Hamsterul chinezesc este originar din nordul Chinei si Mongolia, iar in anul 1919 a aparut in Statele Unite ale Americii. Popularitatea acestui animal, care face parte din familia Cricetidae, Ordinul Rodentia, a scazut considerabil, hamsterul chinezesc nefiind folosit nici macar pentru testele din laborator, daramite ca animal de companie, din cauza faptului ca in captivitate, reproducerea era foarte dificila. Timp de 50 de ani, oamenii nu au crescut hamsteri, deoarece semanau cu sobolanii.
Abia dupa ce hamsterul pitic rusesc a aparut, undeva prin anul 1972, hamsterul chinezesc avea sa cunoasca o popularitate mult mai mare, ulterior raspandindu-se in toata lumea. Cu toate acestea, si astazi exista multi oameni cu preconceptii, unii dintre ei crezand ca aceste animalute poarta boli grave, la fel ca sobolanii.
De asemenea, este cunoscut faptul ca cei care isi doresc hamsteri, sunt, de cele mai multe ori, copiii. Parintii trebuie, in orice caz, sa fie extrem de precauti, deoarece copiii pot rani aceste animale, mai ales ca au un corp firav. De pilda, hamsterul chinezesc are intre 8 si 9 cm lungime si o greutate de maximum 80 grame. Are o coada lunga si un bot oarecum ingust. De fapt, Ordinul Rodentia cuprinde in general numai rozatoare de talie medie sau mica, numarul speciilor cuprinse in acest Ordin fiind unul numeros, majoritatea animalelor adaptandu-se fiecarui mediu de viata in parte. Ba chiar, Ordinul Rodentia este impartit in 36 de familii si 33 de subfamilii.
Femela are o talie mai mica decat masculul, prima avand mamele pectorale si abdominale. Membrele anterioare ale hamsterului chinezesc se termina cu patru degete, iar cele posterioare sunt prevazute cu cate cinci degete. Ochii sunt negri, iar urechile usor gri, pe cand abdomenul este alb. Majoritatea hamsterilor chinezesti au o dunga dorsala de culoare neagra, iar restul corpului are nuante maronii si cenusii.
Seamana cu un soarece numai in ceea ce priveste talia. Dupa anii ’70, s-a produs o mutatie a acestui animal intr-o universitate din Marea Britanie, capatand astfel o pata alba pe spate. Aceasta este si o diferenta notabila intre hamsterul chinezesc si, spre exemplu, hamsterul pitic rusesc. Se spune ca mutatia nu a fost de fapt o mutatie, ci mai degraba a fost un test nereusit. De asemenea, se mai spune ca cercetatorii ar fi vrut sa faca hamsterul un animal mult mai interesant si, mai ales, sa determine oamenii sa observe ca este intr-adevar diferit de soarecele comun. Pe fiecare falca are cate o pereche de incisivi, cu smalt numai pe partea anterioara.
In comparatie cu talia lui, dintii sunt destul de mari si puternici. Incisivii au o crestere continua, pe cand molarii, in numar de 4 pe fiecare jumatate de cavitate, au o crestere limitata. Dintii au o culoare galbuie, un alb murdar. Totodata, ca tot spuneam mai sus de faptul ca in general copiii sunt cei care isi doresc hamsteri, trebuie luata in calcul si posibilitatea in care copiii pot fi raniti de micul animal, acesta putand sa-i muste.
Dat fiind faptul ca sunt animale de talie mica, hamsterii chinezesti nu trebuie tinuti in custile conventionale, caci pot scapa cu usurinta. Tocmai de aceea, este indicat sa fie adapostiti intr-un acvariu, cu o plasa deasupra. Trebuie retinut si faptul ca au nevoie de spatiu ca sa faca miscare si, mai ales, au nevoie de rumegus. Acest loc va trebui curatat cel putin o data pe saptamana, preferabil de trei ori. Prin curatenie nu se intelege, desigur, resturile de mancare, care trebuie indepartate oricum in fiecare zi.
Aceasta rutina nu este una pretentioasa, atat timp cat i se ofera un spatiu destul de mare. In ceea ce priveste rumegusul, acesta nu trebuie sa fie foarte marunt, fin, desi majoritatea oamenilor cred ca ca asa ar fi mai bine. Dimpotriva, rumegusul trebuie sa aiba bucatele grosolane, caci particulele fine pot irita ochii hamsterului.
De asemenea, cusca nu trebuie pusa in dreptul razelor de soare, si nici intr-o zona calda, ci intr-un loc cu o temperatura constanta. Si daca este foarte cald, nu este indicat nici sa-l puneti langa o fereastra, cu atat mai mult cu cat un curent usor rece razbate spre cusca lui. In cusca, ii puteti pune o rotita, insa toate acestea va vor fi, cel mai probabil, recomandate la un pet shop, daca doriti sa intrebati.
Tot la pet shop veti gasi si hrana speciala (seminte, cereale si fulgi de vegetale), desi unui hamster chinezesc ii puteti oferi si verdeturi proaspete, cum ar fi broccoli, mazare, pastaie, sau legume proaspete, taiate adecvat. Ba chiar ii puteti hrani si cu insecte mici, caci hamsterul chinezesc este omnivor, insa trebuie retinut ca nu este indicat sa-l hraniti cu insecte in cantitati mari. In ceea ce priveste contraindicatiile, nu este recomandat sa-l hraniti cu dulciuri (ciocolata, cereale glazurate etc) si nici cu alimente sarate, prajite etc.
Cum spuneam, reproducerea hamsterilor poate pune destule probleme, mai ales daca este vorba despre exemplare tinere. Retineti ca gestatia este scurta, femelele pot da nastere unui numar mare de pui, care vor fi orbi.