Animale de companieCe aspecte sunt de ținut minte la înmulțirea chinchillelor, vezi semnele

Ce aspecte sunt de ținut minte la înmulțirea chinchillelor, vezi semnele

Informatii despre inmultirea la chinchilla salbatica sunt putine, in captivitate insa se stie ca acest animal se inmulteste tot timpul anului. Masculul ajunge la maturitatea sexuala dupa sase sau sapte luni de viata, iar femela dupa doar cinci luni, dar exista cazuri mai rare cand la doar trei luni chinchilla ajunsese deja la maturitatea sexuala. Crescatorii de animale recomanda insa ca inmultirea la chinchilla sa nu se faca prea devreme, sa se astepte pana ce animalele au deja opt luni de viata.

Chinchillele fac parte din ordinul Rodentia si familia Cinchillidae. Sunt cunoscute trei specii de chinchille care se deosebesc in special prin culoare blanitei si greutatea corporala: chinchilla regala, chinchilla boliviana si chinchilla mica. Aceste specii sunt originare din America de Sud – Chile, Bolivia, Peru, Argentina, biotopul lor natural il reprezinta Anzii Cordilieri, iar primele date despre aceste animale au aparut din anii 1500, pe vremea triburilor de indieni: chincha si incasi.

La femela ciclul sexual apare la 34 de zile, iar caldurile propriu-zise tin 2-3 zile, perioada in care organele genitale externe sunt tumefiate si vaginul deschis. La inceput este eliminata membrana albicioasa si elastica, care are 1 cm lungime, de catre mascul, apoi are loc imperecherea, de obicei pe timpul noptii. Copulatia dintre parteneri dureaza 40-60 de secunde, iar in majoritatea cazurilor, la o zi dupa imperechere are loc formarea unui dop de monta, lung de 2-3 cm, care blocheaza cervixul dupa patrunderea spermatozoizilor in coarnele uterine.

Pentru ca inmultirea la chinchilla sa se faca mai usor este indicat ca la aceste animale cresterea sa se faca in perechi sau in grupuri alcatuite dintr-un mascul si 7-10 femele. Iata cum se procedeaza: se alege o cusca incapatoare, se introduce intai un mascul care sa aiba varsta de 4 luni, apoi abia dupa o luna se introduc si femelele. Chinchillele care sunt dificile si nu se adapteaza conditiilor din cusca se vor scoate afara. Dupa o perioada de o luna femele se cantaresc in fiecare saptamana, pentru a se verifica daca au ramas gestante. Cele gestante, cu putin timp inainte de fatare se vor muta in custi care au cuiburi de fatare.

Perioada de gestatie dureaza aproximativ 111 zile. Este greu de depistat, mai ales in prima perioada a sarcinii, daca o chinchilla femela a ramas gestanta. Chiar si diagnosticul medical se face doar dupa doua luni de sarcina si in acest caz ne referim la: palpari, radiografii sau ecografii. Palparea se face foarte delicat, uneori chiar nu este indicata deoarece poate provoca avortul, iar intre radiografie si ecografie, este bine sa se aleaga prima varianta, pentru ca provoaca mai putin stres animalului.

Iata cateva aspecte de care trebuie sa tinem cont pentru a intelege daca o chinchilla este gestanta:

  • Femela tanara are mameloanele mai mari si colorate mai roz dupa aproximativ 60 de zile.
  • Dupa doua luni, abdomenul femelei devine plin si rotund.
  • Dupa trei luni mameloanele devin mai rosii si de doua ori mai lungi.
  • De asemenea, dupa trei luni de gestatie se simt deja miscarile fetusilor atunci cand se aplica palma pe partea posterioara a abdomenului.
  • Apar cresteri in greutate: in primele 20 de zile nu apar cresteri majore; dupa prima luna animalul va creste putin in greutate; dupa doua luni va cantari cu 50 g mai mult; la final greutatea sa va depinde de numarul de pui pe care ii asteapta (de obicei va creste in greutate cu 150-200 g).
  • Cand este gestanta femela sare mai putin, este mult mai linistita si somnoroasa.
chinchilla

In perioada de gestatie este recomandat ca chinchilla sa fie lasata linistita, pentru a nu-i provoca nici cel mai mic stres posibil.

Semne care indica apropierea fatarii:

  • Cu putin timp inainte de a fata femela vine mai rar sa manance si chiar se retrage in momentul administrarii hranei.
  • Femela are mameloanele tumefiate.
  • Femela isi priveste insistent zona dinspre coada.
  • Vulva femelei este de culoare rosie-albastruie si intredeschisa.
  • Femela sta in pozitia sezand, ajutandu-se cu labele si dintii.

In general fatarea are loc in orele diminetii, intre 6-10, iar puii sunt expulzati la interval de 20-60 de minute. La sfarsit este eliminata placenta, care are culoare inchisa si forma unei bile, cu diametrul de 2-3 cm. De obicei fatarea dureaza 2-3 ore.

Femelele care au fatat recent au zona din jurul cozii umeda, au urme de sange pe bot si placenta se afla in apropiere, daca aceasta nu a fost inca mancata de ele. La doua zile dupa ce a nascut, femela intra iar in calduri si se poate imperechea cu masculul, insa acest lucru nu este recomandat, de aceea ea trebuie separata de mascul o perioada lunga de timp. Puii se nasc acoperiti cu par, au deja ochii deschisi si curiosi. Ei cauta din prima clipa caldura mamei si laptele secretat de mamele. Chinchilla are trei perechi de mamele insa laptele este secretat doar din cele doua perechi de mamele anterioare.

Dupa aproximativ 14 zile puii incep sa consume si alta hrana decat laptele mamei. Cand numarul de pui este prea mare la o femela, se pot da cativa pui la femele-doici, sau se pot alimenta artificial cu lapte de vaca. Dupa 30 de zile greutatea puilor creste de 3 ori, iar dupa 60 de zile ea se dubleaza din nou. Puii sunt intarcati cand au 6-8 saptamani de viata.

In aceasta perioada hrana femelei trebuie sa fie completata cu vitamine si calciu, in primele luni se dau multe legume si ierburi, cum sunt de exemplu lucerna si varza. Exista de asemenea si produse alimentare specifice pentru aceasta perioada care se pot cumpara din magazinele de specialitate.

De asemenea, greutatea puilor trebuie sa fie controlata. La nastere acestia trebuie sa aiba cate 50 g, apoi ei vor lua cate 2 g pe zi. In perioada de intarcare care dureaza cel putin 2 luni puii trebuie cantariti in fiecare saptamana, apoi doar o data pe luna. Sunt recomandate cantarele electrice de bucatarie, care au o precizie de 1-2 g.

Video – Chinchilla cu pui:

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.