Sunt singurele amintiri care ne raman pentru intreaga viata dupa intalnirea cu persoana pe care o admiram cel mai mult, bineinteles alaturi de fotografii. Este vorba despre autografe, acele iscalituri personificate care ne umplu sufletul de bucurie si ne aduc mai aproape de starurile pentru care avem o oarecare admiratie. Iar colectionarea autografelor nu este o pasiune specifica adolescentilor ce nu rateaza concertele cantaretilor preferati ci este o pasiune dedicata persoanelor de toate varstele si o activitate ce poate fi transformata chiar si intr-o mica sursa de venit.
Cum au luat nastere autografele
Cu siguranta cu totii stiti ce sunt acelea autografe insa de cate ori v-ati intrebat cum au luat acestea nastere. Din punct de vedere etimologic, cuvantul autograf provine din limba greaca si poate fi tradus ca semnatura, in timpurile indepartate autograful reprezentand semnatura scriitorilor si tocmai in acest fel a luat nastere semnificatia conform careia autograful apartine unui artist, unei persoane importante. Se spune ca cel mai vechi autograf dateaza din timpul Imperiul Roman.
Se spune despre autografe ca reprezinta o legatura dintre prezent si viitor si ele simbolizeaza si relatia dintre artist si persoana care manifesta o oarecare apreciere pentru acesta. De asemenea, autograful prezinta clar apropierea dintre fan si idolul sau, chiar daca unele autografe sunt comercializate la preturi destul de ridicate tocmai pentru ca cei care colectioneaza autografele sa isi poata imbogati colectiile.
Colectionarea autografelor – cum si de ce?
Colectionarea autografelor este o activitate cu o istorie destul de indelungata, aceasta fiind transmisa in numeroase cazuri din generatie in generatie. Mai mult decat atat, este un hobby plin de beneficii, impartasit de persoane de toate varstele de pe intregul glob. Coelctiile de autografe au inceput sa ia amploare la inceputul secolului al XIX-lea, chiar daca inca din secolul al XVII-lea devenise o activitate destul de raspandita, autografele apartinand nu unor persoane celebre ci prietenilor cei mai dragi.
Inainte de revolutia cinematografica si de dezvoltarea industriei muzicale, autografele apartineau unor persoane importante, oameni de stiinta, conducatori, istorici, sportivi etc., urmand ca dupa ce industria muzicala si cea cinematografica s-au dezvoltat, muzicienii si actorii sa fie cei vanati.
Colectionarea autografelor este influentata de pasiuni adiacente. De exemplu, pasiunea pentru muzica si admiratia pentru anumiti artisti, reprezentanti ai unui gen muzica, poate fi armonios completata de o impresionanta colectie de autografe din partea acestora. Acelasi lucru este valabil si in cazul sportivilor, actorilor si chiar si in cazul oamenilor de stiinta. De aceea, primul pas pe care trebuie sa il faceti atunci cand doriti sa incepeti o astfel de colectie este sa va puneti intrebarea: pe cine admir si cine ma influenteaza in viata de zi cu zi? Si tocmai raspunsul la aceasta intrebare va face ca fiecare colectie de autografe sa fie unica si cel mai important este faptul ca orice colectie are o mare importanta din punct de vedere istoric si cultural.
De cele mai multe ori, cei care incep sa colectioneze autografe, o fac intr-un domeniu restrans, urmand ca, in timp, autografele sa apartina unor personalitati din domenii care mai de care mai diverse.
Vanatorii de autografe – ghidul colectionarului
Colectionarea autografelor este un hobby inedit si plin de beneficii. Poate fi abordat de catre oricine si cel mai interesant este modul in care se impleteste cu alte pasiuni. Colectionarea de autografe reprezinta, intr-adevar, o goana dupa celebritati pentru ca nu este deloc usor sa te strecori prin multime si sa iei un autograf de la starul favorit, mai ales in cadrul evenimentelor importante. Iar in unele cazuri, primirea unui autograf de la starul favorit poate fi imposibila, fapt pentru care s-a dezvoltat o intreaga afacere ce presupune vanzarea autografelor.
Cea de a doua metoda de completare a colectiilor de autografe prin achizitonarea acestora este destul de veche, datand chiar de la inceputul secolului al XIX-lea. Va intrebati probabil daca este o afacere profitabila si cu siguranta va puneti cateva semne de intrebare in privinta autenticitatii.
In momentul in care stati in fata persoanei care va ofera autograful nu mai incape indoiala ca acesta este auntentic, insa in momentul in care doriti sa comparati autograful de pe diferite site-uri trebuie sa primiti informatii precise referitoare la data, modalitatea si locul in care acel autograf a fost obtinut pentru a putea decide daca acesta este sau nu autentic. De asemenea, ar trebui sa aflati cate ceva si despre cel care va vinde autograful. Exista persoane serioase, inscrise in cluburi care se ocupa de procurarea si vanzarea autografelor. Si dumneavoastra va puteti inscrie in aceste cluburi.
O alta metoda de a primi autografe de la persoanele pe care le apreciati este prin e-mail. Puteti contacta direct starul favorit sau pe managerul acestuia pentru a va oferi un autograf. Ati fi surprinsi sa aflati cate personalitati fac acest lucru, mai ales daca veti formula un mail foarte frumos in care sa va exprimati intreaga apreciere.
Organizarea si pastrarea colectiei
Cu cat sunt mai vechi, mai rare si cu cat apartin unor persoane mai celebre, cu atat autografele sunt mai valoroase. Insa, pentru a-si pastra valoarea, autografele trebuie sa se afle in cea mai buna conditie. De aceea vor fi tinute in locuri sigure, ferite de umiditate, praf si razele soarelui. Autografele pot fi luate pe hartie, pe fotografii, pe tricouri, postere, mingi sau alte obiecte.
Si daca doriti sa va laudati mereu cu o asemenea colectie, cel mai indicat ar fi sa va inramati autografele si sa le agatati pe un perete, organizandu-le dupa preferinte sau dupa domeniul de provenienta.