Bolile de urechi la pisici sunt foarte comune si in unele cazuri destul de grave. Principalii factori care determina aparitia unor astfel de boli mai mult sau mai putin grave sunt parazitii pisicilor sau acarienii de ureche, dar si anumite alergii, infectii fungice sau infectii bacteriene.
Acarienii de ureche la pisici sunt de mai multe tipuri, insa cel mai intalnit este Otodectes cynotis. Acestia ataca canalul urechii pisicii si pot dezvolta diferite boli care pot fi transmise si la alte animale de companie cu blana cum sunt de exemplu cainii. Numele de acarian de ureche este un termen care la prima vedere pare sa indice ca acarianul traieste numai in ureche, insa acest lucru nu este adevarat, el poate fi raspantit peste tot pe corpul pisicii.
Primele simptome care arata clar prezenta acestuia sunt aparitia unor inflamatii pe pielea urechii si senzatia de durere simtita de animal. Acesti paraziti pot fi destul de periculosi pentru sanatatea pisicii, ii pot cauza diferite infectii si chiar surditate. Pentru a evita aceste complicatii animalul trebuie dus de urgenta la un medic veterinar care sa-i stabileasca diagnosticul si sa-i aplice un tratament adecvat.
Acarienii de ureche pot fi foarte periculosi si extrem de molipsitori, se pot transmite de la pisica-mama la pui, de la pisica la pisica, de la pisica la caine si tot asa la alte animale domestice. Fiecare proprietar al unui animal de companie trebuie sa verifice periodic urechile acestuia si sa constate daca nu sunt afectate de anumite semne ce par anormale si arata ca ceva nu este in regula.
De obicei parazitii determina animalul sa clatine des din cap, sa se scarpine in mod insistent cu labuta pana ce poate ajunge sa-si provoace anumite zgaraieturi pe pielea urechii, pe fata, gat sau in general in zona capului. De asemenea pisica va avea in canalul urechii un aspect inchis de parca ar fi un rest de zat de cafea, mici picaturi de sange intarite, sau secretii ale urechii maronii-roscate. De asemenea, pisica va mirosi urat in interiorul urechii, ceea ce va indica cu siguranta ca sufera de o infectie la nivelul acesteia.
Pentru a se face bine pisica poate fi tratata de un medic veterinar sau la domiciliu. Nu trebuie decat sa se cumpere anumite substante insecticide care se gasesc la farmaciile veterinare si care sunt recomandate pentru tratamentul infectiilor cu acarieni de ureche. Medicii recomanda un tratament de 2-4 saptamani, timp in care se preconizeaza ca acarienii mor. Foarte important este ca tratamentul sa nu se aplice numai la nivelul urechilor ci pe tot corpul pisicii deoarece acarienii apar si in alte locuri, mai ales pe membrele anterioare si posterioare si pe coada.
In farmacii exista diferite produse impotriva acarienilor – sampoane, picaturi. Daca in jurul pisicii au fost si alte animale de companie si acestea trebuie sa urmeze acelasi tratament deoarece este posibil sa fie infectate. Intotdeauna trebuie mare atentie privind alegerea medicamentului, acesta trebuie sa fie recomandat de un farmacist sau medic veterinar, sa fie specific bolii respectivului animal.