Despre „relaţiile-pansament”: suferi după o despărţire şi cauţi vindecarea printr-o nouă relaţie?

0
2399
Relaţii pansament
Relaţii pansament

Ştim cu toţii povestea: o relaţie de durată se destramă; persoana părăsită simte o durere copleşitoare şi îşi caută refugiul şi vindecarea rănilor emoţionale în braţele unui nou partener, de obicei nepotrivit. Realitatea este că aceste „relaţii-pansament” nu durează şi nici nu funcţionează cu adevărat ca un medicament minune pentru durerea sufletului.

Ce este o „relaţie-pansament”?

Atunci când o persoană care suferă din dragoste începe foarte curând după despărţire o nouă relaţie, ea este în căutare de vindecare, alinare, confort emoţional. Relaţia-pansament începe mult prea timpuriu, înainte ca persoana suferindă să aibă timp să îşi revină, să accepte despărţirea, să treacă peste gustul amar, să nu mai regrete fosta relaţie de cuplu. În principiu, tocmai noua relaţie ar trebui să vindece inima rănită.

Persoana care suferă vrea să arate că merge înainte, vrea să îşi dovedească că merită afecţiune, că este dorită de alţii. Vrea să uite de durere, de sentimentul de singurătate şi abandon, vrea să înceteze să se mai gândească constant la fostul partener. Vrea să îşi ocupe timpul şi să fie alinată.

Relaţia-pansament este căutată din nevoia de companie, de distragere de la gânduri dureroase şi de satisfacere a nevoilor fizice. Din păcate, rareori ea funcţionează şi aproape niciodată nu durează.

4 motive pentru care relaţiile-pansament nu funcţionează: de ce nu este bine să te arunci într-o nouă relaţie imediat după o despărţire dureroasă?

Inima rănită se vindecă în timp – nu există nici un tratament minune. Singura cale de a trece cu adevărat peste durere şi peste toate emoţiile negative (dezamăgire, tristeţe, singurătate, durerea de a fi respins şi părăsit, ruşine) este cea de a îţi accepta trăirile, de a plânge pierderea şi de a încerca, pas cu pas, să te reconstruieşti ca persoană independentă. Un nou partener nu te poate ajuta, chiar dacă ar vrea.

Te păcăleşti singur dacă crezi că poţi iubi din nou atât de rapid. Poate că îţi place noua persoană, poate chiar ar merita să fii cu ea/el. Însă nu este posibil să simţi iubire cu adevărat dacă tu încă te lupţi cu sentimentele legate de fosta relaţie.

Citește și:  Top 10 citate amuzante ale unor oameni cunoscuți și inteligenți despre dragoste

Te păcăleşti singur dacă crezi că nu mai ai sentimente pentru fostul partener. Şi te păcăleşti dacă crezi că o nouă relaţie de va distrage suficient încât să nu te mai gândeşti la fostul. Este normal, după o relaţie de lungă durată care a contat pentru tine să mai ai încă sentimente pentru fostul, chiar dacă ai prefera să nu ai. Nu este semn de slăbiciune, ci de umanitate. Nu poţi uita tot ce ai trăit alături de o persoană ce ţi-a fost dragă găsind o alta cu care să fii. Poate un timp te ajută faptul că îţi ocupi timpul şi că te simţi dorit şi ai un companion. Dar nu vei trăi o nouă iubire atât de repede şi uşor.

O perioadă te simţi vulnerabil, ai nevoie de o persoană care e atrasă de tine, ai nevoie de cineva care să te asculte şi să te aline. Dar în timp, nu vei mai fi atât de vulnerabil şi nu vei mai avea nevoie de un umăr pe care să plângi, ci de un partener care să te stimuleze, să te provoace, să îţi stârnească emoţii puternice. De aceea, într-o relaţie-pansament, te foloseşti de fapt de acea persoană drăguţă care se oferă să te reconforteze. Este corect??

Invers, dacă bănuieşti că persoana cu care eşti are o relaţie cu tine doar din nevoia sa de a îşi linge rănile după o despărţire, ai grijă! Nu te implica prea mult, deoarece cel mai adesea, acea persoană, după ce se simte din nou pe picioarele sale, după ce capătă ceea ce are nevoie de la tine, te va părăsi în căutare de altceva.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.