Părinți și copiiÎntoarcerea la școală în septembrie – Sfaturi pentru părinți și copii

Întoarcerea la școală în septembrie – Sfaturi pentru părinți și copii

Mai este un pic și începe școala, părinții și copiii se întorc la rutina zilnică. Adaptarea la această rutină se poate depăși cu succes, mai ales dacă se învață anumite strategii simple, care să-i ajute să facă față noilor provocări.

Sfaturi pentru părinți și copii

Oamenii cred că problemele de zi cu zi trec neobservate de cei mici, însă acest lucru nu este adevărat. Copiii sunt afectați de starea părinților și empatizează cu aceștia. De aceea, părinții trebuie să se adapteze și ei rapid la schimbare, să-și încurajeze copiii să nu mai fie anxioși, încordați și stresați.

Schimbarea programului la copii

Copiii care sunt la vârsta școlară trebuie să se adapteze la noul program, să revină treptat la activitățile normale: să se trezească mai devreme, dimineața, să ia micul dejun la o anumită oră, să plece spre școală, etc.

Perioada de adaptare este importantă, pentru a face față la schimbări și întoarcerea la școală să devină o experiență frumoasă. Copiii ar putea fi obișnuiți, cu câteva zile înainte, să se trezească mai devreme, înainte de a începe școala. Asta poate ajuta la formarea unei rutine noi în zilele premergătoare începerii anului școlar.

Copiii vor avea anumite sarcini, cum ar fi: să se trezească devreme, să-și aleagă hainele pe care vor să le poarte, să-și pregătească ghiozdanul, să mănânce micul dejun la o anumită oră astfel încât să aibă timp și pentru a ajunge la timp la școală.

Părinții trebuie să le explice copiilor că este importantă școala, să învețe lucruri noi și să interacționeze cu alți oameni. La urma urmei, la școală ei pot învăța abilități noi și cunoștințe, cum să facă față la noi provocări și situații stresante din educația timpurie.

Copiii trebuie să învețe că au și responsabilități nu doar drepturi, însă nu trebuie suprataxați ori suprasolicitați. Ei trebuie să aibă activități școlare și extrașcolare, prin care își pot dezvolta abilități diferite, care le vor fi utile în viață.

Stresul la copii

Scopul părinților este să-și învețe copiii cu noua rutină și să-și reducă și ei din griji și temeri, ce apar în această perioadă. Copiii pot fi uneori destul de iritați și încordați, pot avea schimbări de comportament sau chiar pot suferi de stres – care duce la scăderea performanței școlare.

La copii stresul se va observa imediat, mai ales că el afectează starea lor fizică și emoțională. Stresul duce la scăderea imunității, la creșterea sau la pierderea în greutate, la nervozitate, interferență cu hormonii de creștere, depresie, anxietate, atacuri de panică. De asemenea, stresul produce durere de cap, tensiune musculară, insomnie, durere abdominală, scrâșnirea dinților, plâns excesiv, frică, tendință de izolare, neascultare, irascibilitate, modificări ale dispoziției, etc.

Părinții văd imediat schimbările de comportament ale acestora, sau alte probleme și consecințe: conflictele familiale, lipsa de răbdare, certurile, problemele la școală cu colegii, lipsa de motivație, tristețea, excesul de activități desfășurate de copil, etc.

Relația de încredere cu părinții

O bună comunicare acasă ajută în stabilirea unei rutine pozitive și a unei relații de încredere cu părinții. Foarte important este să existe o relație bună între părinți, copii și școală. Părinții trebuie să cunoască schimbările necesare pentru desfășurarea procesului de învățământ și modul în care toate disciplinele sunt importante pentru a construi o educație de calitate.

Relația de încredere contribuie direct la procesul de învățare, prin acțiunile desfășurate în mediul școlar și familial. Acest proces se bazează pe două aspecte esențiale – experiențele dintre copii și părinți în rutina familie și educația din mediul școlar.

Stresul în prima zi de școală

Potrivit statisticilor, 63% dintre mame spun că cea mai dificilă este prima zi de școală. Asta arată că părinții sunt stresați de începerea școlii, pentru că în familia lor copiii sunt cei mai importanți. În general, mama se confruntă cu un stres suplimentar atunci când copilul trebuie să se ducă la școală. Se pare că sentimentul ei este creat mai ales când copilul este prea mic și trebuie să facă față la noi provocări oferite de mediu școlar, în societate.

Medicii psihologi consideră că prima zi de școală este normal să fie mai dificilă pentru unii părinți. Ei spun că unii dintre ei au nevoie de mai multă încurajare decât alții, pentru a se adapta la schimbare. Este vorba de fapt de un fel de anxietate care apare la părinți, mai ales la mame și care se poate gestiona, dacă se cunoaște cauza.

Faptul că mama are stări de anxietate poate afecta copilul, în sensul că acesta simte că ea este stresată, iar asta îi creează și lui o stare dificilă. Prin urmare, părinții trebuie să se calmeze, să-și reducă anxietatea și să-și ajute copilul să se descurce cât mai bine cu noua rutină din viața sa. Părinții trebuie să-și asigure copilul că se va descurca de minune, că totul va fi în regulă și vor avea o zi cât se poate de bună. Mama, care de obicei este mai sensibilă, trebuie să zâmbească cu entuziasm în această zi și să-și rețină sau să-și ascundă lacrimile, deși emoțiile sunt mari și o copleșesc.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.