Planta de apartament – Gymnocalycium (Cactus-chin) este orginara din America de Sud (Brazilia, Bolivia, Argentina), avand drept caracteristica principala, capacitatea de a se dezvolta si de a rezista in climate extrem de aride. Acest grup de cactusi, Gymnocalcium, contine peste 80 de specii diferite, variind, ca dimensiune, intre 12 si 20 de centimetri. Forma este, de obicei, globulara, cu mai multe coame, care dezvolta un fel de tuberculi neregulati, ca niste “barbii” duble. Un astfel de aspect justifica denumirile populare de Cactusul Paianjen sau Cactusul Chin. Culorile trunchiului sunt diferite, de la verde clar, verde-albastrui, la gri sau chiar maroniu.
Cultivare si ingrijire
Incepand cu luna mai si pana in septembrie-octombrie, planta trebuie tinuta intr-un loc care sa ii asigure o cantitate mare de lumina filtrata si o temperatura medie de peste 24 de grade Celsius. Planta poate fi scoasa si in exterior, pentru a beneficia de lumina directa, singura conditie fiind pozitionarea intr-o zona ferita de ploaie sau de vant. Plantei de apartament – Gymnocalycium (Cactus-chin) ii este necesar un ghiveci din teracota, poros, cu cel putin un orificiu pentru drenaj, permitand compostului sa respire si plantei sa se dezvolte prin ventilarea corespunzatoare a radacinilor.
Din punctul de vedere al solului, este important de retinut ca acest cactus nu se va planta niciodata intr-un pamant de gradina, ci doar in soluri speciale, care se gasesc in florarii si in magazinele de specialitate. Daca, totusi, vrei sa pregatesti acasa pamantul potrivit, este indicat sa faci un amestec din trei parti nisip, doua parti humus, o parte sol de gradina si o parte piatra pisata.
Planta de apartament – Gymnocalycium (Cactus-chin) trebuie mentinuta umeda in majoritatea timpului, dar, in special, in perioada de crestere, care incepe in luna aprilie si dureaza pana in luna septembrie. Cactusul se va uda la fiecare cateva zile, in perioada de vara, iar in sezonul rece, se scade gradual cantitatea de apa administrata, astfel ca solul din ghiveci sa nu fie niciodata in intregime uscat.
Cactusul-chin trebuie mentinut in soare puternic, in perioada de vara, pentru ca, daca este tinut pentru o perioada mai lunga doar la umbra, poate deveni susceptibil de putrezirea radacinilor, din cauza excesului de apa, care nu se va mai evapora in ritmul necesar. Tinut la umbra, va face si foarte putine flori.
Anumite specii de Gymnocalcium, ca Gymnocalcium calochlorum, Gymnocalcium mihanovichii si Gymnocalcium oenanthemum, trebuie ferite de lumina directa, in orele foarte calduroase de vara. Planta de apartament – Gymnocalycium (Cactus-chin) poate creste si fara adaugarea unui fertilizator, mai ales daca solul/compostul in care creste este proaspat. Incepand cu luna mai, daca Gymnocalcium nu a fost replantat recent, trebuie adaugat un fertilizator, sub forma de solutie diluata in apa, o data pe luna.
Din septembrie, planta nu mai trebuie hranita, pentru ca se va dezvolta peste masura si nu va putea supravietui lungilor nopti de iarna, cand resursele devin limitate.
Replantarea ar trebui facuta, in mod normal, o data la fiecare trei ani, replantarea anuala nefiind necesara. Se scoate planta din vechiul vas, cu ajutorul unei hartii de ziar, daca este foarte tepoasa, se indeparteaza vechiul compost din jurul radacinilor, cu grija, fara a le leza, se inspecteaza si se indeparteaza radacinile uscate, putrezite sau care dau semne de boala. Este important sa nu se foloseasca un vas mult mai mare, in ideea ca planta va creste mai repede, pentru ca acel compost doar va stagna in vas si va contribui la uscarea plantei de apartament – Gymnocalycium (Cactus-chin).
Inflorire
Valoarea decorativa a acestor cactusi este data, in primul rand, de florile in culorii vii, rosii, galbene, albe, violet, roz, care dureaza o lunga perioada de timp. Mugurii florali nu au nici perisori, nici spini. Se deschid complet in momentul in care planta este expusa la lumina solara directa. Florile plantei de apartament – Gymnocalycium (Cactus-chin) sunt urmate de aparitia unor fructe sub forma unor prune de dimensiuni mici, care pot fi colorate in verde, albastru sau rosu. O “hibernare” severa, la o temperatura de 10-15 grade Celsius si cu cel mult o udare pe luna, va stimula inflorirea in vara urmatoare.
Inmultire
Gymnocalycium (Cactus-chin) se inmulteste prin desprinderea “puilor” care se formeaza la baza plantei si cultivarea lor in ghivece separate, intr-un amestec de turba si nisip, unde vor prinde radacini, in 4-6 saptamani. Inmultirea se poate face si prin seminte, dar acestea se gasesc destul de greu, iar cresterea noii plante este mult mai lenta.
Daunatori si erori de cultivare
Printre daunatorii acestui cactus se numara paianjenii rosii si paduchii de plante, motiv pentru care, inainte de a-l aduce in casa, ai grija sa il inspectezi cu foarte mare atentie. Foloseste, la nevoie, un insecticid.