Părinți și copiiPaștele: simbolurile pascale și copiii. Ce văd ei în această sărbătoare?

Paștele: simbolurile pascale și copiii. Ce văd ei în această sărbătoare?

Simbolurile pascale iubite de către copii sunt tradiţionalele ouă roşii – transformate astăzi în ouă multicolore, cu desene, în ouă de ciocolată si drăgălaşul iepuraş de Paşte – personaj mitic ce aduce mici daruri…

Simbolurile pascale religioase şi tradiţionale precum lumina Învierii, crucea, mielul, sunt puse uneori pe locul doi: copiii sunt atraşi în mod logic de iepuraşul darnic şi de ouăle colorate şi mai puţin atraşi de simbolismul acestei sărbători creştine.

Paştele şi simbolurile pascale semnifică învierea, victoria binelui şi a vieţii asupra răului şi morţii. Sărbătoare creştină care aduce aminte omului de supremul sacrificiu făcut de divinitate pentru el, pentru om. Omul este purificat şi iertat prin acest act suprem care arată nemărginita iubire a divinităţii, iubire pe care omul nu poate decât să încerce să o simtă el însuşi pentru semenii săi.

Lumina Învierii primită la slujba religioasă este simbolul prim al victoriei luminii asupra întunericului, al darului lui Iisus pentru om: salvează omul şi îi dăruieşte lumina iertării şi a bunătăţii. Lumânarea aprinsă la biserică în noaptea Învierii, lumina sa adusă în casă reaminteşte de iubirea lui Dumnezeu.

Crucea, simbol prim al creştinismului şi însemn al credinţei, aminteşte omului de sacrificiul prin care Iisus l-a salvat din întuneric (moartea sa pe cruce mântuieşte omul).

Mielul, un simbol străvechi, chiar dinaintea creştinismului, este simbolul pascal care vorbeşte tot despre sacrificiul celui pur şi inocent. Sacrificiul mielului este o repetare în aducere aminte a sacrificiului suprem.

Aşadar, aceste vechi simboluri pascale simbolizează esenţa Paştelui: ne vorbesc nouă despre semnificaţiile sacrificiului, aduc aminte despre iubirea divinităţii pentru om, care trebuie să facă ce îi stă în puteri pentru a merita această iubire.

Însă ce înţelege un copil despre acest profund simbolism religios? Copiii nu pot pătrunde semnificaţiile sacrificiului suprem şi ale Învierii, pentru ei este o poveste atât tristă, cât şi frumoasă, iar sărbătoarea trebuie înfrumuseţată pentru copii cu simboluri pascale vesele. A nu uita de esenţa Paştelui este important pentru cei ce îl sărbătoresc – însă copiii au nevoie de elemente care fac din sărbătoarea pascală o sărbătoare iubită şi plină de bucurie. Iar acestea sunt ouăle colorate şi iepuraşul!

Paştele este legat de iepuraşul ce dăruieşte ouă roşii (şi ouă de alte culori, ouă de ciocolată) relativ recent, legenda provenind din regiunea germană. Simbolul iepurelui, însă, este unul cu mult mai vechi: iepurele alb înseamnă puritate, inocenţă, însă şi vitalitate, victoria vieţii. Iepuraşul devine aşadar un simbol pascal perfect pentru cei mici: copiii iubesc iepuraşul ce le aduce bunătăţi de ciocolată!

Aşadar, deşi nu este o tradiţie veche religioasă, sărbătoarea pascală poate fi înfrumuseţată pentru copii cu acest simbol al bunătăţii, dărniciei şi purităţii. Nimic mai distractiv pentru cei mici decât să caute prin casă toate ouăle şi iepuraşii de ciocolată, ascunse în locuri bine alese! Copiii vor înţelege esenţa spirituală a Paştelui şi simbolismul sacrificiului pentru binele altuia într-o zi: însă până atunci, iepuraşul de Paşte îi înveseleşte şi le oferă o frumoasă poveste a copilăriei.

Ouăle colorate şi decorate reprezintă un alt simbol pascal frumos pentru copii: a decora ouăle este o activitate de familie frumoasă şi distractivă pentru toţi, cei mari şi cei mici. Deşi tradiţional ouăle se vopsesc doar în culoarea roşie, roşul simbolizând sângele, deci amintind de moarte şi de înviere, nu este nimic rău în a le oferi copiilor o distracţie colorând şi decorând ouă în diferite culori şi modele.

De fapt, oul este un simbol chiar mai vechi decât creştinismul, care înseamnă viaţă: oul este sămânţa vieţii, a naşterii; oul înseamnă şi sosirea anotimpului vieţii şi luminii, a primăverii. Pentru credincios, oul roşu aminteşte de sacrificiul divinităţii, care îl purifică.

Pentru copii, ouăle colorate sunt o tradiţie familială veselă şi frumoasă. Vopsirea şi decorarea ouălor în culori atractive, ascunderea ouălor prin casă şi căutarea lor entuziastă şi ciocnirea ouălor sunt tradiţii familiale de păstrat, clipe frumoase în familie, ce oferă celor mici bucurie.

Aşadar, chiar dacă iepuraşul nu este un simbol creştin străvechi şi chiar dacă ouăle colorate şi decorate în alte culori nu sunt tradiţionale, acestea reprezintă simboluri pascale iubite de copii. Nu uitaţi niciodată de simbolismul profund al Paştelui, de ceea ce ne transmit simbolurile luminii, crucii şi mielului sacrificat – însă nu uitaţi nici de faptul că sărbătoarea este o sărbătoare a iubirii, a vieţii şi a luminii.

Lăsaţi, aşadar, copiii să se bucure de obiceiurile precum decorarea frumoasă a ouălor şi poveştile cu iepuraşi, creaţi frumoase clipe vesele în familie în care vopsiţi împreună ouă, le ascundeţi, la căutaţi, le ciocniţi, în care iepuraşul vine cu mici surprize…

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.