Daca tocmai te-ai logodit, s-ar putea sa te intrebi cateva lucruri legate de normele de eticheta in ceea ce priveste cadourile de logodna. In timpul acestei perioade minunate, cei dragi ar putea dori sa-si arate sprijinul prin intermediul unor cadouri. Afla cum sa primesti aceste cadouri intr-un mod gratios si fara a rani sentimentele cuiva. Fie ca tu esti cea care s-a logodit sau tocmai ai primit o invitatie la o petrecere de logodna, problema cadourilor poate fi un subiect confuz pentru tine. Urmatoarele linii directoare legate de cadourile de logodna te-ar putea ajuta.
Cadourile primite la petrecerea de logodna
In mod traditional, o petrecere de logodna era un eveniment special la care familia viitoarei mirese anunta logodna cuplului. Intrucat invitatii rareori stiau ca se va anunta logodna cuiva la petrecere, daruirea unor cadouri nu era o problema. In ziua de azi, lucrurile stau altfel. Petrecerile de logodna au de obicei loc in primele luni de zile de la cererea in casatorie, iar normele de eticheta cu privire la cadourile de logodna pot face ca aceste evenimente sa fie incarcate de provocari.
In general, cuplul nu asteapta sa primeasca daruri la petrecerea de logodna, insa unii invitati aleg sa aduca daruri. Normele de eticheta dicteaza ca darurile sa fie deschise dupa ce toti invitatii au plecat de la petrecere. In caz contrar, acei invitati care nu au adus daruri s-ar putea simti incomod. Poti evita aceasta situatie precizand in mod clar ca invitatii nu trebuie sa aduca niciun fel de cadouri.
Nu uita sa multumesti persoanelor care ti-au dat cadouri
Ca si in cazul celorlalte detalii legate de nunta, un bilet de multumire este o parte importanta a normelor de eticheta atunci cand vine vorba de cadourile de logodna. Desi este important sa trimiti bilete de multumire dupa ce ai primit niste cadouri, este si mai important ca cei care ti-au daruit acele cadouri sa nu fie de fata cand le deschizi.
Este indicat ca biletul de multumire sa fie trimis cat mai curand posibil, dupa ce ai primit cadoul. Biletele pot fi scrise de oricare din cei doi parteneri, insa acestea trebuie sa fie scrise de mana si trebuie sa includa urmatoarele elemente de baza: numele persoanei care a trimis cadoul, o salutare pe scurt, o mentiune specifica a cadoului si a felului in care acesta va fi utilizat, exprimarea aprecierii, semnatura.
Ce faci daca nu-ti place un cadou?
Atunci cand deschizi un cadou in fata persoanei care ti l-a daruit, este important sa faci acest lucru cu gratie. Daca primesti un cadou care nu-ti place, trebuie sa zambesti si sa pari a fi incantata de acesta. Te-ai hotarat deja sa donezi cadoul la Crucea Rosie, insa pentru moment sentimentele persoanei care ti-a daruit cadoul sunt cele care conteaza cel mai mult. Acelasi lucru este important si atunci cand returnezi un cadou pe care nu-l vrei. Tine cont ca sentimentele persoanei care ti-a dat cadoul sunt mai importante decat cadoul in sine.
Daca in cadou nu a fost inclusa si chitanta, nu face greseala sa o ceri. Poti incerca sa returnezi cadoul fara chitanta sau il poti dona unei organizatii de caritate. In cazul in care ai returnat un cadou, nu-i spune acest lucru persoanei care ti l-a daruit, decat daca esti intrebata. Nu este nevoie sa minti cu privire la returnarea unui cadou de logodna, insa nici nu trebuie sa faci reclama la acest lucru.
Returnarea cadourilor
Daca dintr-un motiv anume tu sau logodnicul tau anulati nunta, toate cadourile primite trebuie sa fie returnate. Daca este posibil, pune cadourile in ambalajele in care au fost trimise si returneaza-le persoanelor respective prin posta. Va trebui sa incluzi un bilet in care sa explicit situatia. In cazul in care ai primit bani sau certificate de cadou, trebuie sa returnezi valoarea totala a acestora. Poti face acest lucru sub forma unui cec personal.
Desi exista multe aspecte ale etichetei care pot parea misterioase, ideea de baza este ca intotdeauna sa se tina cont de sentimentele celorlalti. Daca ai dubii cu privire la o anumita situatie, actioneaza pur si simplu intr-un mod prin care sa nu ranesti sentimentele persoanelor implicate. Aceasta este aproape intotdeauna alegerea corecta.