Copii & adolescențiGelozia între frați este periculoasă sau e vorba doar de o competiție...

Gelozia între frați este periculoasă sau e vorba doar de o competiție sănătoasă?

Este bine, ca mama sau tata, sa inveti sa faci distinctia dintre gelozia intre frati sau doar competitia sanatoasa, ce ii stimuleaza pe copii! Orice relatie dintre frati – in special intre doi baieti sau intre doua fete – implica si o parte de rivalitate: insa important este cat de in serios o iau copiii si cat de mult conteaza pentru ei castigul, in detrimentul cooperarii.

Din pacate, in unele familii, se manifesta invidia si gelozia intre frati, iar competitia ia un caracter nesanatos, chiar agresiv – in acest caz, nu poate fi vorba de o relatie armonioasa si stimulanta, ci de una inhibanta. Aceasta se intampla in general atunci cand unul dintre copii se simte defavorizat si ignorat in detrimentul celuilalt – pe care, crede el, parintii il prefera.

Cand te intrebi daca este vorba de gelozie intre frati sau doar competitie, trebuie sa retii ca este inevitabil, atunci cand exista doi sau mai multi copii, ca acesti sa se compare unul cu altul – iar cand aceasta comparatie defavorizeaza clar pe unul dintre ei, pot sa apara vagi resentimente, dar si emotii intense. Realitatea este ca aproape mereu unul va fi mai inteligent, altul mai atragator, altul mai descurcaret, altul mai simpatic s.a.m.d. Depinde in mare masura de voi ca parinti sa stiti sa diminuati emotiile negative ce nasc o rivalitate riscanta.

Gelozia

Aceasta emotie negativa se manifesta la copii atunci cand el se teme ca pierde un lucru pretios (in general este vorba de dragostea si atentia parinteasca) in detrimentul altcuiva. Asadar, gelozia se naste din teama ca fratele/sora ar putea fi preferata de catre parinti. Insa gelozia se impleteste cu invidia, care se naste din opinia ca fratele/sora au ceea ce el nu are, ca primesc mai mult (fie ca e vorba de atentie sau lucruri materiale). Cand un copil simte (desi nu aceasta este realitatea) ca fratele/sora este preferat(a) de catre parinti, ca are parte de mai multa afectiune, apreciere, atentie este inevitabila gelozia. Semnele geloziei intre frati ar fi:

Agresivitate pasiva – refuzul de a-l/o ajuta in vreun fel pe frate/sora

Daca copilul refuza sa isi ajute in orice circumstante – la scoala, la treburi in casa, la lectii – fratele/sora, acesta este un semn evident de respingere.

Refuzul de a petrece timpul cu fratele/sora, de a se juca impreuna

Cand observi ca unul dintre copii prefera sa se inchida in camera sa, isi evita fratele/sora, nu doreste sa stea mult timp in aceeasi camera, nu este comunicativ – este un semn al geloziei. Iar atunci cand se joaca totusi, daca vezi ca jocul se transforma rapid intr-o competitie, intr-un concurs necinstit, in care copilul face orice pentru a castiga, dupa care il batjocoreste pe fratele care a pierdut, nu mai e vorba de o simpla competitie. Este normal ca fratii sa se ia in ras unul pe altul, insa atunci cand aceasta batjocura devine extrem de rautacioasa si raneste pe celalalt copil, ea provine din resentimente acute. Conteaza cine e cel mai bun si copilul doreste cu orice pret sa arate ca e mai bun decat fratele/sora.

Inchidere in sine

Cand unul dintre copii pare mai inchis in sine, se izoleaza, nu mai vrea sa petreaca timp cu familia – de exemplu, nu vrea sa stea impreuna cu voi si cu fratele/sora seara, nu vrea sa iasa la plimbare – aceasta reactie poate fi cauzata de gelozia si invidie (in caz ca nu este o reactie tipica la pubertate).

Refuz de a imparti

Cand un copil este gelos si invidios pe frate/sora, va dori cat mai mult, va dori sa aiba mai mult decat celalalt. Nu isi va imparti in nici un caz jucariile, facand clar de inteles ca doar el are voie sa le atinga. Va fi nervos si suparat atunci cand fratele/sora va primi un cadou, o jucarie si el nu (chiar daca e ziua de nastere a acestuia si nu a lui).

Atragerea atentiei

Un copil gelos va incerca prin diferite cai sa va atraga atentia. Fie va deveni mai nevoias, mai mofturos, fie va adopta comportamente agresive: va strica lucruri, va tipa, va arunca cu obiecte. Daca doar il pedepsiti cand vedeti asemenea comportamente fara a incerca sa aflati de ce face ceea ce face, resentimentele sporesc.

Agresiuni

Gelozia intensa va duce la agresiuni fizice: copilul gelos va arunca in frate/sora cu obiecte, il va lovi, musca, trage de par etc. Lupte ocazionale intre frati nu sunt iesite din comun: insa cand observati ca sunt frecvente, ca sunt pornite mereu doar de unul din copii care domina, acesta este un semnal sa interveniti si sa vorbiti imediat cu copilul vostru. Vorbiti si cu celalalt copil in particular: aceste batai pot avea loc in lipsa voastra si copilului lovit ii poate fi frica sa va spuna ce s-a intamplat.

Competitie normala intre frati

Pe de alta parte, in acele familii in care parintii au avut grija sa isi trateze copiii cu aceesi atentie, apreciere, afectiune, in care atmosfera este armonioasa, stabila si calma (si nu exista conflicte nici intre parinti), intre frati/surori se manifesta doar o competitie care este chiar sanatoasa si ii ajuta sa se dezvolte.

gelozia intre frati

Semne ca este vorba nu de gelozie intre frati, ci doar de competitie normala:

Se ajuta si se sustin unul pe altul. Sigur, rad unul de altul, se mai batjocoresc, insa observi ca atunci cand unul are nevoie de ajutior, poate apela la fratele/sora sa. Daca ii rogi sa lucreze impreuna si pot coopera fara sa arunce unul in altul cu obiecte, este de bine! Semnul cel mai clar este atunci cand copiii fac front comun: de exemplu cand certati aspru pe unul din ei, observati ca celalalt incearca sa ii ia apararea.

Se distreaza. Copiii se joaca impreuna fara ca la fiecare joc sa conteze cine castiga. Daca stiu sa isi imparta jucariile, nu exista mari conflicte in privinta aceasta, nici unul nu se supara atunci cand doar celalalt primeste un cadou, este vorba de o relatie armonioasa.

Se cearta, insa… nu stau suparati prea mult timp unul pe altul. Este doar natural ca doi frati sau doua surori sa se certe! Insa daca vezi ca se impaca usor, chiar fara interventia ta, totul este in regula. Competitia intre frati va exista mereu, insa daca relatia este calda, ea are efecte chiar benefice.

Se iau la intrecere, insa… nu o duc prea departe. Normal ca se vor lua la intrecere „cine ia note mai mari”, „cine are mai multa ciocolata”, „cine alearga mai repede” etc., insa daca nu se ajunge ca ei sa triseze doar pentru a castiga si nu isi savureaza in mod rautacios apoi victoria, totul este foarte bine. Cand important este joaca, distractia si nu cine castiga mereu, atunci vorbim de o competitie normala, care ii stimuleaza sa isi doreasca sa fie mai buni.

Urmariti, ca parinti, interactiunile dintre copii si va veti da seama daca e vorba de gelozie intre frati sau doar competitie normala. Iata cateva sfaturi esentiale pentru a evita gelozia si incuraja competitia sanatoasa:

Nu ii compara. Nu face niciodata comparatii care il defavorizeaza pe unul dintre ei. Cand lauzi pe unul, nu uita sa spui ceva apreciativ si despre celalalt.

Atentie. Nu oferi prea multa atentie si afectiune doar unuia dintre copii si petrece timpul cu amandoi in aceeasi masura.

Cadouri. Nu rasfata doar unul dintre copii si cand ii oferi unuia un dar, ai grija sa ai ceva si pentru celalalt (in afara de zilele de nastere). Cand cumperi jucarii, ai grija sa nu fie diferente mari de valoare: ii iei unuia o bicicleta si celuilalt o ciocolata!

Egalitate. Cand unul din copii se lauda „sunt mai destept decat Y, eu am luat 10, el 8!”, tu lauda-l, insa raspunde-i „da, bravo, esti destept, dar nu uita ca si Y a luat 10. Amandoi sunteti baieti/fete destepti”. (mai multe sfaturi in articolul Gelozia intre frati)

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.