Lacramioara, margaritarul sau Convallaria majalis, conform denumirii stiintifice, este una dintre cele mai delicate si mai frumoase flori. Poate fi crescuta atat in gradina, cat si in ghiveci, si va aduce cu siguranta un strop de puritate gradinii sau locuintei dumneavoastra.
Lacramioara face parte din familia Ruscaceae, din genul Convallaria, in spatele acestei minunate si firave plante ascunzandu-se o simbolistica aparte. Lacramioarele simbolizeaza dragostea si iubirea ascunsa, puritatea si sentimentele sincere.
Micile flori albe ale lacramioarei sunt asociate primaverii, iar parfumul acestora este la fel de timid precum aspectul lor.
Lacramioara se poate creste atat in gradina, cat si in interior, insa aceasta are nevoie de ingrijir atente. Se dezvolta rapid si desi nu este o planta mare, radacinile subterana ocupa suprafete destul de mari. Margaritarul are un asepct deosebit; tulpina creste pana la cel mult 30 de cm, aceasta fiind incadrata de doua frunze ce acopera suav micile flori, albe sau roz, in forma de clopotei. Parfumul florilor de margaritar este cald si ii duce pe multi cu gandul la primavara, tocmai pentru ca aceasta planta infloreste in aceasta perioada, chiar pana la inceputul verii.
Cum puteti avea lacramioare in gradina
Lacramioarele vor inviora orice gradina asa ca daca pana in prezent nu va bucurati de aceste minunate plante in propria gradina, a venit momentul sa le oferiti o sansa, plantandu-le in gradina dumneavoastra la inceput de primavara.
Achizitonati bulbii de lacramioare din cadrul magazinelor de gradinarit. Acestia trebuie sa fie sanatosi si inainte de a-i pune in pamant este indicat sa fie tinuti in apa pentru a incolti mai repede. De asemenea, partile prea uscate ale bulbilor vo fi taiate, in asa fel incat planta sa se poata dezvolta mai rapid, acumuland mai multe substante nutritive.
Alegeti un loc potrivit in gradina. Prin potrivit se intelege un loc semiumbros, in care soarele isi face prezenta la primele ore ale diminetii, insa nu deranjeaza prin razele sale arzatoare, caracterizat printr-un sol bogat in substante nutritive si foarte bine drenat. Inainte de plantarea bulbilor solul se va sapa si va fi amestecat cu turba sau compost.
Bulbii nu vor fi plantati foarte adanc ci la o distanta de cel mult 6 cm.
Daca vor primi suficienta apa in prima saptamana, bulbii vor incepe sa incolteasca. Lacramioarele au nevoie de multa apa pentru a se dezvolta, iar solul bine drenat va face ca aceasta sa actioneze corespunzator.
Lacramioarele se dezvolta rapid asa ca va veti bucura in cel mai scurt timp de cele mai proaspete flori ale gradinii. Floricelele pot fi taiate, puteti crea mici buchetele pe care sa le oferiti celor dragi sau cu ajutorul carora sa va infrumusetati locuinta. La inceputul verii lacramioarele inceteaza sa mai infloreasca, insa ele vor continua sa se dezvolte. Abia toamna puteti taia frunzele, iar bulbul va astepta pana la primavara urmatoare pentru a va oferi cele mai frumoase flori.
Lacramioare in ghiveci
Daca nu va puteti bucura de o gradina insa iubiti micile lacramioare, nu trebuie sa va faceti griji deoarece acestea pot fi crescute si in ghiveci, in interiorul locuintei. Si daca in gradina va puteti bucura de frumusetea si parfumul lacramioarelor primavara, in interiorul locuintei lacramioarele va vor surpinde cu parfumul placut si frumusetea lor inca de la sfaristul iernii si pana la inceputul toamnei. Si chiar daca exista mici diferente in lacramioare si alte plante de apartament, acestea nu sunt deloc dificil de intretinut.
Trebuie sa le asigurati spatiu pentru a se dezvolta si un sol de buna calitate. Ghivecele, de preferat din teracota sau lut, trebuie sa aiba dimensiuni potrivite si sa prezinte mai multe gauri pentru a permite drenarea solului, aspect intalnit si in cazul lacramioarelor de gradina.
Pamantul de flori folosit poate fi amestecat cu turba.
La fel ca si in cazul anterior, tineti bulbii cateva ore, sau chiar o zi, in apa la temperatura camerei dupa care vor fi plantati in pamant, la o adancime de 2 – 3 cm.
Pentru a se dezvolta in interior, lacramioarele au nevoie de lumina si racoare. Nu este indicat ca ghiveciul sa fie asezat langa fereastra.
Udati planta cu o cantitate mica de apa, in asa fel incat solul sa fie umed. In cateva zile planta va incepe sa se dezvolte si va inflori pana toamna tarziu. Chiar si dupa ce clopoteii albi vor trece lacramioara va va surprinde cu micile ei fructe de culoare rosie.