Astenia de primavara si libidoul – in mod normal, venirea primaverii este asociata din cele mai vechi timpuri cu reinvierea, cu fertilitatea, cu energia si viata activa, cu dragostea… Intr-adevar, venirea primaverii are efecte grozave uneori: multe persoane devin mai energice, au o stare pozitiva de spirit (efect al soarelui) si sunt mai predispuse la…a se indragosti! Practic, in acest anotimp, atat animalele, cat si oamenii sunt si mai fertili…
Odata cu primavara, deseori scapam de acea mohorata stare de spirit din timpul iernii – cand tot ce dorim este sa dormim cat mai mult si sa mancam! Acum, energia revine, pofta de viata revine, libidoul isi revine – cel putin, asa ne asteptam! Insa primavara singura nu poate face minuni – in aceasta perioada, se intampla chiar sa existe la fel de multe cazuri de depresie ca in timpul iernii, in ciuda soarelui, a floricelelor si a fluturasilor… Si mai mult, unii dintre noi experimentam astenia de primavara, ce ne impiedica sa resimtim efectele pozitive ale anotimpului. Iar daca venirea primaverii nu ne aduce soarele atat de asteptat, ci alte zile mohorate, friguroase si innorate, nu ar trebui sa ne mai miram ca acea reinviere se lasa asteptata!
Despre astenia de primavara si libido
Ce este astenia de primavara? Este o stare de oboseala, o lipsa de energie si vitalitate a organismului – atat din punct de vedere fizic, cat si psihic. Cand anotimpurile se schimba, aceasta stare de slabiciune este mult mai frecventa, in special in randul persoanelor care sunt sensibile la factori exteriori, precum lumina si temperatura.
De ce apare astenia de primavara? Schimbarile de temperatura si lumina sunt o cauza importanta a aparitiei acestei stari (dar, de asemenea, si lipsa acestora – atunci cand astepti cu nerabdare anotimpul calduros si luminos si acesta intarzie). Insa si regimul alimentar de pe parcursul iernii are un rol important in starea de slabiciune de la inceputul primaverii – pe parcursul anotimpului rece, de multe ori nu ne asiguram portii sanatoase de fructe si de legume proaspete! La fel, in timpul iernii, de multe ori starea de „hibernare” ne face sa renuntam la miscarea fizica si sa respiram foarte putin aer curat.
Care sunt efectele asteniei de primavara? Oboseala – in ciuda soarelui de dimineata, inca vrei sa ramai in asternuturi; o stare de apatie, lenevie – fizic si psihic (dificultati de concentrare); dureri (de obicei, de cap si de muschi); somn prelungit sau insomnii; o oarecare tristete; si… afectarea libidoului, a chefului de dragoste, care, in loc sa reinvie primavara, parca scade si mai mult!
Astenia de primavara si libidoul – masuri contra asteniei
Fructe si legume proaspete. Nu conteaza daca esti un „carnivor”: cand simti ca esti cam apatic, in pofida anotimpului luminos, consuma toate verdeturile si toate fructele proaspete de sezon!
Bea! Consuma cei doi litri de apa zilnic si sucuri naturale – si daca petreci intr-o seara, nu uita ca alcoolul deshidrateaza, astfel ca recupereaza!
Cura de detoxifiere. Pentru ca organismul tau sa beneficieze de un nou inceput, incearca o scurta cura de detoxifiere (ce te va scapa de toate toxinele acumulate iarna si de cateva kilograme)! O asemenea cura poate insemna sa nu consumi absolut nimic in afara de fructe, legume proaspete, suc din fructe si legume proaspete (stors acasa) si apa – timp de 4-7 zile! Atentie, totusi: discuta inainte cu medicul, caci daca ai unele probleme de sanatate, o astfel de cura iti va dauna mai mult decat iti va face bine.
Suplimente de vitamine. Pentru ca in timpul iernii ai mancat atatea alimente mai mult grase si mai putin nutritive, a lua suplimente de vitamine poate fi o masura perfecta de a combate astenia de primavara: vitamina C, calciu, magneziu, fier, vitamina D (de preferat, cere-i medicului o recomandare asupra vitaminelor si a dozelor). Suplimentele cu spirulina sunt deseori recomandate ca benefice contra asteniei de primavara. Poti incerca, daca astenia de primavara este intensa si ti-a „ucis” libidoul si remedii precum: ginseng, extracte de muguri de stejar, drojdie de bere, miere.
Program de somn. Incearca, pe cat poti, sa respecti un program de somn – o ora de culcare si una de trezire. Oricum, rezista tentatiei sa mai petreci o ora in asternut (pentru somn!), caci, cu cat dormi mai mult, cu atat creste starea de oboseala – ironic! In general, 8 ore de somn sunt suficiente (fereste-te si de extrema cealalta, de a dormi mai putin de 7-8 ore). Inca ceva – daca te trezesti cu vreo ora inaintea alarmei datorita soarelui puternic, ridica-te din pat, nu mai lenevi!
Miscare fizica. Vorbind despre astenia de primavara si libido – sigur, o masura perfecta este tocmai activitatea in asternut – a face dragoste cat mai des iti va creste dorinta de a face dragoste! La fel si miscarea fizica – venirea primaverii este clipa perfecta de a-ti stabili un program de activitate fizica: la sala, la piscina, la dans sau jogging in aerul curat… Doar incearca si vei vedea efecte pozitive in cel mult o luna (inclusiv asupra libidoului)!!