Dragoste și relațiiMotivele pentru care unele persoane refuză se se implice într-o relație

Motivele pentru care unele persoane refuză se se implice într-o relație

Ai intalnit vreodata o persoana care ti-a placut extrem de mult, cu care te-ai inteles perfect, dar care, in momentul in care lucrurile ar fi trebuit sa evolueze, s-a dovedit a avea o frica de relatii excesiva? Exista indivizi care pur si simplu nu se pot implica cu seriozitate si dedicatie, cu care poti sta o perioada de timp, dar care atunci cand ii intrebi „unde merg lucrurile intre noi”, o iau la sanatoasa ca si cum ai avea o pusca automata in mana!

Daca nu tu esti de vina – si de cele mai multe ori, nu tu esti problema – atunci de unde provine aceasta frica de relatii? In primul rand, aceasta lipsa de implicare si dorinta de a nu avea o relatie stabila poate proveni dintr-o durere inca nevindecata din trecut: aceste persoane au iubit cu patima si au fost parasite! Iar pentru unii, atunci cand iubirea le este refuzata, aceasta le distruge intreaga incredere in alte persoane de sex opus! Lipsa de incredere ii face pe acestia sa prefere retragerea atunci cand o relatie pare sa devina serioasa in fata riscului de a suferi din nou!

Atunci cand ei simt ca incep sa aiba sentimente mai profunde pentru cineva, prefera sa fuga! Desi de multe ori nu pare asa, acestea sunt persoane cu o imagine de sine negativa – care cred ca celalalt va gasi mereu motive sa ii paraseasca, asa ca fac ei mereu primul pas! Nu pare asa pentru ca uneori, ei isi mascheaza lipsa de incredere in sine si in ceilalti intr-un narcisism exacerbat si intr-o atitudine care pare extrem de aroganta si plina de sine! Dar dedesubtul acestora a ramas acea persoana din trecut care a iubit si a fost parasita! Atunci, ei si-au promis ca nu vor mai lasa vreodata pe cineva sa ii raneasca, si-au construit un intreg scut de aparare impotriva sentimentelor si se asigura constant ca ei sunt cei care parasesc.

O persoana cu frica de relatii se va retrage mereu atunci cand apar primele semne ca se trece la urmatorul pas in cuplu: cand partenerul incepe sa vorbeasca despre viitor, cand petrece prea mult timp acasa la el/ea, cand face orice aluzie la cuvantul cel mai oribil: casatorie! Acest tip de persoane sunt de multe ori invidiate de catre cei din jur – care rareori pot trece de scutul bine construit: sunt uneori acele femei sau acei barbati cu succes in cariera, care parca pot avea orice si pe oricine si care par atat de puternici si siguri pe sine. Realitatea este insa atat de departe de aparente…

De unde mai poate proveni frica de relatii? Tot din trecut – de data asta din copilarie. Persoanele care au crescut intr-o familie destramata, in care partenerii se certau excesiv si brutal, dupa care s-au separat se confrunta cu teama – constienta sau nu – de a nu repeta ei insisi scenariul parintilor. Daca un copil este martor deseori la scene agresive intre parintii sai, dupa care familia se destrama total, el va creste cu o imagine negativa asupra relatiilor dintre sexe si in special asupra familiei. Sunt atat de multe femei tinere care spun: „sa ma marit ca sa ma bata cum patea mama?” sau tineri barbati care spun „sa ma asez la casa mea, pentru ca apoi ea sa se culce cu vecinul”?!

Acesti indivizi nu realizeaza ca sunt diferiti fata de parintii lor si ca nu vor fi „blestemati” sa le refaca parcursul vietii. Insa imaginea negativa a casniciei este adanc infipta. Si mai mult, aceste persoane se confrunta si cu o frica de conflict si teama de confruntare deschisa: cum se anunta posibilitatea unei certe, prefera sa se retraga! Iata de ce prefera de multe ori – dintr-o frica de relatii „mostenita” – sa fie singuri sau sa aiba relatii superficiale decat sa aiba o relatie de cuplu conflictuala. Decat sa se confrunte cu o cearta – si in orice cuplu, la urma urmei, partenerii se mai si cearta – prefera sa paraseasca cat mai devreme cuplul.

frica de implicare intr-o relatie

In al treilea rand si, mai simplu, frica de relatii – de obicei la tinerii barbati – poate proveni dintr-o frica generala de schimbare! Ei considera ca au o viata perfecta asa cum este: inceputul promitator al vietii profesionale, prieteni multi si buni, aventuri sexuale mai mult sau mai putin serioase, insa fara responsabilitati si implicare! Ce ar putea dori mai mult?! Acest tineri observa cum, dupa o varsta (in jurul a 25 de ani), prieteni apropiati se implica in relatii stabile sau chiar formeaza o familie.

Ei observa si schimbarile celor care se implica – schimbari care lor li se par tragice! De aceea exista gluma – care de fapt nu este neaparat o gluma – ca atunci cand un tanar se logodeste, prietenii sa-i cante „Another one bites the dust”! Asadar, de multe ori, tinerii nu se confrunta cu rani nevindecate si nici cu un trecut familial dezastruos – ci pur si simplu doresc sa mai ramana o perioada tineri si fara griji!

Ce poti face daca intalnesti o persoana cu frica de relatii? Pai, in primul rand, daca situatia se potriveste cu ultima prezentata, absolut nimic – tanarul barbat care nu este pregatit de implicare intr-o relatie stabila nu se lasa convins cu una, cu doua! Asa ca in asemenea situatii, cel mai intelept ar fi sa renunti – nu vei avea prea multe sanse sa „imblanzesti” un tanar armasar care vrea sa se distreze decat daca se indragosteste iremediabil de tine – si chiar si atunci vei intampina dificultati!

Insa daca banuiesti ca frica de relatii provine din rani mai vechi si ca nu este total constienta, ai de ales, in functie de cat de hotarat(a) esti sa castigi! Iti place aceasta persoana atat de mult si esti intr-atat de sigur(a) ca vrei o relatie cu el/ea? Atunci, trebuie sa adopti o strategie care cere extrem de multa rabdare: sa nu il/o sperii, sa nu grabesti lucrurile si sa fii mereu „casual”.

Atunci cand observi primele semne ca s-a speriat si ca se pregateste sa o ia la sanatoasa, zi-i ca nu iti doresti prea mare implicare in stadiul acesta si ca doar iti place compania sa! Zi-i ca nu ii ceri nici schimbari, nici implicare totala, dar ca vrei sa continui sa va vedeti! Asa, cu rabdare, te vei apropia incet-incet de el/ea si cu timpul va dobandi incredere in tine si atasament! Nu exista o alta cale, trebuie sa i te bagi sub piele fara sa il/o sperii si sa ai rabdare pana ajungi sa ii fi necesar(a)!

Daca ai ales acest dificil drum, ai grija – frica de relatii explodeaza la auzul anumitor cuvinte, deci fereste-te de ele: relatie, viitor, familie, logodna, implicare. Cateodata chiar si folosirea in exces a cuvantului „noi” il/o poate scoate din pepeni – incepe sa se gandeasca ca el/ea nu este „noi”, ci este el/ea! Asadar, este o sarcina dificila sa vindeci pe cineva de aceasta frica si nu are nici un sens daca nu esti sigur(a) ca exista ceva intre voi si ca poate fi ceva mai mult in viitor! O asemenea rabdare, tact si sacrificiu de sine – necesare pentru a indeplini sarcina aceasta – sunt greu de gasit la o persoana!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.