauzele in relatie – argumente pro
Gandesti si vezi mai clar relatia. Uneori, este oarecum greu sa iti analizezi obiectiv relatia de cuplu atat timp cat esti langa partener. Poti simti nevoia de putin timp singur, doar atat cat sa iti dai seama daca relatia este ceea ce doresti si daca partenerul iti satisface nevoile. Este un moment de respiro care poate ajuta la vederea mult mai clara a lucrurilor; te poate ajuta sa vezi unde este relatia acum si unde poate duce in viitor.
Insa insasi nevoia de a analiza o relatie de cuplu, de a realiza daca aceasta e ceea ce vrei indica, din pacate, existenta unei probleme. Iar o problema in cuplu nu poate fi niciodata rezolvata separat, ci doar impreuna… Asadar, pauza poate fi utila pentru clarificare, dar nu e in sine de ajuns: rezolvarea unei probleme e necesara apoi.
Realizezi ca ai nevoie de celalalt. Cei care au facut o pauza in relatie si apoi au continuat cu succes spun ca acel timp separat i-a ajutat sa isi dea seama cat de mult au nevoie de partener in viata lor, cat de dor li se face de acesta daca nu il vad si aud… Obtii o cu totul noua apreciere a partenerului si a rolului sau in viata ta si odata ce acest lucru iti devine clar, relatia se imbunatateste…
Realizezi ce sentimente ai pentru partener si te hotarasti sa incerci mai mult in cuplu. Din pacate, si aici exista un contraargument: de ce nu poti realiza cat de important e partenerul de cuplu fara o pauza? In plus, o astfel de pauza poate avea acest efect doar daca e vorba de o scurta pauza, cateva zile – cu cat simti ca ai nevoie de mai mult timp fara celalalt, cu atat sunt mai putine sanse sa realizezi ca ai nevoie de el/ea (doar vrei sa stai fara el/ea!) si, in schimb, sa te indepartezi.
Un mod de a linisti apele. Pauzele in relatia de cuplu sunt des o propunere atunci cand cei doi pur si simplu au obosit sa se tot certe… O pauza le apare ca un mod facil de a scapa o perioada de toate neintelegerile, de stres, de conflict. Fiecare, separat si linistit, calmat, se poate gandi apoi la certurile lor si la motivele lor. Dar ajungem la inceput: o problema in cuplu se poate rezolva cu adevarat doar impreuna! O pauza ii poate linisti si calma pe parteneri, le poate chiar oferi un impuls si dorinta de a face lucrurile mai bune in cuplu – dar trebuie sa faca asta impreuna.
Cand unul insala… Aici, o pauza in relatie poate fi utila, insa nu este un semn foarte bun pentru relatie. In schimb, este un mod bun pentru ambii sa se gandeasca la ce au facut si la ce au de facut – ce vor cu adevarat sa faca in continuare. Ranile aparute dupa ce unul insala sunt greu de vindecat – si este chiar bine cateodata ca partenerii sa isi acorde timp separat in care sa se gandeasca. Dupa o pauza, e mai usor sa stii daca vrei sa ierti sau daca vrei sa o termini; la fel pentru cel ce a inselat: e mai usor sa isi dea seama cat regreta sau nu…
Pauzele in relatie – argumente contra
DE CE este nevoie de o pauza? Oricat am rationaliza si oricate argumente gasim cum ca o mica pauza ajuta relatia, nevoia de a te separa temporar de partener indica o problema serioasa! Te simti sufocat? Ti se pare ca lucrurile au evoluat mult prea repede pentru tine si te-ai trezit peste noapte intr-o relatie stabila? Te-ai saturat de certuri? Simti nevoia sa vezi cum e sa fii singur? Toate acestea arata ca in cuplul vostru exista o problema ce nu poate fi pur si simplu solutionata printr-o pauza…
Nevoia de a fi singur o perioada. Aceasta este esenta pauzei in relatia de cuplu – partenerii (sau unul din ei) simt nevoia de a sta singuri un timp, de a vedea cum le e viata fara partener, de a iesi singuri. Iar aceasta nu inseamna decat ca ceva la partener nu te satisface sau ceva te deranjeaza. Sau poate ca relatia de cuplu in sine nu este ceea ce ai nevoie – vrei sa experimentezi si sa te distrezi…
Sau poate ti se pare ca este un mod de a avea o aventura cu cineva fara a te simti vinovat ca inseli (ceea ce e o greseala; aminteste-ti de episodul din Friends – intr-o pauza, nu ai voie sa inseli, ci doar sa stai singur!) Oricum ar fi, cand vrei sa vezi cum e sa fii singur, sansa este sa realizezi nu cat de mult ai nevoie de partener, ci din contra, cat de bine iti este fara acesta! Si dupa proverbul „ochii care nu se vad se uita”, cu cat o pauza dureaza mai mult, cu atat te poti obisnui cu viata fara partener si nu mai gasesti motive sa fii din nou cu el/ea.
Un mod simplu de a te desparti. Pauzele sunt uneori doar un mod mai simplu si mai subtil de a spune ca vrei sa te desparti! Sau, de fapt, de a spune ca inca nu stii daca vrei cu adevarat sa te desparti. Atunci cand nu mai esti sigur ca vrei sa continui relatia, insa nu esti nici sigur ca vrei sa o termini, pauza apare ca o salvare simpla! De fapt, pastrezi partenerul si varianta de a continua relatia de cuplu ca pe un colac de salvare de rezerva! In caz ca nu iti place sa fii singur, continui relatia, in caz ca perioada de separare iti place, lungesti pauza pana ce de fapt te desparti…