Tine de domeniul evidentei ca plantele de apartament aduc un plus de frumusete, de caldura si de personalitate oricarui interior. Il fac mai placut, mai odihnitor si ii dau o nota de prospetime. Una dintre conditiile elementare, pentru ca efectul estetic sa fie cel scontat, este intensitatea luminoasa, cea care determina evolutia plantelor. Mallurile, hotelurile, centrele de infrumusetare mizeaza pe atmosfera colorata si relaxanta creata de plante, fie prin verdele proaspat al frunzelor, fie prin cromatica atat de diversificata a florilor.
Birourile, bancile, dar si cladirile cu alte destinatii se bazeaza pe decorul natural obtinut cu ajutorul plantelor de interior, pentru a da o nota mai prietenoasa mediului de munca si, implicit, pentru a creste productivitatea. Pe langa aceste functii, mai exista si altele, de multe ori trecute cu vederea – directionarea traficului, impartirea sau subimpartirea spatiilor inchise, in zone separate, reducerea reflexiei luminilor foarte puternice, pe timp de noapte, si, nu in ultimul rand, crearea unor zone private, protejate.
Adevaratul succes in ceea ce priveste cresterea plantelor de interior depinde, in primul rand, de selectarea si adaptarea conditiilor de mediu. Intensitatea luminoasa, temperatura si umiditatea sunt aspectele cheie care trebuie luate in calcul. Pe langa acestea, un sol de plantare potrivit, udarea corespunzatoare si adaugarea de fertilizator vor contribui la cresterea sanatoasa a plantelor.
Lumina influenteaza major procesele de crestere ale tuturor organismelor vii, iar nivelurile optime vor asigura existenta unor plante sanatoase, cu o durata de viata lunga. Intensitatea luminoasa se masoara in lucsi (1 lux = 1 lumen/metru patrat) sau footcandle (1 footcandle = 10 764 lux). Vara, de exemplu, langa o fereastra amplasata spre sud, intensitatea luminoasa este in jur de 100 000 lucsi, ceea ce inseamna o valoare mare. Cele mai multe plante, pentru o crestere normala, se multumesc cu 5 000-10 000 lucsi, dar aceasta valoare ar trebui sa fie constanta timp de 6-8 ore zilnic, ceea ce, in realitate, nu este posibil.
E de ajuns ca un nor sa acopere soarele, pentru ca lumina sa se reduca la jumatate. Ora din zi si anotimpurile sunt elemente care determina schimbari semnificative de luminozitate. Mai mult, chiar fereastra este un filtru care diminueaza lumina. Apoi, pe masura ce ne indepartam de fereastra, valorile scad. Un calcul simplu arata ca o planta aflata la un metru de ferestra primeste maximum de lumina, la doi metri, de patru ori mai putin, la trei metri, de noua ori mai putin etc. (adica, pierderea luminozitatii este egala cu patratul distantei de la fereastra spre interior).
Desigur, acesta este un calcul aproximativ, deoarece intensitatea luminoasa este influentata si de alti factori, mai putin evidenti – culoarea peretilor, a podelelor, forma si marimea ferestrelor, cladirile, copacii din apropiere etc. Este important de retinut ca sub 500 lucsi, plantele inceteaza sa mai creasca si ca, peste 3 000 lucsi, cresterea este fireasca, indiferent de specie.
Intr-o incapere, intr-o zi insorita, soarele bate direct dimineata, daca fereastra este spre est, aproape toata ziua, daca fereastra este spre sud, si dupa-amiaza, daca fereastra este spre vest. Lumina indirecta este cea care vine prin ferestrele amplasate spre nord. Totusi, ochiul nostru nu este cel mai bun evaluator al intensitatii luminoase, avand tendinta de a supraevalua acest aspect, ceea ce nu este in avantajul plantelor, pe care trebuie sa le tinem sub observatie si, dupa simptome, sa luam masurile necesare.
Plantele de interior crescute in medii convenabile vor fi viguroase, compacte si stufoase si vor avea ramuri ferme, frunze si flori in culori vii. Plantele de interior care sunt crescute la nivele de intensitate luminoasa suboptimale vor avea frunze de dimensiuni reduse si palide, vor creste haotic, pentru a capta la maximum putina lumina existenta, iar pentru a avea o forma compacta, vor avea nevoie de taiere frecventa. Aceste plante trebuie udate mult mai rar, decat plantele crescute intr-un optim luminos.
Plantele de interior care sunt tinute in conditii de lumina cu mult sub standardele lor de crestere si dezvoltare vor reusi sa supravietuiasca cateva luni, dupa care, treptat, se vor deteriora. Nici intensitatea luminoasa excesiva nu este benefica, deoarece va produce ingalbenirea frunzelor, din cauza distrugerii pigmentului verde. Cu timpul, pete de culoare maronie, adica tesut vegetal distrus, vor aparea la nivelul frunzelor, semn ca lumina trebuie redusa.
Cum sa asezam plantele la intensitatea luminoasa corecta?
Intensitatea luminoasa mare: este caracteristica zonelor cu ferestre orientate spre est, sud-est, sud-vest, la aproximativ 1-2 metri de fereastra (este o conditie necesara pentru plantele de origine tropicala, subtropicala, desertica etc.).
Lumina puternica, dar filtrata: amplasamentul va fi ca cel mentionat anterior, dar protejand plantele cu ajutorul unei perdele sau jaluzele deschise la culoare.
Lumina medie (semi-umbra): la aproximativ doi metri de fereastra orientata spre sud, astfel incat planta sa aiba mai multa lumina dimineata si seara, in rest ramanand in penumbra.
Umbra (lumina slaba): la 3- 4 metri (maximum) de fereastra, in timpul verii, si la 2-3 metri, iarna.
Pe durata iernii, multe plante au nevoie de un supliment de lumina artificiala, foarte potrivite fiind tuburile fluorescente, in diverse spectre luminoase, pe care le puteti combina (alb cu albastru, alb cu rosu etc.). Exista in comert si tuburi in culori special combinate pentru cultivarea si cresterea plantelor, care se vor aseza la 20-30 centimetri de planta. Creeaza si un foarte frumos efect estetic in incapere.
Pentru ca aceste repere sa aiba relevanta, trebuie ca, atunci cand achizitionati o planta de apartament, sa va informati (se poate foarte usor, pe internet) in legatura cu cerintele de crestere ale acesteia.