Cei mai multi cultivatori aleg sa isi pastreze plantele in ghivecele in care le-au cumparat sau, in cazul in care aleg sa le transplanteze, aleg vase din acelasi material, insa de dimensiuni imediat superioare. Insa cu unele specii de plante se pot face mici gradini in sticle si terarii, care vor arata spectaculos si vor da o nota aparte locului in care sunt amplasate.
Gradinile in sticle si terarii poate par greu de intretinut, dar nu este deloc asa. Mai mult, plantele cultivate intr-un recipient acoperit au tendinta de a-si crea singure un mediu propice, adecvat nevoilor lor, si se vor dezvolta independent. Cu toate acestea, nu orice planta si nu orice vas este potrivit, asa ca trebuie acordata o mare atentie acestor detalii.
Puteti alege recipiente chiar din obiectele din casa care aparent sunt nefolositoare si sunt numai bune de aruncat la cosul de gunoi. Astfel, plantele pt fi cultivate in acvarii sau tot felul de bazine pentru pesti, in sticle de coniac si chiar in recipientele pentru bomboane. Totul este ca sticlele sau vasele in care vreti sa puneti plantele sa aiba dop, pentru ca ele trebuie sa fie bine inchise.
Daca nu are dop sau capac, vasul poate fi acoperit cu o folie de plastic, care ii va da plantei umiditatea si caldura necesara. Cel mai bine este sa folositi vase din sticla incolora, desi pe piata cele mai multe dintre vasele special create pentru cultivarea plantelor de interior sunt de nuante de verde, iar aceasta culoare are o mare influenta asupra dezvoltarii rapide a plantelor.
Crearea unor gradini in sticlele si terariile care se gasesc pe piata costa destul de mult. Terariile sunt foarte atragatoare, sunt replici miniaturale ale serelor, dar si preturile sunt pe masura. Desigur, comerciantii au gasit si o varianta mai ieftina, terariile de plastic, dar acestea nu sunt nici pe departe la fel de frumoase ca si cele din sticla. Orice solutie adoptati, o planta pe care o cresteti intr-un vas si pe care o amplasati intr-un loc in care sa fie vazuta de toata lumea, va beneficia cu siguranta de toata atentia, atat a dumneavoastra, cat si a oaspetilor, pentru ca nu multi recurg la aceasta metoda. Si, cine stie, poate ii veti influenta pe cei care va trec pragul casei si vad aceste mici minunatii sa adopte aceleasi metode.
Dar care sunt plantele potrivite pentru gradinile in sticle si terarii? Desigur, nu se pot planta specii care ajung la inaltimi foarte mari, cum ar fi ficusul, yucca sau alta planta asemanatoare. Plantele trebuie sa fie de dimensiuni mici si sa fie capabile sa se adapteze acestor conditii mai neobisnuite pentru ele. Cele mai bune sunt plantele delicate, carora le trebuie un nivel de umiditate mai mare si care isi gasesc mai greu un loc intr-un colt al casei, pentru ca nu suporta aerul uscat, dar nici curentii de aer.
De asemenea, plantele care vor sta in aceste vase trebuie sa aiba un ritm mai incet de dezvoltare, pentru ca altfel veti risca sa se umple vasul imediat si sa nu mai aiba loc, fiind astfel nevoiti sa o mutati. Nu este chiar bine nici daca alegeti plante care infloresc, pentru ca va fi destul de greu sa indepartati partile care se ofilesc, iar acest lucru va duce la putrezirea plantei.
Printre plantele potrivite pentru aceste mici gradini se numara begonia pitica (Begonia bowerii), varietatea “Little Fantasy” a plantei Peperomia caperata, varietati de muschi (Selaginella kraussiana, Selaginella martensii), feriga Pelea (Pellaea rotundifolia), feriga parul Maicii Domnului (Adiantum raddianum) sau Steaua pamantului (Cryptanthus).
Dupa ce v-ati gandit ce planta ati dori sa o cultivati, trebuie sa incepeti crearea gradinilor in sticle si terarii, respectiv plantarea. In primul rand, spalati bine vasul, cu apa si cu detergent, iar apoi puneti in el un dezinfectant si apa, ca sa fiti siguri ca vor disparea toti sporii de ciuperci si in final clatiti bine, de mai multe ori. Sticla trebuie sa fie uscata atunci cand se incepe operatiunea de plantare. Cu ajutorul unei palnii din hartie groasa sau carton turnati pietris in sticla, cam 2,5 cm, dupa care adaugati mangal si pamant de flori cu adaos de muschi de turba (un strat de 5 pana la 8 cm).
Tot acest substrat trebuie sa fie modelat astfel incat sa se formeze o panta lina (daca gatul e prea ingust, folositi un bat, dar daca este suficient de larg incat sa incapa mana e si mai bine). Dupa aceea, formati o gaura in substrat pentru a pune planta, nu inainte de a “pieptana” radacinile si de a indeparta pamantul in plus de pe ele. Mare atentie la cum puneti planta, pentru ca ea trebuie sa fie tinuta bina si fixata. Dupa ce a fost pusa in locul dorit, substratul din jurul ei trebuie batatorit si apoi udat, respectiv pus intr-un loc luminos, dar nu direct la soare.
Odata crearea gradinii in sticle si terarii, tot ce mai ramane de facut este ca ulterior sa aveti grija de ea pentru a avea o viata trainica. Pentru o buna drenare, puneti un strat subtire de nisip deasupra substratului in care planta a fost pusa. Pulverizati usor planta cu apa si lasati vasul descoperit cateva ore, dupa care inchideti-l sau acoperiti-l cu o folie de plastic. Atunci cand peretii vasului incep sa se abureasca, deschideti capacul si lasati-l sa se aeriseasca. Este foarte interesant faptul ca, dupa ce planta se obisnuieste cu clima, nu va mai trebui sa o udati sau aerisiti periodic, pentru ca se dezvolta foarte bina inauntrul vasului.