A avea o casa sanatoasa, relaxanta si plina de energie pozitiva este visul oricarei persoane si poate deveni o realitate daca veti urma pasii pe care ii vom prezenta in randurile urmatoare.
Inainte de toate, nu trebuie sa confundati o casa sanatoasa cu o casa curata; o casa poate fi curata insa poate exista posibilitatea sa nu fie tocmai benefica pentru sanatatea dumneavoastra si a familiei dumneavoastra din anumite puncte de vedere. Exista numerosi factori care influenteaza modul in care o locuinta este perceputa ca fiind sanatoasa.
Locuinta reprezinta sau cel putin ar trebui sa reprezinte pentru oricine locul in care va retrageti cu cea mai mare placere dupa o lunga si obositoare zi de munca, locul in care va relaxati, locul in care va petreceti timpul alaturi de cei dragi, alaturi de familie si prieteni. De aceea, toate elementele care se regasesc intr-o locuinta va influenteaza direct, chiar daca va dati seama de acest lucru.
V-ati pus vreodata intrebarea cat de sanatoasa este locuinta dumneavoastra? Daca nu, in randurile care urmeaza va vom prezenta cei cativa pasi pe care trebuie sa ii urmati pentru a avea o casa sanatoasa.
1. Lumina egal sanatate
Pare ciudat ca primul pas catre o casa sanatoasa nu este curatenia; a nu se intelege ca aceasta etapa nu este foarte importanta, ci din contra, insa aceasta este obligatorie. Revenind la factorul lumina, se spune ca o incapere luminoasa este o incapere mult mai sanatoasa, lumina naturala fiind foarte benefica pentru organismul uman.
Mai mult decat atat, pe langa faptul ca lumina influenteaza direct starea de sanatate, atat pe cea fizica, cat si pe cea psihica, lumina este un factor important pentru orice tip de design interior, asa ca mare atentie la tipul de perdele si draperii pe care il folositi, dar mai ales la sursele artificiale de iluminat. In cel de al doilea caz se prefera corpuri de iluminat care sa nu invaluie locuinta intr-o lumina puternica, ci intr-o lumina calda, care sa se muleze perfect peste restul elementelor intalnite.
Mai mult decat atat, o locuinta luminoasa este o locuinta sanatoasa deoarece ofera senzatia unui spatiu mult mai deschis ceea ce va face ca agitatia si starea de disconfort produse de un spatiu foarte inchis si aglomerat sa dispara.
2. Alegeti culori relaxante
Inca din timpuri stravechi este cunoscut faptul ca unele culori au un efect pozitiv asupra psihicului si asupra starii dumneavoastra de sanatate. Este foarte important ca inainte de a alege culorile potrivite pentru peretii din locuinta dumneavoastra, pentru accesorii sau obiecte de mobilier, sa stiti care sunt efectele pe care acestea le vor avea ulterior asupra starii dumneavoastra. Culorile pot ajuta la crearea unei locuinte armonioase si cu adevarat relaxante. Alegeti culorile neutre pentru a crea o atmosfera cat mai apropiata de natura si nuante de albastru si verde pentru a va relaxa. Nu uitati ca alegerea potrivita a culorilor se realizeaza si in functie de tipul camerei.
3. Aerul curat – un pas catre sanatate
Aerul din locuinta trebuie sa fie in permanenta proaspat de aceea este indicat sa aeristi fiecare camera de cate ori puteti, indiferent de anotimp. Chiar daca nici aerul de afara nu este tocmai cel mai curat, avand in vedere ca poluarea in orase se afla la un nivel destul de ridicat, oxigenul din locuinta se consuma destul de rapid, de aceea este importanta aerisirea frecventa a camerei. Aerul curat va va influenta intr-un mod pozitiv avand un efect benefic asupra starii de sanatate.
De asemenea, daca veti aerisi frecvent, veti scapa de umiditatea in exces, umiditate care nu doar ca poate afecta anumite elemente din locuinta dumneavoastra, cat va avea cu siguranta un efect negativ asupra starii dumneavoastra de sanatate. Aerisiti foarte bine incaperile in care se studiaza si dormitoarele deoarece cantitatea crescuta de dioxid de carbon si cea scazuta de oxigen pot duce la aparitia durerilor de cap si la pierderea capacitatii de concentrare. Mai mult decat atat, daca veti deschide geamurile frecvent veti impusca doi iepuri dintr-o lovitura deoarece, pe langa aerul curat care va patrunde in locuinta, veti avea parte si de o mai mare cantitate de lumina naturala.
4. O temperatura constanta indiferent de anotimp este aboslut necesara pentru a avea o locuinta cu adevarat sanatoasa. Alaturi de lumina si aer, temperatura influenteaza si ea intr-o foarte masura confortul si starea de sanatate a oricarui individ. Temperatura constanta in locuinta trebuie sa fie cuprinsa intre 21º C – 23º C. Daca temperatura va fi mai mica sau mai mare, vor exista probleme.
5. O casa curata este o casa sanatoasa
Am mai mentionat acest aspect si in primele randuri ale acestui articol insa, cum era de asteptat, vom incerca sa dezvoltam aceasta afirmatie. O casa curata nu ar trebui sa reprezinte unul dintre pasii pentru o casa sanatoasa, ci ar trebui sa reprezinta o obligatie. Este foarte important ca macar o data pe saptamana sa faceti o curatenie temeinica in intreaga locuinta si in fiecare zi sa va ocupati de diferite aspecte.
Incepand cu bucataria, locul in care se gateste si se serveste masa, aceasta incapere trebuie sa fie mentinuta in permanenta curata. De asemenea, baie, incaperea in care germenii si bacteriile pot da adevarate batai de cap, trebuie sa fie dezinfectata zilnic. Praful reprezinta o adevarata bataie de cap in camere precum dormitorul si camera de zi pentru ca aici abunda cantitatea de mobilier si materiale textile care parca atrag toate particulele de praf putand cauza grave probleme de sanatate. De aceea este indicat ca praful sa fie sters in fiecare zi.
6. Alegeti produse de curatat naturale
Si pentru ca tot am atins sensibilul subiect curatenie, este important de stiut ca, daca doriti sa aveti o locuinta sanatoasa, ar fi indicat sa renuntati la produsele de curatat chimice si sa imbratisati metodele traditionale. Sucul de lamaie, otetul, bicarbonatul sau produsele BIO reprezinta un pas important pentru a avea o casa cu adevarat sanatoasa pentru dumneavoastra si familia dumneavoastra.
7. O casa cu personalitate este o casa sanatoasa
Daca doriti sa aveti o locuinta in care sa va simtit bine din toate punctele de vedere, este important sa aveti o locuinta amenajata dupa bunul plac si dupa propriile preferinte, intr-un cuvant, este important sa aveti o locuinta personalizata. Micile accesorii sunt cele care fac intotdeauna diferenta dintre o locuinta anosta, fara farmec, si o locuinta in care se resimt accentele personalitatii fiecaruia dintre dumneavoastra.
8. Plante decorative si… un animal de companie!
Plantele decorative, fie ca este vorba despre plantele verzi din ghiveci sau frumoasele aranjamente florale specifice fiecarui sezon, sunt cele mai intalnite decoratiuni, ele insufletind orice locuinta. Pe langa efectul estetic, plantele au rolul de a purifica aerul din locuinta. Desi nu este un element decorativ sau… obligatoriu, numeroase cercetari au aratat ca locuinta in care se afla un animal de companie este o locuinta mai sanatoasa.
Chiar daca va ganditi ca, din contra, un animal de companie poate fi purtatorul a numerosi microbi si dumneavoastra veti fi nevoiti sa faceti curatenie mai frecvent, persoanele care au un animal de companie, indiferent ca este vorba despre un caine, o pisica, un iepure, un hamster sau coloratii pesti din acvariu, sunt mult mai sanatoase, mai sociabile si mai prietenoase.