Greturile in sarcina sunt de multe ori primul semn ca sunteti insarcinata – nimic mai clar decat senzatia iritanta si coplesitoare de greata – fie ea de dimineata sau seara! Toata lumea stie despre acest clasic simptom de sarcina si acesta este, intr-adevar, unul dintre primele semne ale sarcinii si, mai ales, printre cele imposibil de trecut cu vederea…
Greturile in sarcina apar deseori de la inceput – daca va aflati in saptamana 5-6 de sarcina, mai mult ca sigur stiti deja despre ce este vorba… Foarte putine norocoase scap de acest neplacut simptom – insa nu intotdeauna aceste greturi sunt cele matinale, viitoarea mamica putand sa se confrunte cu starile de greata oricand in timpul zilei (cel mai des, totusi, dimineata sau seara).
Cele mai multe femei insarcinate afla ce inseamna aceste stari de greata, insa unele „scapa usor”, doar cu o senzatie usoara de greata de dimineata, in timp ce altele sufera si sunt nevoite sa fuga la baie deseori in timpul zilei, starea intervenind in viata lor de zi cu zi si facandu-le imposibil sa gateasca, sa lucreze…
Vestea buna: greturile in sarcina nu vor dura pe tot parcursul celor 9 luni: de cele mai multe ori, dupa primul trimestru, prin saptamana 14 a sarcinii, starile de greata se amelioreaza considerabil sau chiar dispar (uneori, dureaza pana pe la 18 saptamani).
Totusi, ar trebui sa stiti ca foarte des, pe toata perioada sarcinii veti fi mult mai sensibila la anumite mirosuri puternice – chiar mirosuri care inainte va placeau: cafea, parfum, mancaruri gatite si fum de tigara (multe fumatoare sunt ferite de tentatie datorita senzatiei subite de greata)… Greturile sunt, de asemenea, cele mai neplacute si mai puternice la prima sarcina, la cea de-a doua fiind cu mult mai usoare.
Se pare ca greturile in sarcina, oricat de iritante si neplacute, sunt totusi semne ca sarcina evolueaza asa cum trebuie: aceste stari ar fi cauzate de nivelul crescut de hormoni (estrogen si hCG – hormonul sarcinii), care asigura o sarcina sanatoasa! De aceea, mamicile ce vor avea gemeni sau tripleti experimenteaza stari mult mai intense de greata… Doar atunci cand viitoarea mamica sufera de stari agravate de greata si voma – nefiind capabila sa tina alimentele si apa in organism, exista o problema.
Atunci cand femeia insarcinata vomita de multe ori dupa ce mananca sau bea, este obligatorie vizita imediata la medic.
Ce ajuta la diminuarea greturilor in sarcina:
Incercati sa beti din plin lichide in timpul zilei: apa, ceaiuri, sucuri naturale; daca vomitati, deshidratarea este un risc existent.
De dimineata, nu va ridicati rapid din pat: asezati-va in sezut si incercati sa rontaiti niste biscuiti uscati si sarati sau sa mancati un fruct (sau orice gustare ce nu va provoaca greata).
Incercati sa luati pe parcursul zilei cate o mica gustare – a manca des cate putin diminueaza starile de greata, este mult mai bine decat sa mancati doar trei mese mai consistente. Esentialul este, desi va este greata, sa nu stati cu stomacul gol – daca nu aveti nimic in stomac, desi puteti crede ca este mai bine, de fapt accentuati greata! Asadar, luati cate o mica gustare des, in special fructe. De asemenea, luati o mica gustare sanatoasa si inainte de culcare si imediat ce v-ati trezit (si chiar in timpul noptii, daca va treziti)!
Daca starile de greata sunt dese sau intense, discutati cu medicul: acesta ar putea sa va recomande suplimente cu vitamina B 6 sau alte remedii posibile.
Nu va chinuiti si nu va obligati sa consumati anumite alimente nutritive, daca ele va dau constant o stare de greata: desi este important sa adoptati un regim alimentar echilibrat care sa contina toate grupele de nutrienti, daca un anumit aliment va face rau, pur si simplu feriti-va de acesta – puteti sa suplimentati lipsa prin suplimente de vitamine si mai ales, puteti sa recuperati lipsa dupa ce vor mai trece greturile din sarcina, prin trimestrul doi.
Cereti-i medicului sa va recomande exact ce suplimente de vitamine sa luati si in ce doze, avand in vedere si ce puteti sau nu sa mancati – este important sa va luati suplimente cu acid folic, cu calciu, cu vitamina D.
Ghimbirul pare a fi o modalitate eficienta de a diminua starile de greata din timpul sarcinii: beti ceaiuri de ghimbir sau puneti ghimbir ras in apa.
Foarte des, starea de greata este intensificata de calatorii – asadar, incercati sa scadeti drumurile cu masina in favoarea celor pe jos (astfel, beneficiati si de miscare fizica).
Stresul accentueaza si starile de greata din sarcina – pe langa alte efecte negative – astfel ca faceti tot posibilul sa traiti pozitiv aceasta experienta unica!
Cand va confruntati cu greturi puternice in sarcina, cereti-i medicului remedii: unul dintre cele mai eficiente remedii se pare ca este acupunctura.
Regulile cele mai importante: evitati foamea si oboseala!