Timp liber8 Metode prin care poți să previ bolile peștilor de acvariu

8 Metode prin care poți să previ bolile peștilor de acvariu

Orice acvarist isi doreste ca pestii pe care ii creste sa fie tot timpul sanatosi. Pentru prevenirea bolilor la pestii de acvariu este foarte important ca acesta sa fie bine intretinut.

Acvaristii, indiferent de nivelul lor si indiferent de acvariul pe care il detin, trebuie sa mentina sanatatea pestilor lor. Foarte multi acvaristi incepatori isi pun intrebarea cum pot mentine sanatatea pestilor din acvariu.

Pentru mentinerea sanatatii pestilor este de preferat ca acvaristii sa se documenteze temeinic referitor la conditiile de mediu in care pestii pe care ii detin trebuie sa fie crescuti. Asadar, pentru a preveni aparitia bolilor in cazul pestilor de acvariu acvaristii trebuie sa se asigure ca acestia traiesc intr-un mediu propice, care are caracteristici apropiate de cele din mediul lor natural.

Este foarte adevarat ca pestii sunt diferiti de la o specie la alta, iar conditiile prielnice pentru acestia difera, de asemenea. Cu toate acestea, exista cateva reguli care, daca sunt respectate indiferent de speciile de pesti, ii vor ajuta pe acvaristi sa previna aparitia bolilor in cazul micilor animale de companie.

1. Mentinerea sanatatii pestilor incepe chiar din momentul in care acestia sunt achizitionati. Achizitionarea pestilor de acvariu reprezinta un pas foarte important pentru orice acvarist. De aceea, este de preferat ca acvaristul sa isi procure pestii din surse foarte sigure, de preferat de la prieteni acvaristi. In cazul in care procurarea pestilor se face din magazinele de specialitate, acvaristul trebuie sa se asigure ca pestii sunt sanatosi, sunt tinuti in conditii prielnice, iar in bazin nu se afla exemplare bolnave sau, mai rau, moarte.

Pentru a cunoaste semnalele pe care un peste de acvariu bolnav le transmite, acvaristii trebuie sa se documenteze temeinic inainte de procurarea pestilor. Cateva caracteristici ale pestilor bolnavi de care acvaristii trebuie sa tina cont sunt culoarea, in cazul in care culorile pestilor sunt prea sterse, sau nu mai sunt stralucitoare, ceva este in neregula, ochii – acestia trebuie sa fie clari. Petele albe de pe corpul pestilor si inotatoarele ciupite sunt probleme destul de grave. Pestii sanatosi sunt activi, iar culorile lor sunt vii si stralucitoare.

2. Dupa achizitionarea pestilor, acvaristul trebuie sa tina cont si de modul in care acestia vor fi introdusi in noul acvariu. Este bine ca acestia sa fie introdusi treptat si pentru inceput sa se foloseasca o mare parte din apa in care au fost transportati. Uneori, pestii sunt tinuti in carantina pentru o scurta perioada de timp inainte de a fi introdusi in acvariul principal. Acest lucru permite acvaristilor sa surprinda comportamentul noilor pesti precum si eventualele probleme.

3. Dupa ce pestii au fost introdusi treptat in noul acvariul, procesul de ingrijire al acestora pentru a preveni aparitia bolilor va continua. Acvaristul trebuie sa le observe comportamentul si, mai mult decat atat, sa acorde o mare importanta aspectului.

preventie imbolnavire

4. Cele mai multe probleme de sanatate ale pestilor de acvariu sunt cauzate de apa din acvariu. Unul dintre factorii principali care influenteaza succesul in acvaristica este reprezentat de calitatea apei din acvariu. Pe langa faptul ca aceasta trebuie sa detina parametrii potriviti pentru speciile care populeaza acvariul respectiv, aceasta trebuie sa fie filtrata, bine oxigenata si bineinteles schimbata la o anumita perioada de timp.

Acvaristii trebuie sa verifice frecvent nivelul pH-ului apei din acvariu si trebuie sa se asigure ca apa este filtrata in permanenta. Sanatatea pestilor din acvariu poate fi pusa in pericol daca apa este murdara; resturile de mancare precum si alte reziduri aflate in acvariu duc la aparitia amoniacului si la diminuarea cantitatii de oxigen care poate avea consecinte fatale.

5. Pentru a preveni aparitia bolilor la pestii de acvariu, acvaristul trebuie sa acorde o mare importanta si temperaturii apei din acvariu. Acvaristii trebuie sa se documenteze cu privire la temperatura potrivita pentru speciile de pesti care ii populeaza acvariul; aceasta trebuie mentinuta la o valoare constanta, deoarece pestii sunt foarte sensibili la schimbarile bruste de temperatura. In cazul in care apa din acvariu se poate incalzi din cauza conditiilor exterioare, acvaristul trebuie sa recurga la anumite metode pentru racirea sa. In caz contrar, daca temperatura apei are tendinta sa scada, atunci va fi necesar un sistem de incalzire.

6. Hrana joaca si ea un rol foarte important pentru mentinerea sanatatii pestilor din acvariu. In cazul celor mai multe dintre specii se recomanda o dieta echilibrata. Este bine ca acvaristul sa creeze un program fix la care sa isi hraneasca pestii.

7. Pentru prevenirea bolilor la pestii de acvariu este bine ca factorii care ii pot stresa sa fie eliminati. Unii pesti sunt mai timizi, iar altii foarte energici, cei din urma putand sa ii deranjeze pe primii. Pestii stresati devin mult mai sensibili si se pot imbolnavi mai usor. Mai mult decat atat, stresul duce la disparitia mucusului cu rol protector care acopera corpul pestilor, acestia devenind mult mai vulnerabili, si in acelasi timp face ca pestii sa consume mai multa energie, in asa fel incat sistemul lor imunitar nu va mai fi la fel de puternic.

8. Dupa cum am spus si anterior, acvaristul trebuie sa urmareasca atent nu doar aspectul pestilor din acvariu, ci si comportamentul acestora si in cazul in care observa ceva ciudat sa izoleze pestele sau pestii pe care ii considera bolnavi pentru a nu transmite mai departe boala.

Cele mai raspandite semnale pe care pestii bolnavi le transmit sunt schimbarile coloristice, lipsa poftei de mancare, apatia, schimbarea aspectului pupilei, aparitia petelor sau punctelor pe suprafata corpului, leziunile la nivelul inotatoarelor. Pestele bolnav este introdus intr-un acvariu de carantina, iar acvariul principal este tratat cu substantele recomandate. Acestea nu au o influenta directa asupra pestilor, avand in vedere ca sunt absorbite de catre plante.

Desii pestii nu sunt foarte greu de intretinut, iar acvaristica este o pasiune colorata si foarte interesanta, pentru a avea succes si pentru a se bucura de minunata lume si poveste pe care orice acvariu o spune, fiecare acvarist trebuie sa se asigure ca acvariul respecta toate conditiile necesare pentru prevenirea aparitiei bolilor.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.