Timp liberCe cârlige trebuie să folosim pentru pescuitul la crap?

Ce cârlige trebuie să folosim pentru pescuitul la crap?

Printre cele mai importante componente ale unei partide de pescuit se numara fara doar si poate carligele. Acestea trebuie sa fie suficient de mari pentru a fi proportionale cu dimensiunea pestilor vizati. Mai mult decat atat, carligele au nevoie sa se potriveasca cu marimile nalucilor si trebuie sa fie bine ascutite. La pescuitul crapului, carligele trebuie sa indeplineasca si alte conditii de baza pentru a se plia foarte bine la acest peste. In continuarea acestui articol vom detalia acest subiect.

Particularitatile carligelor de pescuit

Un carlig de pescuit este alcatuit din cateva componente. In primul rand vorbim despre ochet (sau paleta, cum se mai numeste) dar si despre tija, spin si varf. Rolul ochetului este de a nu lasa nodul sa se desprinda de pe carlig. Depinzand de tipul paletei, pescarii aleg nodurile care se pliaza cel mai bine pentru acestea.

In ceea ce priveste tija unui carlig, aceasta poate fi lunga sau scurta. In functie de momeala pe care vreti sa o folositi, veti alege carligele cu tijele corespunzatoare. De regula, tijele lungi sunt ceva mai utilizate, asta deoarece cu ajutorul lor putem scoate carligul mai usor din gura pestilor.

Spinul unui carlig de pescuit este componenta ce permite retinerea unui peste atunci cand acesta musca. Un spin mai mare ingreuneaza procesul de intepare, in vreme ce un spin prea mic nu ajuta la retinerea pestelui. Este important de tinut cont si de unghiul la care spinul este ridicat, intrucat pestii se pot scapa cu usurinta daca nu stiti care este cel mai potrivit mod de ridicare.

Varful unui carlig de pescuit poate avea mai multe forme. Acesta poate fi drept, indoit spre tija sau poate fi indreptat inspre exterior. Ultimul dintre ele prezinta avantajul unei intepari mai sigure, insa, totodata, exista si riscul scaparii pestelui. Nu in ultimul rand, grosimea sarmei din care e facut un carlig are un rol foarte mare in legatura cu cat de rapid se efectueaza inteparile. Sarmele mai subtiri patrund in pielea pestelui cu o mai mare usurinta fata de cele groase, insa nu sunt la fel de vizibile in apa ca cele din urma.

In concluzie, exista mai multe clasificari ale carligelor de pescuit. Ele se deosebesc unele de altele prin lungimea corpului, prin forma si dimensiunile curburii, dupa tipul lor sau dupa diametrul sarmei. In urma ultimei clasificari, dupa diametrul sarmei, intalnim carlige de pescuit simplu, duble sau chiar si triple. Cele triple sunt formate din trei carlige simple, care se reunesc. Acestea se utilizeaza cu precadere pentru fixarea momelii vii in montura, de regula atunci cand se pescuieste cu lanseta.

Si in functie de tipul curburii lor distingem carlige care prezinta curbri rotunjite in unghi, carlige care au curburi rotunjite uniform sau carlige cu acul indreptat in lateral. De altfel, carligele sunt denumite in raport cu felul curburii lor. Atunci cand dorim sa achizitionam carlige de pescuit, trebuie sa tinam cont de marimea lor, de culoare si de materialul din care sunt realizate.

Sub raportul marimii, cum am spus la inceputul articolului, este necesar sa existe o corelare foarte stransa intre dimensiunile carligului si pestii vizati. De asemenea, marimea acestuia trebuie corelata si cu momeala care se va utiliza. In ceea ce priveste materialul din care sunt realizate carligele, in prezent se gasesc pe piata o multime de aliaje care se folosesc in procesul de fabricatie. Multe dintre carligele de pescuit sunt facute din otel, bronz sau fier. De asemenea, o parte dintre ele au in alcatuire elementul carbon 110. Acestea din urma sunt mai rigide si nu se deformeaza.

Culoarea este un alt factor de care trebuie sa tinem cont atunci cand cumparam astfel de unelte pentru pescuit. Pentru o camuflare cat mai buna a carligului, culoarea sa ar trebuie sa fie asemanatoare cu cea a momelii sau cu a mediul ambiental in care pescuiti. Exista mai multe culori in care pot fi gasite carligele de pescuit, precum argintiul, auriul, rosul sau negrul.

Una peste alta, daca vreti sa cumparati carlige de pescuit si sunteti incepator in acest domeniu, aveti nevoie sa stabiliti cu exactitate ce tip de pesti vizati. Mai departe, alegeti-va momeala. Carligele normale sunt recomandate pentru momeala artificiala, in vreme ce carligele cu tepi sunt indicate in cazul folosirii momelii vii. In cazul utilizarii cocoloaselor de paine ca si momeala, ideal ar fi sa aveti la dispozitie carlige triple, de obicei ceva mai subtiri.

Ce culori pot avea carligele de crap?

Despre carligele de pescuit la crap se spune de obicei ca sunt verzi, negre sau gri. De asemenea, ele pot fi sau nu pot fi sunt dotate cu ochet, iar oferta de pe piata in ceea ce le priveste este foarte mare, practic pescarii avand de unde sa aleaga foarte usor.

Despre cateva tipuri de carlige pentru crap

Carligul cu forma rotunda, avand o tija medie, varful spre interior si inclinat fata de tija este unul dintre cele mai folosite carlige pentru crap, datorita ratei sale foarte mare de succes. Acesta se recomanda pentru boabele de porumb si pentru boilies-urile de toate formele si de toate felurile. Carligul cu o forma similara, insa putin semirotunda, avand o tija mai lunga si un ochet mai drept este perfect pentru foarte multe tipuri de momeli la crap, in special pentru cele flotante, care se leaga cu elastic pe carlig. De asemenea, se potriveste si cu multe boilies-uri.

Carligul rotund, cu tija foarte lunga, ochetul orientat spre interior si varful foarte plat este ideal pentru momelile plutitoare, care se leaga cu elastic. Deoarece marimea tijei permite crearea unui balansa atunci cand se aspira momeala, carligul se va intoarce in gura pestelui si astfel se va favoriza inteparea corespunzatoare.

Carligul ce are o curbura de forma unui triunghi si un ochet drept este foarte bun la rig pentru boabe de cereale. In plus, se poate folosi cu acelasi succes si la alti pesti, nu doar la crap si de aceea are o raspandire foarte mare. Un tip de carlig ceva mai ciudat care se utilizeaza foarte mult la crap este cel cu o forma semiovala si cu un un unghi mai ascutit la baza. In prezent, exista multi producatori ai acestui model.

carlige pentru pescuit

Ce carlige folosim pentru crap in functie de anotimp?

Cum este cazul cam la toti pestii, in functie de fiecare anotimp in parte, exista carlige care se potrivesc mai bine la crap si unele care nu se potrivesc la fel de bine. Astfel, primavara si vara, este indicat sa apelati la carligele cu o curbura mare, deoarece crapul nu a mancat foarte mult in timpul iernii si un carlig cu o curbura mai mica i-ar putea rupe buzele, acestea fiind foarte sensibile in aceasta perioada.

Toamna, este indicat sa nu folositi o curbura prea mare a carligelor, pentru ca pestii au muschii mult mai bine formati. Una peste alta, ramane totalmente la alegerea pescarilor ce fel de carlige vor folosi pentru pescuitul crapului. Depinzand de cat de experimentati sunt acestia, atunci si partidele de pescuit vor avea succesul scontat. Cu toate astea, este bine ca pana si cei mai vechi pescari sa se documenteze foarte temeinic inainte de a decide folosirea unui tip de carlig la crap.

Ce numar trebuie sa aiba carligele de crap?

Cei mai multi dintre pescari sunt de parere ca numerele ideale pentru pescuitul crapului sunt 6, 8, 10 si 12, insa, in functie de momeala folosita, se pot utiliza si numere mai mici sau mai mari. Carligele de crap trebuie sa fie groase, pentru a putea face fata cu bio la drill. Dupa cum am mentionat mai sus, in functie de anotimp, carligele pot avea o curbura diferita.

Carligele pentru crap pot fi cu paleta sau cu ochet. Primele se folosesc cand momeala este intepata in carlig, iar celelalte sunt foarte bune cand se utilizeaza momeala pe fir de par. In continuare vom face o corelatie intre numerele carligelor si momeala folosita, asta in cazul crapului. Astfel, daca se folosesc larve si rame, carligele cele mai bune sunt cele cu numerele 22, 24 si 26.

Pentru momeli combinate, formate din viermi, paine, rame, canepa si micro-pelete, cel mai bine este sa utilizati carlige mai mici, cele cu numerele 16 si 18 potrivindu-se foarte bine. In cazul momelilor formate din fulgi, micro-pelete, viermi, pufuleti si diverse cocktail-uri, merg bine carligele cu numarul 14.

Momelile care sunt alcatuite din fulgi, paste, carnuri, cocktail-uri si paine sau mamaliga, cel mai bine este sa apelati la carligele numarul 12 sau chiar numarul 10. In fine, momelile formate din paine, mamaliga, paste, rame rosii si porumb, se pot folosi carligele foarte mici, 8, 6, 4 sau chiar 2. Dupa cum stiti deja, momelile prezentate mai sus sunt cele care se pun pe carlig. Momelile pe fir de par sunt alcatuite din pelete, sweetcorn, porumb, alune Tiger Nuts si alte ingrediente.

Alegerea carligelor la crap in functie de tipul de pescuit ales

Carligele de pescuit se pot alege si in functie de tehnica alease de fiecare pescar in parte pentru a prinde crapii. Totusi, din cauza ofertei foarte mari de pe piata, pescarilor le este destul de greu s se hotarasca ce modele de carlige sa utilizeze, in special daca nu sunt adeptii unui singuri stil de pescuit.

De obicei, in cazul apelor in care nu exista un numar prea mare de obstacole subacvatice, este bine sa se utilizeze carlige ascutite, deoarece acestea permit mentinerea crapilor si nu le da nicio sansa pestilor sa scape. De regula, modelele la care facem referire pot fi gasite cu usurinta la majoritatea magazinelor de pescuit din tara. cu toate acestea, ele trebuie verificate cu mare atentie, intrucat daca nu sunt ascutite cum trebuie va poate costa foarte multe partide de pescuit ratate. Asadar, aveti mare grija!

In situatiile in care pescarii prefera un pescuit greu, in zonele cu vegetatie subacvatica bogata, este nevoie de carlige cu o tija foarte groasa si cu o deschidere ampla. In aceste cazuri, pescarii nu trebuie sa permita pestilor sa ia niciun pic de fir.

Datorita deschizaturii ample, carligele cu tija groasa agata excelent crapul si sunt foarte rezistente la tractiune, aceste aspecte facandu-le alegeri excelente pentru acest pescuit.
Una peste alta, este indicat pentru toti pescarii sa aiba la dispozitie mai multe modele de carlige daca sunt pasionati de crap, intrucat, in functie de tipul apei si de stilul de pescuit adoptat, toate acestea se pot dovedi extrem de utile exact atunci cand nimeni nu se asteapta.

Carligele de pescuit la crap, doar o chestie de optiune personala?

Unii pescari nu prea iau in calcul toate sfaturile oferite si recomandarile date in legatura cu prinderea crapului si sunt de parere ca fiecare persoana poate captura acest peste daca se bazeaza pe propria experienta si pe optiunile personale. Totusi, ei nu uita faptul ca aceste carlige trebuie sa fie rezistente, relativ simple si extrem de bine ascutite.

Din cauza faptului ca in prezent exista o oferta foarte mare pe piata in ceea ce priveste domeniul carligelor pentru crap, pescarilor le vine foarte greu sa faca alegerile cele mai potrivite si de aceea prefera sa se bazeze pe intuitie si si pe propria experienta. Practic, nu se poate spune ca un carlig este cu mult mai bun fata de altul, totul rezumandu-se doar la cateva detalii minore, care totusi pot face o diferenta majora.

Dupa cum am mentionat deja, carligele de pescuit pot fi vazute si din perspectiva unei chestiuni de pura optiune personala. Cu toate acestea, multi pescari le prefera pe cele cu o tija ceva mai lunga, despre care se spune si se crede ca ar fi ideale pentru multe dintre monturile la crap. Inca de la aparitia si dezvoltarea lor, undeva prin anii 1970, aceste carlige au inceput sa capete notorietate foarte mare. Totusi, daca pescarii opteaza pentru monturile ceva mai rigide, carligele cu tija lunga nu sunt chiar cele mai recomandate optiuni pentru crap.

Inca un lucru ce trebuie mentionat este acela ca, indiferent de calitatea unui carlig, el trebuie sa fie verificat constant inainte de pescuit pentru a-i cerceta conditia. Multi pescari nu acorda atentia cuvenita acestui aspect si de aceea au parte de esecuri la pescuit, pierzand foarte multi pesti. Puteti verifica integritatea carligelor daca il trageti peste unghia unui deget. In cazul in care acesta este suficient de bine ascutit, atunci va zgaria si se va agata, in caz contrar doar va alunca peste unghie.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.