Ghemul de blana la pisici poate afecta viata acestor animale. Indiferent de rasa pisicile pot simti la un moment dat un disconfort la nivelul stomacului datorita unui ghem de blana format din fire de par care s-au acumulat in timp prin obiceiul acestor animale de a-si spala corpul. Astfel de aglomerari de fire de blana pot fi de marimi diferite in functie de ce tip de par are patrupedul, mai lung sau mai scurt.
Medicii veterinari explica formarea ghemului de blana la pisici. Aceste animale in timp ce isi curata blana (spre a scapa de miros si mizerie) aduna cu limba si firele de par moarte, iar o parte din ele raman agatate de pielea limbii aspre (cu numerosi tuberculi papilari ca niste umflaturi) si inghitite, astfel ajung in stomac si sunt grupate sub forma unor glomeruli de forma compacta. Din cauza lor (glomerulii nu sunt digerabili) pisica are o senzatie de foame dar si de satietate, astfel ea are un sentiment de disconfort abdominal si tendinta de a manca putin si des. Pe de alta parte acumularea de fire de blana impiedica si digestia altor alimente.
Avand in vedere ca pisica nu poate spune verbal ce o supara, stapanul trebuie sa observe comportamentul ei si sa stie dupa simptomele pe care le prezinta care este problema ce o deranjeaza atat de tare. De regula pisica cu disconfort abdominal din cauza ghemului de blana va fi apatica, va avea stari de tuse, voma si constipatie, va fi nervoasa din cauza situatiei stresante in care se afla.
Ce trebuie sa faca pisica pentru a elimina ghemul de blana? Solutia este data de firele de iarba pe care aceasta le mananca si astfel reuseste sa scape mai usor de parul natural din stomac. De asemenea iarba este recomandata si ca remediu in tratamentul unor afectiuni sau boli ale acestui animal. Pisicile care traiesc la curte (sau altfel spus in aer liber) au avantajul de a manca mereu iarba cand doresc si astfel nu sufera de o astfel de problema a ghemului de blana.
Ele elimina foarte usor parul din stomac, iar pe de alta parte sunt si mai active, alearga, se ating de copaci si garduri, ceea ce le ajuta sa-si lase o parte din parul de pe corp care in mod frecvent cade si sa aiba un stil de viata mai sanatos. Pisicile care sunt crescute ca animale de companie la apartament nu au iarba la dispozitie, astfel se explica de ce ele au tendinta uneori sa manance parti ale florilor din ghivece.
Cum afecteaza ghemul de blana animalele noastre de companie? Specialistii sunt de parere ca firele de par acumulate in stomacul animalului sub forma unor ghemotoace pot uneori sa produca probleme grave de sanatate acestuia. Cu singuranta cei care au pisici acasa au observat in anumite momente cand acestea incercau sa scuipe ceva, sau aveau o tuse uscata, astfel ele vroiau doar sa-si elimine starea de disconfort abdominal.
In unele situatii pisica ajunge sa vomite sau sa-si provoace chiar ea o stare de voma in dorinta de a elimina un astfel de ghem de blana. Aceasta metoda folosita de pisica este normala din punct de vedere fiziologic si se poate repeta de doua sau trei ori pe luna.
In cazuri grave cand animalul nu poate elimina singur ghemul de blana si sufera de obstructie intestinala (glomerulii lungi trec din stomac in intestin) trebuie dus imediat la o clinica veterinara unde medicul va interveni pe cale chirurgicala pentru scoaterea acestuia. Ghemul de blana din intestinul animalului ii poate produce uneori constipatie, iar firele de par acumulate intre caninii mici pot provoca inflamatii ale gingiilor.
Fiecare proprietar al unui astfel de animal de companie trebuie sa stie cum sa previna probleme. In primul rand pisica trebuie sa fie periata regulat, mai ales in cazul in care are blana lunga. Astfel se vor elimina firele de par moarte si se va stimula fluxul de sange la foliculii de par, prin masajul facut asupra pielii. Prin ingrijirea pisicii si a blanii, ea va avea si un aspect mai ingrijit si mai placut.
La magazinele care au produse pentru animale de companie se gasesc alimente ce sunt recomandate pentru eliminarea ghemului de blana la pisici. Daca nu se cumpara astfel de produse este necesar ca stapanul sa ofere pisicii iarba proaspata, ovaz sau grau.