Timp liber4 tipuri de monturi pentru a captura pești răpitori

4 tipuri de monturi pentru a captura pești răpitori

Exista un numar important de monturi care se pot folosi pentru pescuitul rapitorilor. Dintre acestea, ne vom referi doar la cateva, precum montura Pater Noster,  montura Drop Shot, montura Wacky Rig si montura Texas.

Montura Pater Noster

Montura Pater Noster se poate folosi cu succes atunci cand se pescuieste cu momeala vie, precum ramele, broastele sau pestisorii. Aceasta montura da rezultate excelente atat pe rauri, cat si pe baltile adanci unde nu exista multe obstacole subacvatice. De asemenea, trebuie retinut faptul ca momeala poate fi extrem de variata, acest aspect neinfluentand succesul monturii.

De ce accesorii aveti nevoie pentru montura Pater Noster?

In primul rand, va va trebui plumb cu ochet simplu, apoi vartej, de preferat cu trei ocheti, carlig simplu, cu tija lunga sau tripla pentru momeala si o struna foarte flexibila.

Cum anume se face montura Pater Noster?

Pentru a face montura Pater Noster trebuie sa atasati vartejul de linia principala. Apoi, de ochet veti pune plumbul, folosindu-va de un forfac lung de maxim 70 de centimetri. Utilizand ochetul din lateral, se va lega struna (ale carei dimensiuni trebuie sa se incadreze intre 15 si 30 de centimetri) cu carligul sau cu tripla folosita pentru momeala.

In cazul in care nu dispuneti de un buget prea ridicat, puteti renunta la vartejul cu trei ocheti, optand pentru constructia unei bucle pe firul principal. De aceasta bucla puteti lega struna metalica, la capatul ei atasand tripla ori carligul de pescuit. Pentru aceasta, aveti nevoie doar de o agrafa.

Ca sa aveti o captura importanta in conditii meteorologice vitrege (curenti puternici), puteti incerca sa modificati putin pestisorii care se folosesc ca si momeala. Astfel, folositi o croseta cu care strapungeti pestele. Dupa aceea, este momentul sa trageti de struna, de care se afla legata o ancora prin interiorul momelii. Atentie! Este foarte important sa trageti de struna de la coada inspre partea superioara a corpului pestelui. Acesta din urma se va fixa de un brat al ancorei.

Momeala rezultata se va atasa de linia principala utilizandu-se un vartej triplu, urmand rasucirea operculelor inspre cap. Astfel, acestea vor avea functia de barbeta, deoarece permit pestelui sa se miste continuu in apa, reusind in acest mod sa atraga rapitori precum stiuca sau salaul.

Care sunt avantajele si dezavantajele acestei monturi?

Ca si avantaje ale acestei monturi, trebuie sa mentionam faptul ca permite fixarea momelii intre ape si ca permite atragerea rapitorilor chiar si in conditii vitrege. In plus, montura se realizeaza cu usurinta si are un nivel ridicat de succes. Nu in ultimul rand, aceasta este foarte stabila si poate mentine momeala exact acolo unde-si doreste pescarul.

Ca si dezavantaje, montura Pater Noster solicita destul de mult pescarul in ceea ce priveste atentia si concentrarea, este folositoare cu precadere in apele adanci si nu la distante prea mari si, mai mult decat atat, este statica si se poate agata cu mare usurinta.

Alte utilizari ale monturii Pater Noster

Montura Pater Noster se poate folosi si cu plute suplimentare, fiind foarte eficienta cand se doreste evitarea scufundarii firului principal sub pelicula apei. In aceste conditii, montura prezentata se poate utiliza pe vaduri cu un nivel ridicat de dificultate.

In acest sens, veti avea nevoie de un vartej dublu, de un fir inaintas de fluorcarbon (de maxim 0,25 milimetri), de o agrafa, de un carlig simplu si de un plumb fix (de maxim 40 de grame). Utilitatea folosirii monturii Pater Noster cu plute suplimentare este deosebita pentru pestii rapitori, precum somnul, stiuca si salaul.

Montura Drop Shot

Montura Drop Shot se foloseste la pescuitul rapitorilor cu naluci soft, pe verticala. Aceasta montura este destul de folosita si in tara noastra, insa nu la fel de mult ca alte monturi mai cunoscute si introduse mai recent.

De ce avem nevoie pentru aceasta montura

In primul rand, pentru montura Drop Shot aveti nevoie de un plumb in forma de lacrima si de un carlig facut special pentru Drop Shot. Legarea se va face utilizandu-se un nod Palomar, in portiunea superioara, pentru a se realiza un unghi de 90 de grade cu firul.

Montura Drop Shot poate fi armata cu naluci siliconice jerk, dar si cu naluci normale, care se folosesc pentru pescuitul pe jig. In cazul in care se folosesc shad-uri, atunci indicate sunt carligele offset.

Tehnici de pescuit cu montura Drop Shot

De retinut este faptul ca, in cazul folosirii monturii Drop Shot, nu se pescuieste aproape deloc pe recuperare. De aceea, se va pescui numai din barca, pe vertical.

O alta solutie ar fi pescuitul pe mal, utilizand o recuperare foarte lenta. De remarcat faptul ca este indicat sa se pescuiasca in acele locuri unde nu exista obstactole subacvatice, ce ar putea pune in pericol plumbul. In plus, pentru ca tensiunea din fir este ridicata, nalucile vor evolua cu vibratii extrem de puternice, aspect de care pescarii trebuie sa tina cont.

Daca va ganditi sa incercati montura Drop Shot, atunci trebuie sa stiti si faptul ca raportul dintre greutatea plumbului si greutatea nalucii trebuie sa fie diferita. Astfel, plumbul ar fi bine sa aiba o greutate mai mare, pentru ca tensiunea din fir sa fie ridicata atunci cand montura se afla pe fund, stationara. Dupa cum am spus deja mai sus, pentru ca tensiunea din fir este mare, naluca de pe carlig are vibratii puternice. De aceea au aparut naluci din silicon care sunt facute special pentru monturile Drop Shot. Acestea se monteaza oarecum diferit, pentru ca trebuie sa infigeti carligul altfel fata de practica obisnuita. In cazul shad-urilor, carligele off set sunt ideale, insa nu sunt indispensabile. Una peste alta, ramane la alegerea pescarilor ce tip de carlige va utiliza.

Varfurile lansetelor care se folosesc pentru monturile Drop Shot trebuei sa fie moi, intrucat, la adancimi ridicate nu se poate sesiza trasatura, in caz contrar, ci doar o mica tensiune in fir. Din acest considerent, trasaturile sunt mult mai usor observabile pe lansetele cu varfurile sensibile. Mai mult decat atat, vibratiile varfurilor se transmit instantaneu catre naluca.

Firul este necesar sa fie subtire, in caz contrar neputandu-se evita impactul curentilor asupra plumbului de pe fund. Ca si tehnica de pescuit, puteti incerca sa ridicati usor si lent plumbul, dandu-i drumul sa cada, fara insa sa detensionati firul. Atunci cand se va simti greutate, sutn ceva sanse aveti parte de o trasatura. Intepatura nu este necesara, fiind mai mult decat suficient sa mulinati putin fir pentru ca pestele sa intepe.

Cu siguranta ca acest stil de pescuit nu este tocmai antrenant si interesant, insa rezultatele sunt excelente, asa ca merita fara doar si poate. In prezent, majoritatea magazinelor de pescuit care se respecta au in oferta lor echipamente de pescuit speciale pentru acest stil.

Montura Drop Shot isi dovedeste eficienta si in apele cu multe alge pe fund, intrucat nalucile vor ramane deasupra acestora, iar plumbul nu se va observa tocmai din cauza numarului mare de alge. Una peste alta, montura Drop Shot este dedicata pescuitului de finete. Cu toate ca a fost inventata de mult timp, japonezii sunt cei care au modificat-o si i-au pus in valoare calitatile. In zilele noastra, aceasta motura are un succes deosebit atat pe continentul european, cat si in America de Nord.

Montura Wacky Rig

Montura Wacky Rig se foloseste cu precadere la pescuitul speciilor de bass. Cu toate acestea, unii pescarii o utilizeaza si pentru prinderea salaului sau a bibanilor mari.
Aceasta montura a fost descoperita de catre pescarii nor-americani. Au trebuit sa treaca ani buni pana ce Wacky Rig a fost modernizata si a ajuns la nivelul de perfectiune din prezent.

Mod de realizare

Montura Wacky Rig se realizeaza cu usurinta. Ceea ce trebuie sa faceti este sa agatati naluca (in cele mai multe cazuri constituita din viermi) se agata de carlig, in mijlocul ei. Trebuie tinut cont de faptul ca pozitia nalucii trebuie sa fie perpendiculara pe linia principala. Evolutia nalucii nu este altceva decat imitatia unui viermi care innoata in apa.

Pentru monturile Wacky Rig se pot folosi carligele lestate, insa, acest lucru nu este obligatoriu. La fel de bine si de eficient vor lucra si carligele simple, cu o deschidere mare. Daca se foloseste un fir textil ca si linie principala, este necesar sa se ataseze un monofilament ori un fluorcarbon de maxim un metru si jumatate. Abia dupa aceea se va lega carligul.

Tehnica de pescuit cu montura Wacky Rig

Este important de stiut faptul ca montura Wacky Rig se recupereaza lent, pentru ca nalucile sa pluteasca intr-un mod cat mai natural cu putinta. Este indicat ca viermii utilizati sunt cei slow-sinking. Daca se lasa libera dupa lansare, aceasta montura poate imita o lipitoare care se scufunda lent, in vederea adapostirii in substraturi.

In situatia in care nu vreti sa lestati, este indicat sa utilizati boabe de porumb pe care sa le legati de fir. Daca pestii nu ataca atunci cand nalucile ajung pe fundul apei, trebuie sa ridicati varful lansetei, dupa care sa lasati nalucile din nou sa ajunga pe fundul apei. Vital este sa lasati nalucile sa onduleze foarte mult, intrucat in acest mod veti putea atrage pestii cu usurinta.

Daca folositi montura Wacky Rig, nu este nevoie sa recuperati cu viteza, pentru ca stilul indicat este cel lent, cu multe miscari din lanseta. Din aceasta cauza, multi pescari nu au rezultatele dorite, intrucat nu tin cont de aspectul mai sus mentionat.

Unde putem folosi montura Wacky Rig?

Montura Wacky Rig se poate utiliza pe apele limpezi, acolo unde exista un substrat mai dur, precum nisipul sau pietrisul, ori in acele locuri cu vegetatie subacvatica. Pe rauri, montura va da rezultate doar acolo unde curentul este slab.

Care sunt avantajele si dezavantajele monturii Wacky Rig?

Ca si avantaje, montura Wacky Rig este foarte eficienta atunci cand pestii nu sunt foarte activi, ori nu doresc sa  consume orice fel de momeala. De asemenea, atunci cand acestia se afla intre ape, langa pelicula, se poate anima naluca mult mai mult timp acolo unde se afla pestii.

Ca si dezavantaje, se poate spune despre naluca Wacky Rig ca nalucile se pot agata cu usurinta, din cauza faptului ca varful carligelor este descoperit. In plus, montura cu carlige nelestate este mai dificil de lansat.

Montura Texas

Montura Texas este foarte potrivita pentru prinderea salailor in acele locuri in care exista vegetatie subacvatica foarte multa. Cu toate ca montura la care facem referire este populara in majoritatea tarilor lumii, asta nu inseamna ca ea este si intensiv utilizata. Din contra, din cauza multitudinii de alte monturi, montura Texas este mai mult ignorata de catre pescari.

De ce avem nevoie pentru o montura Texas

In primul rand, este necesar un carlig offset, un vierme mai lung si un lest culisant, cu aspectul unui glont. In unele situatii, se poate apela si la o margea din sticla ori plastic, depinzand insa de tipul de pescuit. Aceasta din urma va proteja firul de pe ochetul carligului, iar zgomotul pe care-l face poate atrage pestii.

Care este rolul monturii Texas

In esenta, montura Texas este utilizata pentru armarea unor nalucii suple, pentru ca acestea sa poate patrunde cu lejeritate in zonele din apa cu vegetatie abundenta. Nalucile trebuie sa fie confectionate din materiale moi, pentru a usura penetrarea carligului la intepare.

De ce am folosi montura Texas

Dupa cum am mentionat deja, utilizand montura Texas se poate patrunde pana la fundul apei, chiar daca ne confruntam cu vegetatie abundenta. Montura se poate misca in voie prin aceasta, dan sansa pescarilor sa ajunga exact in locurile in care doresc. Astfel, montura la care facem referire da rezultate excelente in zonele unde alte monturi nu o fac.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.