Animale de companieNașterea la pisici și complicații care pot să apară uneori

Nașterea la pisici și complicații care pot să apară uneori

Nasterea la pisici presupune uneori anumite complicatii care la unele animale se observa imediat, iar la altele aproape ca sunt insesizabile. Despre acestea vom spune in acest articol. Cert este ca pisicile sanatoase si cu o greutate normala prezinta foarte rar anumite complicatii in timpul nasterii, iar pisicile ce au un sistem imunitar mai scazut, sufera de anumite boli, sunt ori prea slabe ori obeze, pot avea in timpul nasterii anumite probleme de sanatate.

Care sunt complicatiile ce pot sa apara in timpul nasterii la pisici? – Pisica nu reuseste sa nasca puii la timp, sangereaza puternic in timp ce naste, desi are contractii nasterea dureaza mai mult de o ora, datorita nasterii lente ii creste temperatura corpului in mod brusc sau ii scade destul de mult. La astfel de complicatii pisica trebuie dusa de urgenta la o clinica veterinara sa o vada un medic. Acesta va analiza starea animalului si probabil ii va face o cezariana in urmatoarele situatii: pisica nu poate naste, are rupturi uterine, prezinta fracturi la nivelul bazinului, ii ramane ultimul pui si nu reuseste sa-l dea afara si aceasta moare.

Ce trebuie facut ca pisica sa nu-si provoace anumite complicatii la nastere? – In primul rand trebuie sa i se asigure un loc (o cutie spatioasa) in care pe o paturica moale sa poata naste. Daca unul din pisoi a inceput sa iasa si pisica incearca sa plece din cutia in care naste trebuie sa fie pusa usor inapoi pentru a nu fi afectata si ea si pisoiul.

Una din complicatiile pisicii la nastere este mastita ce reprezinta o inflamatie a glandei mamare. Principalele simptome ale acestei boli sunt: sfarcurile pisicii sunt foarte calde la atingere, nu are dureri la palparea lor dar sunt umflate destul de tare. Aceasta boala apare de obicei impreuna cu anumite accese de eclampsie (care este cunoscuta sub numele de febra laptelui).

Ecalmpsia da simptome mai grave de tipul: stari convulsive si nervoase, pisica isi poate manca puii vii sau ii poate musca. Are mersul nesigur si pupilele dilatate, temperatura corpului este scazuta, nu isi poate coordona bine miscarile corpului. Pentru a proteja pisoii este necesar ca acestia sa fie separati de pisica intr-un alt loc mai ales daca aceasta are stari foarte bizare si este capabila sa-i muste sau sa-i omoare.

O alta complicatie ce poate aparea la pisici este cea de a nu prezenta instincte materne si anume animalul dupa nasterea puilor este speriat, are o stare de agitatie exagerata si isi respinge puii. In acest caz pisoii trebuie dusi la pisica sa suga, aceasta trebuie tinuta cu forta pana ce puii se hranesc o perioada si apoi ei sunt dusi in alt loc spre a nu fi agresati.

Absenta completa a laptelui la pisica in perioada de lactatie este o alta complicatie. Aceasta problema este cauzata de unele boli cum este mastita, de faptul ca pisica este epuizata foarte tare si are adrenalina crescuta. De asemenea si alimentatia insuficienta din ultimul timp poate face ca pisica sa nu aiba lapte. De aceea medicii veterinari recomanda pisicile gestante sa fie bine alimentate cu 14 zile inainte de nastere. Ea are nevoie de hrana de calitate, bogata in elemente nutritive.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.