Home Animale de companie Otrăvirea cu etanol la câini și pisici

Otrăvirea cu etanol la câini și pisici

0
3133
Pisica Somaleza Foto: pozecurasedepisicianimale.blogspot.com
Pisica Somaleza, Foto: pozecurasedepisicianimale.blogspot.com

Otrăvirea cu etanol la animalele de companie – câini și pisici – este foarte periculoasă deoarece această substanță este absorbită rapid în stomac, în procent de 20%, iar în intestinul subțire este absorbită în procent de 80%. Etanolul poate afecta sănătatea unui animal și dacă intră în contact cu pielea acestuia nu doar dacă este ingerat prin cavitatea bucală.

Pisica la veterinar Foto: blog.cathospitals.net
Pisica la veterinar, Foto: blog.cathospitals.net

Etanolul apare în coloranți, apa de gură, parfumuri, dezinfectante, cerneluri, vopsele, benzină, preparate farmaceutice, băuturi alcoolice, produse comerciale și medicamente care au alcool, alimente fermentate. Datorită înghițirii de astfel de substanțe, patrupedul poate avea simptome grave de somnolență, urinarea și defecare involuntară, dificultăți de coordonare și pierderea cunoștinței. Etanolul îi afectează sistemul nervos central, îi poate deteriora celulele organismului, îi încetinește ritmul cardiac și îi poate produce atac de cord. Cu cât cantitatea de etanol ingerată de animal este mai mare, cu atât si simptomele vor fi mai grave, iar viața acestuia în pericol.

Dacă substanța a fost înghițită pe stomacul gol, simtomele apar imediat, la numai 15 minute. Dacă în stomac exista și hrană, astfel de simptome pot să se producă cam după 1,5-2 ore de la ingerarea etanolului. În primă fază apar stări de greață, urinare involuntară, defecare rapidă, schimbări comportamentale. Dacă doza de etanol a fost suficient de mare încât să-i afecteze tare și sistemul nervos central, apar stări depresive urmate de stări de excitare, scăderea reflexelor și instalarea hipotermiei (scăderea temperaturii corporale). În cazuri de otrăvire apar dificultăți respiratorii, scăderea ritmului cardiac, a pulsului, producerea atacului de cord și moartea animalului.

Citește și:  Iată câteva mituri despre pisici pe care poate le-ai crezut adevărate

La apariția primelor simptome, animalul trebuie dus de urgență la un medic veterinar. Analizele de sânge vor indica concentrația de etanol în sânge, iar prin testul sumarului de urină se va depista scăderea zahărului din sânge, dacă patrupedul suferă de hipoglicemie. Având în vedere faptul că în cazul otrăvirii cu etanol apare o creștere a acidității în stomac, se va face și un test de pH pentru măsurarea nivelului mare de acid din organism în vederea stabilirii diagnosticului.

Animalul va trebui spitalizat și monitorizat pe toată durata tratamentului. În cazuri grave i se va face respirație prin masca de oxigen dacă se observă că are probleme respiratorii. Pentru restabilirea stării de sănătate i se va administra medicamente care au rolul de a inhiba metabolizarea alcoolului, de a ameliora simptomele și mai ales de a trata depresia sistemului nervos. Perfuziile vor ajuta în cazuri de deshidratare la astfel de animale.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.