Părinți și copiiIluzii optice animate cu percepția culorilor: vezi cum funcționează acestea

Iluzii optice animate cu percepția culorilor: vezi cum funcționează acestea

Vezi pe ce se bazează mai concret iluziile optice prin percepția culorilor și ce efecte creează acestea.

Steve Irwin și crocodilul

Iluzia optica de mai jos ce il are in centru pe Steve Irwin functioneaza in felul urmator: incercati sa priviti aproximativ un minut punctul din mijlocul imaginii si veti observa imaginea alb-negru. Continuati sa va uitati la punct iar data viitoare cand se va schimba imaginea, o veti vedea color, pentru ca aceasta imagine v-a fost intiparita in minte cat timp ati vizualizat punctul. Interesant nu?

 

Steve Irwin și crocodilul

Cap de om printre stele

Imaginea de mai jos este una animata si i-au fost aplicate 2 efecte: unul alb-negru, iar al doilea destul de ciudat, imaginea fiind compusa doar din cateva culori greu de identificat. Aceste ipostaze se schimba repede intre ele, iar dupa ceva timp de privit, veti concepe imaginea in culorile ei naturale, aceasta fiind doar o iluzie bazata pe adaptarea culorilor.

Cap de om printre stele

Steluțe ninja

Animatia de mai jos este numita „stelutele ninja”. Nu va voi destainui de aceasta data misterul, dar va voi ruga sa va concentrati asupra punctului ce se afla intre cele doua stele. Sper ca ati reusit sa vedeti ce se intampla dupa.

Steluțe ninja

2 sau 3 culori?

Imaginea de mai jos este una animata si cu un efect foarte interesant. La prima vedere, veti spune ca observati in imagine doar 2 culori (fara sa luam in calcul punctul din mijlocul imaginii) si chiar asa este. Daca insa va veti concentra pentru cateva momente in punctul din centrul imaginii, veti putea observa in total 3 culori diferite, aceasta fiind insa doar o iluzie optica bazata pe adaptarea culorilor.

2 sau 3 culori

Curcubeul

Imaginea de mai jos surprinde, dupa cum puteti vedea, un curcubeu ce a aparut peste o cascada destul de mare. Totul insa ar fi fost mai frumos daca era colorat, nu? Daca veti privi in punctul din centrul imaginii pana la schimbarea acesteia, veti putea observa in continuare culorile curcubeului, desi imaginea este de fapt una alb-negru. Aceasta iluzie se bazeaza pe adaptarea culorilor.

Curcubeul

Clădirile colorate

Va mai prezint inca o poza alb-negru careia ii putem distinge oarecum culorile. Concentrati-va pe punctul rosu din imaginea de mai jos pentru cateva secunde. Blocurile se vor colora in diferite nuante, insa dupa disparitia culorilor le veti mai putea vedea pentru cateva secunde, desi imaginea este acum alb-negru.

Clădirile colorate

Culorile curcubeului

In aceasta imagine animata va voi prezenta din nou faptul ca putem descoperi culorile unor anumite obiecte, desi ele sunt in format alb-negru. Atunci cand curcubeul este colorat in imaginea de mai jos, uitati-va exact in punctul negru de sub el si nu va mutati privirea. Dupa ce culorile vor disparea si curcubeul va fi unul de culoare gri, veti putea observa, pentru cateva momente, aceleasi culori ca mai inainte.

Culorile curcubeului

Clădirea

Priviti cu atentie in punctul negru din poza de mai jos, situat undeva in centrul imaginii. Dupa ce efectul aplicat pozei va disparea, imaginea va fi una alb-negru, insa daca continuati sa priviti in acel punct, veti putea distinge culorile peretilor si chiar ale copacilor din jurul cladirii.

Clădirea

Bill Gates

Pe o fotografie a lui Bill Gates din 1985, langa un calculator ce ruleaza sistemul sau de operare, la adaugarea unei lumini tip blitz observam cum marele miliardar parca si-ar lua zborul. Ei bine e doar o iluzie, fiind o simpla fotografie a lui Bill cand acesta statea intins pe un birou.

Bill Gates

Inimile devin albastre

Imaginea de mai jos este una animata, destul de simpla. Observam un cerc format din mai multe inimii rosii, care dispar una dupa alta, iar in centrul imaginii un mesaj „You’re cool!”. Daca ne concentram privirea pe acesta, vom observa cum inimile care dispareau inainte acum isi schimba culoarea in albastru si devin destul de vizibile.

inimi

Discul rotativ

Imaginea de mai jos este una animata si surprinde un disc care se misca cu o viteza destul de mare. Iluzia optica apare dupa un anumit timp de privit in centrul discului, atunci cand incep sa apara mai multe culori, in ciuda faptului ca imaginea este alb negru.disc

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.