Timp liberModalități de a filtra apa din acvariu: De ce este importantă filtrarea...

Modalități de a filtra apa din acvariu: De ce este importantă filtrarea apei din acvariu

Succesul in acvaristica nu tine doar de speciile de pesti pe care un acvarist le detine sau de felul in care un acvariu este amenajat. Nicidecum. Pentru ca pestii care populeaza un acvariu sa fie sanatosi si sa se dezvolte corespunzator, calitatea apei din acvariu este un factor decisiv. In randurile care urmeaza va vom prezenta cateva modalitati de a filtra apa din acvariu.

Orice acvarist, indiferent de nivelul sau, isi doreste un acvariu populat de pesti sanatosi, insa nu toate aspectele care tin de mentinerea corecta a unui acvariu sunt indeplinite. Acvaristii experti sunt de parere ca un bun sistem de filtrare a apei din acvariu face diferenta dintre esec si reusita in aceasta deosebita pasiune.

De este importanta filtrarea apei din acvariu

Toti acvaristii, indiferent de nivelul lor, trebuie sa fie constienti de faptul ca apa din acvariu trebuie sa fie tot timpul curata. Daca in mediul natural dejectiile pestilor sunt dizolvate de marea cantitate de apa in care acestia traiesc, in acvariu lucrurile nu stau chiar atat de simplu, deoarece apa nu se poate reinnoi in mod natural.

Cantitatea de apa din acvariu este mult mai mica, iar numarul pestilor este mai mare, de aceea deseurile produse de catre acestia nu se pot dizolva intr-un timp foarte scurt, apa este poluata, iar sanatatea pestilor este pusa in pericol. Substantele care pot duce la infestarea apei din acvariu sunt degajate de produsele de excretie ale pestilor si de hrana neconsumata; acestea se transforma in amoniac care este foarte toxic pentru pestii din acvariu.

Mai mult decat atat, din moment ce apa din acvariu nu mai este curata, cantitatea de oxigen scade considerabil, iar acest lucru nu poate duce decat la imbolnavirea si moartea pestilor. Acvaristii isi vor da seama daca ceva este in neregula cu pestii din acvariul lor deoarece culoarea acestora reprezinta un mijloc prin care pestii “comunica”.

Pentru a evita ca apa din acvariu sa devina un adevarat pericol pentru pestii care il populeaza, exista mai multe modalitati de a o filtra. De foarte multe ori, acvaristii recurg la combinarea a doua sau mai multe tehnici de filtrare pentru a avea cele mai bune rezultate. Scopul filtrarii apei din acvariu este acela de a reduce cantitatea de amoniac.

Foarte multi acvaristi, pentru a asigura apa curata pestilor din acvariu, prefera sa o schimbe cat mai des. Insa nu intotdeauna acest lucru este posibil si usor de realizat.

filtrare apa acvariu

Filtrarea apei din acvariu trebuie sa inceapa cu cea mai simpla metoda, adica filtrarea biologica. Alaturi de aceasta modalitate, cei mai multi dintre acvaristi adopta si filtrarea mecanica (sau fizica). Asadar, filtrarea biologica este bazata pe utilizarea unor bacterii care “se hranesc” cu amoniacul existent in apa din acvariu. Orice acvariu, indiferent de tipul sau sau de speciile de pesti care il populeaza, trebuie sa aiba la baza acest sistem de filtrare.

Cum functioneaza micile bacterii care distrug amoniacul?

Procesul este foarte simplu. Bacteriile distrug amoniacul si il transforma in nitriti si nitrati, saruri mai putin toxice pentru pestii din acvariu. Cu toate acestea, atunci cand aceste saruri se regasesc intr-o cantitate mult mai mare in apa din acvariu, sanatatea pestilor poate fi pusa, de asemenea, in pericol. Insa, nitratii vor fi treptat consumati de catre plantele de acvariu.

Unde se regasesc aceste bacterii “minune” care dizolva amoniacul din apa din acvariu este o intrebare pe care, fara indoiala, acvaristii si-o pun. Ei bine, aceste bacterii naturale au nevoie de un mediu propice pentru a se dezvolta. De obicei, aceste bacterii “locuiesc” in substrat (pietris) in bureti si sticla sintetica. Este important de retinut ca micile bacterii se vor dezvolta in timp, iar acvaristul trebuie sa urmareasca atent si mediul in care acestea se dezvolta.

Pe langa filtrarea biologica, dupa cum am spus si anterior, foarte multi acvaristi recurg si la filtrarea mecanica. In timp ce filtrarea biologica distruge doar amoniacul, filtrarea fizica ajuta la filtrarea directa a apei, fara a permite deseurilor sa se tranforme in amoniac. Avanatajul acestui tip de filtrare este unul foarte mare deoarece filtrele colecteaza direct deseurile din apa. Dintre tipurile de filtre mecanice amintim vata de filtrare si buretele.

Pe langa aceste doua modalitati mai simple de filtrare, exista si filtrarea chimica. Aceasta modalitate este mai dificila si este influentata de speciile de pesti care populeaza acvariul. De obiecei, filtrarea chimica a apei din acvariu se realizeaza prin carbune activ care prezinta pori care absorb resturile. Insa, pe langa efectul pozitiv al acestor carbuni, dezavantajul este ca ei absorb si alte substante care se gasesc in apa din acvariu si care sunt absolut necesare pestilor.

Mai mult decat atat, exista si pompe de filtrare a apei. Aceste pompe absorb toate resturile, insa pot fi periculoase pentru pestii mici sau pentru cei care prefera apele calme, deoarece pompele creeaza un curent puternic. Exista atat pompe de filtrare interioare, cat si pompe de filtrare exterioare. Cele din urma, desi au un pret mult mai ridicat fata de primele, sunt mult mai bune si sunt potrivite in special acvariilor foarte mari.

Asadar, filtrarea apei din acvariu reprezinta o etapa foarte importanta si toti acvaristii ar trebui sa ii acorde o atentie deosebita.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

1 COMENTARIU

  1. Salut! As vrea sa aduc in atentie un filtru ce este utilizat in Israel inclusiv pentru filtrarea mecanica a apei din acvarii, piscine, filtrare pentru sistemul de irigatii, case particulare. Este un filtru unic in lume si se gaseste in Romania. AQUA SOFT NATURAL se numeste si nu are consumabile, in schimb are filtrare la 55 microni cu discuri (cea mai buna filtrare). Ca si tehnologie de tratare mai are 12 magneti bioceramici ce revitalizeaza apa si impiedica depunerile calcaroase. Sper sa va fie de folos informatia. Zi frumoasa!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.