Home Animale de companie Papagalul cu guler trandafiriu, specia Psittacula krameri

Papagalul cu guler trandafiriu, specia Psittacula krameri

0
1490
blank
Papagali Psittacula krameri

Această pasăre își are numele de la penajul trandafiriu din jurul cefei, de forma unui guler. Ca specie are denumirea științifică Psittacula krameri și face parte din familia Psittacidae. Datorită mutațiilor de culoare sunt 4 tipuri de subspecii ale acestui gen și anume: Psittacula krameri krameri (din Africa, Snegal, Guineea), Psittacula krameri manillensis (din Pakistan, Sri Lanka, Myanmar, Bangladesh), Psittacula krameri borealis (din subcontinentul indian) și Psittacula krameri parvirostris (din Etiopia, Somalia, Djibouti).

Specia Psittacula krameri
Specia Psittacula krameri

Această pasăre nu este migratoare, ea este răspândită în regiunile împădurite din Africa de Est și Vest, din Asia de Sud și Sud-Est. Penajul este similar la ambele sexe și predominant în nuanțe de verde. Coada are penele foarte lungi și înguste, mai ales cele centrale. Ciocul este robust, ascuțit și roșu. Masculul are la bărbie o pată verde-gălbui, o dungă neagră bine evidențiată, o dungă trandafirie mai spre ceafă, iar vârful ciocului este de culoare neagră, în rest complet roșu. La ceafă are o bandă albăstrui-deschisă, iar ochii au în jur câte un inel din piele de culoare portocalie-gălbuie. Femela are coada mai scurtă decât masculul, iar ochii de culoare închisă. Un exemplar adult poate avea lungimea corpului cu tot cu coadă de 40-43 cm, iar greutatea de 125 g. Puii sau exemplarele foarte tinere au penajul asemănător femelei.

Citește și:  Magyar agar, o rasă de câini ascultătoare cu o siluetă zveltă
Papagalul Psittacula krameri manillensis
Papagalul Psittacula krameri manillensis

Papagalul cu guler trandafiriu este foarte gălăgios, emite o gamă variată de sunete și fluierături. La un moment dat face pauză, iar apoi începe iar să țipe strident sau mai domol. Poate fi crescut în captivitate, într-o volieră foarte mare, de lungime minimă de 4 m, în care să aibă loc să zboare. În volieră trebuie să aibă jucării, leagăne, corzi, crengi groase, pe care să se cațere și să se legene, să nu se plictisească. Poate fi hrănit cu semințe de floarea-soarelui, mei, ovăz, hrișcă, cu frunze verzi de salată, bucăți de mere, banane, portocale și alte fructe.

Durata medie de viață la papagalul cu guler trandafiriu este de 25-30 de ani.

Video – Papagalul cu guler trandafiriu, specia Psittacula krameri:

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.